Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
02 Ağustos 2019

Tatil Dolandırıcılarına Dikkat Edin

Yaz mevsimini yarıladık. Bütün bir yıl boyunca çalışanlar, öğrenciler yazın tatile çıkmanın hayalini kurdular. Özellikle 11 Ağustos Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı için rezervasyonlar çoktan yapıldı. Yurt içi turizmde öne çıkan tatil seçenekleri otel/pansiyonda kalma, yazlık satın alma, devre mülke girme, sezonluk ev kiralama veya tur paketlerinden oluşuyor.

Tatile gitmek isteyen vatandaşların, mesafelerin genelde uzak olması nedeniyle tatillerini geçirecekleri otel, pansiyon, devre mülkleri vs. önceden görüp teyit etme imkanı her zaman olmuyor.

Tercih edilen turizm işletmesine ait web sitesinde veya broşürlerinde yer alan bilgi ve fotoğraflar da çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor. Bu da hayal kırıklığı yaşamamıza neden oluyor. Dolayısıyla bu sektörde güven oldukça önemli bir kavram.

Bir de hiç gerçekleşmeyecek bir tatili satmaya çalışan dolandırıcılar var.

Tanımadığınız kişiler sizi telefonla arayarak bedava tatil çekilişi için hak kazandığınızı, bunun için de anket doldurmanız gerektiğini söylerse yeni nesil dolandırıcıların hedefi olmuşsunuzdur demektir.

Eminim ki sizin ya da yakınlarınızın da başına gelmiştir. Dalgınlık anımız, basiretimizin bağlanması, karşı tarafın ikna edici konuşması ve merhamet bir araya gelince istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor.

Tatil kurumları aracılığı ve internet üzerinden yapılan tatil dolandırıcılığının yeni bir suç biçimi olarak sayılması gerektiğini belirten Avukat Elvan Kılıç, tatil dolandırıcılarının uyguladığı yöntemleri şöyle özetliyor;

Devre mülk dolandırıcılığında, vatandaş dolandırıcılar tarafından telefonla aranıyor, anket adı altında bilgileri alınıyor. Bu bazen de ‘bedava tatil çekilişi’ adı altında yapılıyor. Anket sonucunda mağdura ücretsiz tatil kazandığı iddia ediliyor ya da devre mülk için aranıyor, satış ofisine çağırılıyor, sonrasında soru yağmuruna tutularak kafası karıştırılıp satış yapılıyor.

Bu şekilde vatandaş bir nevi kandırılarak, sadece bir hafta kalacağı devre mülke binlerce lira para ödüyor. Ya da devre mülk kendisine satılıp, gayrimenkulün devri yapılmıyor. Vatandaş sözleşme imzaladığı için teslim edilmeyen bir devre mülk için tonlarca para ödüyor. Sahtekarlar bu işi genelde senet ve çeklerle yapıyor. Daha sonra ise sözleşmenin iptali ve senetlerin, çeklerin geri istenmesi zorlaşıyor.

Bir diğer sahtekarlık yapılabilen turizm türü ise tatil turları. Birkaç günlük tatil turlarının ücreti olduğundan az gösterilip, tur esnasında ‘masraf’ adı altında tatilcilerden ekstra paralar alınıyor. Online alışverişin yaygınlaşmasını fırsat bilen dolandırıcılar, gösterişli web siteleri ile sahte tatil paketleri satarak amaçlarına ulaşabiliyorlar. Tatil parasını peşin ödeyenler, rezervasyon teyidini yaptırmak istediklerinde de kötü bir sürprizle karşılaşabiliyorlar.

Bunun yanı sıra dolandırıcılar, web sitelerinde, bilinen ve güvenilen turizm/tur şirketlerinin isimlerini veya logolarını kullanarak söz konusu markanın güvencesi altında olduğunu ifade ediyorlar.

Diyelim bu tuzağa düştünüz ve yapmış olduğunuz sözleşmeden bir süre sonra pişman oldunuz. Peki ne yapmalısınız? Hukuki süreç nasıl işleyecek, bu dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Kanunu’ndaki yeri nedir? Yarın devam edelim.