Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
04 May 2020

Tayyib Atmaca’nın Hece Taşları

Tayyib Atmaca’yı ilk tanıdığımda Eskişehir’de yaşıyordu. Hece ile şiirlerini yazıyordu. Daha önceleri Osmaniye’de şair Bestami Yazgan ile Güneysu Dergisini çıkarmışlardı. Dile kolay tam kırk dört sayıda Güneysu Dergisinin genel yayın yönetmenleri olarak bu iki şairdi. Bir yılda Güneysu kaç sayı çıktı bilmiyorum. Bu kadar uzun soluklu bir derginin Anadolu’da rutin ya da mutad bir şekilde çıktığını duymadım o zamanlar için.

İki şair dost Tayyib Atmaca ve Bestami Yazgan, Güneysu dergisini kırk dört sayısına birlikte emek harcamış, o zamanlar ofset olmayan matbaada kurşundan harfler dizerek bu dergiyi çıkarmışlardı.

Tayyib Atmaca yine Osmaniye’de Mehmet Durmaz ve Cengiz Coşkun ile birlikte bu sefer de 36 sayı Kırağı Şiir dergisini çıkarır. Eskişehir’de Mustafa Özçelik ile birlikte 18 sayı Ardıç Dergisini çıkardı.

Şimdi Hece Taşları...

Tayyib Atmaca, yine Eskişehir’de 2015 yılında Hece Taşları (edergi)yi çıkarmaya başladı. Dergi hem eposta olarak okuyucusuna gönderiliyor hem de sosyal medyada altına link verilerek paylaşılan yaklaşık beş bin kişinin takip ettiği bir şiir dergisi. Dergi her ayın 15’in de çıkar. Bu güne kadar bir gün geç çıktığına şahit olan olmamıştır. Hatta Tayyib Atmaca yurt dışına bile çıksa derginin yayınını oradan da sürdürmeyi bilir. Dergi her yıl düzenli olanak ciltlenir ve talep miktarınca okuruna gönderilir ama ben o kadar bekleyemiyorum. Dergi bana her geldiğinde fotokopicinin yolunu tutarım. Fotokopiciye dergi çıkarmayı da öğrettim bu arada. Güzelim makinası var garibim. Bu makine elimde olsa var ya diyorum. Neyse burda kalayım.

Tayyib Atmaca, neredeyse Hece Taşları da oradadır. Eskişehir’de yıla çıkan dergi Atmaca’nın Kahramanmaraş’a taşınmasıyla birlikte şimdilik burada yayın hayatını sürdürüyor.

Tayyib Atmaca Eskişehir’de dergiler çıkarmakla kalmadı bir de Eskişehrin Eskimeyen Yüzleri adında bir kitap çıkardı. Eskişehir’in tarihine kültürüne katkı sunan önemli bir kitap olduğu şimdilerde daha iyi anlaşılıyor. Hani Yunus Emre:

Mal da yalan, mülk te yalan

Var biraz da sen oyalan.

Şiirini iyice idrak etmiş olmalı ki Kahramanmaraş’a göçünü yüklemiş. Ustası Yunus Emre de göçeli yedi asır olmuş. Onu nice Molla Kasımlar, sorgulamışlar da kerametine vakıf olamamışlar. Şair Tayyib Atmaca o topraklardan Yunus’un ruhu yaşasın deyü, onun Dertli Dolabıyla söyleşir.

Dolap niçin inilersin

Derdim vardır inilerim

Ben Mevla'ya aşık oldum

Anın için inilerim

Yunus’un derdi, Yunus’un Dolabı’nın derdi Tayyib Atmaca’nın da derdi oldu. Eskişehir’de gezmediği mekân bırakmadı. Kâh Odunpazarı’nda Tarihe evlerle konuştu, Kâh Kurşunlu Külliyesinde yaşlılarla muhabbet etti. Porsuk Çayı kenarında yürüyüşler yaptı. Çaya bakarak kendine geldi. “Acaba, Molla Kasım, Yunus’un şiirlerini Porsuk Çayına mı attı.” Dedi.

Tayyib Atmaca, Eskişehir’de ne şiirin ne de Yunus Emre’nin peşini bırakır. Şehir meydanında bir Yunus Emre heykeli yok ama her şey Yunus Emre ismiyle başlar. İlkokula başlayanlar için Yunus Emre İlkokulu, yolda kalanlar veya yola çıkacaklar için Yunus Emre Caddesi, Kültür ve Sanatla ilgilenecekler için Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi, üniversiteye gidecekler için Yunus Emre Kampüsü, hasta olanlar için Yunus Emre Devlet Hastanesi, çarşıya gidecekler ve alışveriş yapacaklar için Yunus Emre Halk Çarşısı, Lise öğrencileri için Yunus Emre Lisesi, ibadet edenler ve namaz kılanlar için Yunus Emre Camii, çakırkeyf olmak isteyenler için Yunus Emre Tekel Bayii, temiz hava almak isteynler için Yunus Emre Parkı, tarih meraklıları için Yunus Emre Müzesi, belediyeciler için Yunus Emre Belediyeler Birliği, biraz daha ileri gidelim Yunus Emre Vakfı, Yunus Emre dergisi, Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifi bir de Yunus Emre Lions Kulübü var.

Tayyib Atmaca Eskişehir’de Yunus Emre adına ne duymuşsa gidip bulmuş, not almış, hatıralarına kaydetmiş. Ama bunlardan hiç biri ne Yunus’u yaşatmış ne de Yunus’un izinden giden Tayyib Atmaca’ya ilham vermiş. Şair, Eskişehir’de her nereye gitmişse bir garebetle karşılaşmış.

Tâki gördüğü rüya...

Tayyip Atmaca’nın gördüğü rüya ve neden Hece Taşları.. İnşallah gelecek yazıda..