Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.82
Gram Altın
2819.73
BIST 100
9577.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Eylül 2024

​Tarım hukuku

Hukuk günlük hayatta en sık kullanılan kavramlardan biridir. Ama ne zamandan beri kullanıldığını hiç düşündünüz mü?

Türkçede “hak” kelimesinin çoğulu anlamında “hukuk” kelimesi 1451’den beri vardır; ama bu anlamda “hukuk” kelimesi ile günümüzde kullandığımız “hukuk” kelimesi aynı anlama gelmemektedir. Bugün kullandığımız anlamda, yani bağlayıcı kurallar bütünü anlamında “hukuk” kelimesi Türkçede yenidir. Hukuk kelimesi Türkiye’de 1850’lere kadar bilinmeyen, kullanılmayan bir kelimeydi.

Yaygın hukukun tanımı, toplum yaşamını düzenleyen ve devlet yaptırımı ile desteklenmiş bulunan kurallar bütünü şeklindedir.

Hukuk birçok alt çalışma alanına sahiptir. Günümüzde Tarım hukukuna artan bir ilgi söz konusudur. Bununla birlikte “Tarım Hukuku” ile ilgili çok mevzuat olmasına ve ziraat fakültelerinde tarım hukuku derslerine yer verilmesine rağmen özellikle güncel mevzuatı derli toplu inceleyen kaynak eksiliği söz konusudur. Bu eksiklik (ihtiyaç) müellifi olduğum kitabın ortaya çıkmasına neden oldu.

Yeni bir Kitap

Hukukun yukardaki tanımından sonra tarım hukukunu ise tarımsal faaliyetin farklı aşamalarında yer alan kurum, kuruluşları ve bunların işleyişlerini, ilgili kurum ve kişilerin ilişkilerini yetki, sorumluluk ve haklarını inceleyen, düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlamak mümkündür. Tarım hukuku pozitif bir hukuk dalıdır. Pozitif hukuk belli bir zamanda yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüdür. Tarım hukuku ile yürürlükte olan hukukun önemli bir kısmı incelenmiştir.

Tarım Hukuku kitabım Nobel Akademik Yayıncılık tarafından okuyucular ile buluşturuldu (bk. https://www.nobelyayin.com/tarim-hukuku-21290.html). Kitabı yazmak titiz bir çalışmayı gerektirirken yayımlanması aşamasında da şüphesiz büyük bir emek vardır. İşin mutfağında yer alan bu insanlar bir kitabın yayımlanmasında redaksiyon, kontrol, kapak tasarım vd konularda büyük bir emek harcamaktadır. Kitabın yayımlanmasında Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Argun ve Genel Yayın Koordinatörü Gülfem Dursun şahsında emeği geçen Nobel Yayın evi emektarlarına teşekkür ederim.

Fakültede, 2021-2022 Bahar Döneminde “Tarım Hukuku” dersini yürütme görevi tarafıma tevdi edildi. Öğrencilere önereceğim kaynak eksikliği beni düzenli bir ders notu hazırlamaya teşvik etti. Son 3 yılda yürüttüğüm Tarım Hukuku derslerindeki notlarım bu kitabın temelini oluşturmaktadır. Bu yönü ile kitapta tarım hukuku ile ilgili güncel mevzuat (pozitif tarım hukuku) sunulmaktadır.

Kitap hazırlanırken güncel kaynaklar taranmıştır. Ülkemizde yazılan hukuk kitaplarında içerik şemasından yararlanılmıştır. Ancak bu kitap bunun dışına çıkmayı deneyerek bazı yeni bölümlerle veya konuları farklı bir yaklaşımla ele alarak okuyucusuyla buluşturmayı denemektedir.

Bu kitap 14 bölümden oluşmaktadır: Kitapta birinci bölümde tarım hukukunun tarihçesine yer verilirken, ikinci bölümde hukuk alanı dışında olanlar veya tarım öğrencileri için temel bir hukuk bilgisi sunulmuştur. Sonraki Bölümler konu ile ilgili mevzuatı kapsamaktadır.

Kitapta her bölümden sonra hukuk, tarım veya tarım hukuku ile ilgili bir okuma parçasına yer verilmiştir. Bu parçalar tarım hukukunun anlaşılmasına katkı sağlayacak niteliktedir.

Tarım Hukuku adlı bu çalışmanın, ilgilenenler için hâlihazırda yokluğu hissedilen bir başvuru eseri, üniversitelerde farklı fakültelerdeki derslerde öğrenciler için kaynak olması yanında ilgi duyanlara faydalı olmasını ümit ediyorum.

Son söz: Hukuku bilinmeyen tarım topaldır.