Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Tam Kapanma, Aşılama ve Turizm Sektörü

Tam kapanma sürecini yaşadığımız bu dönemde bu kısıtlamalardan memnun olmayanlar “birkaç turist tatil yapacak diye biz eve kapanıyoruz!” ifadeleriyle tepki gösteriyor.

Peki, turizm sektörünün Türkiye için önemi nedir?

Bilindiği üzere Türkiye ekonomik olarak büyüyen ve gelişen bir ülke konumundadır. Bu gelişmeye paralel olarak enerji ithalatı da beraberinde artmaktadır. Üretimin olmazsa olmazı olan enerji yurt içi kaynaklardan tam olarak karşılanamadığı için dışarıya bağımlılık söz konusudur. Bununla birlikte millet olarak en önemli tasarruf ve yatırım aracımızın altın ve döviz olması dolayısıyla cari açık veriyoruz.

Cari açık en genel olarak ülkeye giren dövizin ülkeden çıkandan az olması anlamına gelir. Mal ve hizmet ihracatımızın, mal ve hizmet ithalatımızdan az olması cari açıktaki en önemli etkenlerden biridir.

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi sebebiyle küresel ekonomi de bu durumdan oldukça olumsuz etkilendi. Virüsün yayılmasını azaltmak için uygulanan kısıtlama tedbirleri sebebiyle başta turizm sektörü olmak üzere hizmetler sektörü büyük ölçüde olumsuz etkilendi. Kalabalık ortamların oluşmaması için kongre, fuar, sempozyum sebebiyle gelen turist sayısı sert bir şekilde azaldı.

Bu durum cari açık veren ülkemize döviz girişinin de ciddi bir şekilde azalmasına neden oldu.

Verilere bakıldığı zaman Türkiye 2012 yılında 47 milyar 960 milyon dolar cari açık vermiştir. Aynı yıl turizm sektöründen Türkiye 29 milyar 7 milyon dolar gelir elde etmiştir. 2013 yılında 55 milyar 858 milyon dolar cari açık verilmesine karşın 32 milyar 309 milyon dolarlık turizm geliri elde etmiştir.

Pandeminin ilk olarak ortaya çıktığı 2019 yılında Türkiye 8 milyar dolarlık cari fazla vermiş olup 34 milyar 520 milyon dolarlık turizm geliriyle cari fazla verilmesine önemli katkı sağlamıştır.

Pandemi sebebiyle kısıtlama tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılında virüsün Türkiye’ye geç gelmesinin bazı olumlu etkileri olsa da 6 milyar 494 milyon dolarlık cari fazla veren Türkiye’nin turizm geliri 12 milyar 59 milyon dolara gerilemiştir.

2018 yılında yaşanan başını ABD eski başkanı Trump’ın çektiği Türkiye’ye karşı başlatılan kur operasyonu sonrasında döviz kuru sebebiyle ekonomide yaşanan türbülans 2020 yılının ilk aylarında rayına tam oturacakken pandeminin yaşanması işlerin daha karmaşık hale gelmesine neden oldu. Döviz kurundan ve ithal maliyetlerinin artması sebebiyle enflasyonda yaşanan olumsuz etkiler sebebiyle şikâyet ederken turizm gelirlerinin azalması sebebiyle ülkemizde döviz girişinin azaldığını da unutmamak gerekiyor.

Buna bağlı olarak da Turizm sektöründe 2019 yılında 1 milyon 268 bin kişi çalışırken işten çıkarma yasağı gibi uygulamalara rağmen 2020 yılında %11,7 azalarak 1 milyon 120 bin seviyesine kadar geriledi.

Türkiye ekonomisi son yıllarda büyümesini hızlandıran bir yapıdadır. Sanayileşmesini hızlandırmakla birlikte yüksek katma değerli üretime de yeni yeni geçen bir ülkedir. Komşu ve yakın coğrafyalarda bulunan ülkelerdeki gibi zengin enerji rezervlerine sahip bir ülke de değildir. Bu nedenle ülkeye girecek dövizin önemi büyüktür. Turizm sektörü de ülkeye döviz girdisi sağlayan önemli bir alandır.

Bu nedenle aşılama ve kısıtlama tedbirlerinin turizm sektörünün canlanmasına yönelik yapılması anormal değildir. Özellikle Türkiye’nin coğrafi konumu ve yapısından dolayı yaz turizminin yoğun geçtiği ve para kazanmak için kısıtlı bir sürenin olduğu düşünülürse bu gibi uygulamaların olması ülke ekonomisi düşünüldüğü zaman doğaldır.

Son yıllarda Türkiye’nin yaptığı sağlık yatırımları sebebiyle ilerleyen dönemlerde sağlık turizminde son dönemde yaşanan artışın artarak devam etmesi bekleniyor. Bu gibi çeşitlilikler sağlanarak Türkiye’nin turizm gelirlerinin artırılması sağlanmalıdır. Sadece yaz turizmi değil kış turizmi, inanç turizmi, doğa, tarih, gastronomi, kongre, fuar turizmi gibi alanlarda yapılacak yatırımlar nicelikle birlikte niteliği de artıracaktır.