Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
38.00
Gram Altın
2833.84
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Haziran 2017

Tarihi İpekyolu'na ABD mızrağı

Katar, Filipinler, Türkiye, Suriye, Afganistan'da yaşanan çatışmaların tamamının tek hedefi var: Yeni İpekyolu. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Türkiye, Çin ve Rusya'nın etkin aktör olarak rol aldığı Yeni İpekyolu'nu ele geçiremeyince, şimdi tamamen sabote etmeye çalışıyor.

ABD, daha önce gerek FETÖ terör örgütü ve gerekse bazı üye ülkeler üzerinden Şangay Ekonomi İşbirliği Teşkilatı üzerinden ele geçirmeye çalıştı. Ne var ki, Rus lider Putin, bu tehlikeyi görür görmez FETÖ'ye Rusya topraklarında ağır darbe vurarak ABD'nin bu planını bozdu.

Son günlerde ABD ve batı medyası Afganistan'da işlerin tersine gittiğine dair ısrarla haberler geçiyorlar. Afganistan'da Taliban'ın ilerlediğini, şehirleri ele geçirdiğini öne sürüyorlar.

Afganistan'a baktığımızda Yeni İpekyolu'nun Ardahan'dan sonraki en önemli kara istasyon bağlantı noktalarından biri olduğunu görürüz. Afganistan, denize kıyısı olmayan ancak, Pakistan, İran, Türkmenistan, Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve Çin ile sınırı olan medeniyetlerin kesiştiği merkezi bir noktadadır.

İslam tarihinde de çok önemli bir yeri olan ve Hz. Ali'nin fethettiği Hayber Geçidi, Afganistan'da bulunuyor. Hayber Geçidi'ne hakim olan, Asya-Avrupa kara ticareti ile Askeri geçiş yoluna hakim olur.

Ayrıca Afganistan'ın birçok bölgesinde yüksek oranda doğal gaz, kaya gazı ve fosil yakıt kaynakları bulunduğunu da herkes biliyor.

Çin'in yüz milyarlarca dolar harcayarak oluşturmaya çalıştığı İpekyolu'na bu yüzdendir ki ABD'nin dayatması ile Afganistan, topraklarını NATO'nun ISAF güçlerine açtı. NATO tarihinde bir ilktir bu. Ve NATO olduğu sürece bu gücün Afganistan'da kalması planlanıyor. NATO'nun kontrolünde olan Afganistan'dan Çin ve ortaklara yönelik terör faaliyet ve eylemleri olacağı kuşkusuzdur.

Bu yüzdendir ki ABD, İngiltere ve Türkiye'ye karşı her türlü sindirme ve şiddet politikalarını güdüyor.

ABD, bu sürece paralel olarak Asya-Pasifik'teki pasifist Müslüman cemaat ve grupları "terörist" olarak gördüğünü resmen açıkladı. ABD, özellikle Arakan Boğazı, Endonezya, Pakistan ve Türkiye hattı üzerinde ciddi terör faaliyetlerini teşvik ettireceği gün gibi ortada.

Bu minvalde yakında Doğu Türkistan'da karışıklıklar meydana çıkabilir. Türk ve Çin dışişlerine düşen ortak hareket ederek olası muhtemel provokasyonların önüne geçerse, ABD'nin oyununu bozabilirler.

İpek yolunun toplam uzunluğu on binlerce kilometredir. Ve 65 ülkeden geçiyor. Bu ülkelerden 15'i de Avrupa'da bulunuyor.

Yaptığım açık kaynak araştırmalarından edindiğim izlenim, ABD, İpekyolu üzerindeki 33 ülkeyi "tehlikeli devlet" kapsamına aldığı anlaşılıyor.

İngiltere ve Fransa ABD'nin bu planını gördü ve Türkiye ile ortak hareket etmenin yollarını ararken, Almanya bu tuzağı göremedi ve Ortadoğu'da etkin aktörlerle ilişkilerini hayli zora soktu.

İngiltere ile ABD'nin İpek Yolu'nda da karşı karşıya olduğu net olarak ortadadır.

ABD'nin bütün itirazlarına rağmen İngiltere'den Çin'e gidecek ilk yük treni 10 Nisan sabahı yola çıktı.

Viski, meşrubat, vitamin ve bebek bakımı ürünleri taşıyan 30 vagonlu trenin 12 bin kilometrelik yolculuğu 3 haftada tamamlandı. Böylece, ABD'ye rağmen Yeni İpek Yolu'nun ilk seferi İngiltere'den yapıldı.

İngiltere, 10 Nisan'da treni harekete geçireceğini söyledikten 48 saat sonra başkent Londra'da İngiliz Parlamentosunun önünde terör saldırısı oldu. 5 kişi öldü 22 kişi yaralandı.

İkinci terör eylemi Manchester'da oldu. Akabinde üçüncüsü. Önceki gün de Londra merkezde 24 katlı bir bina durduk yerde yandı.

Yeni İpekyolu, ABD ile İngiltere'nin yaklaşık 200 yıl sonra yeniden savaşma sebebi olmuştur. Burada, İngilizlerle Türkiye'nin ortaklığı çok akıllı bir zeminde yürütülmeli. ABD, NEOCON'ların kontrolünde ve izlediği politika, "Çin mağazasında dalan boğa" misali ile birebir aynıdır. ABD ile Türkiye'nin müttefiklik ilişkileri, bundan sonra açık açık Türkiye'nin tamamen zararına olacak şekilde seyredecektir.

İpekyolu Savaşı'nda Türkiye, akılcı bir politika ile en kazançlı ülke konumuna gelebilir.