TALAS'TA NECİP FAZIL RÜZG\u00c2RI\u2026
28-29 Kasım'da, Talas Belediyesi'nin KAYŞAD işbirliği ile Merhum Necip Fazıl Kısakürek anısına tertip ettiği büyük proje hayata sunuldu. Necip Fazıl Kısakürek'in iki gün boyunca yaşamı, yapıtları, fikir ve hatıraları ile yad edildiği programlarda, onun yaşantısına ve hanesine konuk olmuş, konferanslarında bulunmuş, ideasını bölüşmüş kıymetli kalemler ağırlandı. Bilhassa Yedi Güzel Adam'dan biri olarak gönüllerimize taht kuran, fikirleriyle yolumuza ışık tutan Nuri Pakdil'in program vesilesiyle Kayseri'ye teşrifi sevenleri tarafından coşkuyla karşılandı.
Cuma sabahı, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu'nun refakat ettiği kahvaltıdan sonra yazarlar, okullarla ve okurlarla buluştu. Mustafa Yazgan, Fatma Kemal Timuçin Anadolu; Recep Garip, Talas Mesleki ve Teknik Anadolu, Nazif Gürdoğan, Hidayet Aydoğan Sosyal Bilimler, Üstün İnanç, Atatürk Teknik Endüstri Meslek Liseleri'nde konuşmacı olarak bulundu. Nuri Pakdil ve yol arkadaşı Necip Evlice'yi, Şehir Nuri Sağır Anadolu Lisesi ağırladı. Tarihi bir camide kılınan Cuma namazından sonra, İlahiyat Fakültesi İzzet Bayraktar Konferans Salonu'nda Nuri Pakdil için panel ve imza günü düzenlendi. Pakdil kalabalık bir teveccüh ile karşılandı. Akşam saatlerinde, Yaman Dede Konağı'nda bürokrasilerin de katılımıyla nezih bir sohbet gerçekleşti.
Ben, kıymetli hocalarımızla birlikte Nuri Pakdil üstadımı ancak 29 Kasım sabahı görme ve sohbetlerinde bulunma şerefine nail oldum. Senelerdir zihinlerimizde bir fikir kılıcı gibi duran Nuri Pakdil, aynı heybeti korumakla birlikte, samimi ve sıcacık bir letafet giymişti üzerineu2026 Bir süredir merakımı celbeden soruyu kendilerine yönelterek "Yedi Güzel Adam" dizisi çekilirken fikirlerinin alınıp alınmadığını sordum." Hiç düşünmeden, sanki bu soruyu bekliyormuşçasına lahza tereddüt etmeden, "başlarda sorulmuyordu, ancak artık soruyorlar" dedi. Diziyi yakından takip ettiklerini ifade etti. Kısacık bir zaman diliminde, son dönemlerde verdiği röportaj üzerinden hasbihal ettik. Merhum Necip Fazıl'ın hitabetinden hisse aldığına tanıklık ettiğim Mustafa Yazgan hocamıza; ondaki okul ve okuma sevdasını sordum. Sorularıma, beni hiç şaşırtmayan aile kavramıyla temas ederek şöyle söyledi; "Şu dem ayıp olmasa liseye yeniden başlar, yeniden okurdum. Okumak, öyle sevgiliu2026" Mustafa hocam, hatıralarından, Medine'de Ali Ulvi Kurucular ile beraber olmalarından, asistan olarak gittiği Antep'te, Kıbrıs konulu bir konferansta üstatla tanışmalarından bahsetti. Üstadı görmeden önceki ruh halinden; "aklımda iki Necip Fazıl vardı. Birincisi öğretmenlerimizin anlattıkları beyni yıkanmış Necip Fazıl, ikincisi babamın kitaplarını saklayarak "bunlarla dışarı çıkma" dediği Fazılu2026" Onunla uzun süreler yürüme talihine kavuşmuş Üstün İnanç hocam da, Necip Fazıl'ın aile yaşantısındaki hassasiyetinden ve nezaketinden bahsetti. Onun ne kadar temiz bir aile reisi olduğunu anlattı. Kendilerine, gençlerin onu çok yönlü tavrıyla sevip kucakladıklarını söylediğimde, tebessüm ederek "o çok yönlü tavrımız da İslam davasına hizmet için kuşanılmıştı" dediu2026 O gün o masada şiir sultanının aile hayatından, çilesinden, hitabetinden ve dinleyici üzerindeki etkisinden, Adana'da geçirdiği ciddu00ee trafik kazasından ve bunun saklanmasından haberdar oldum.
Hocalarımız 11:00-13:00 saatleri arasında İlim Yayma Cemiyeti'nde talebelerle buluştular.
Mustafa Yazgan; 2015 senesine geldik ancak bir Necip Fazıl daha yetiştiremedik. 1968 öncesi bize emanet edilen sancağı, size emanet etmeye geldik; bu bir medeniyet sancağıdır." sözleriyle konuşmaya giriş yaparken, Üstün İnanç "ondaki iman öfkesinden, " Recep Garip, "Kaldırımlar" şiirini yazdıktan sonraki döneminden ve Arvasi ile buluşmasından, Batı'dan gelen her rüzgarı elinin tersiyle itişinden, Nazif Gürdoğan hocamız önünde durduğu ve yol olduğu Anadolu Gençliği'nden ve medeniyetten bahsettileru2026
Sözü, dinleyicilerin meraklı bakışları arasında Nuri Pakdil aldı ve üstatla geçen birkaç hatırasına yer verdi; yer yer gülümsetti, zaman zaman hüzünlendirdi. Necip Evlice'nin "ağabeylerimiz buraya gelmekle devir teslim yapmışlar, sorumluluklarını size devretmişlerdir." ifadeleri ise son nokta hükmündeydi.
Akşam 18:00'da Serdar Tuncer'in yorumladığı "Şarkımız Bizim" şiiriyle başlayan program yoğun bir ilgiyle karşılandı. Programda Hayati İnanç söz sultanından üç şiir seslendirip kısa bir konuşma yaparken, Mustafa Yazgan, Recep Garip, Nazif Gürdoğan, Üstün İnanç, açık oturumda merhumu konuşarak gençliğe mesajlar verdiler. Nuri Pakdil'in selamlamasından sonra gerçekleştirilen plaket töreninde Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ve KAYŞAD başkanı Emel Demirezen konuştular. Ayakta kalan yüzlerce izleyici program bitimine kadar salonu terk etmedi, dışardakiler ise programı dev ekrandan takip etti.
Talas Belediyesi ve KAYŞAD bu güz mevsiminde gönüllere bir bahar bayramı yaşattıu2026
Selam ileu2026
Nuray Alper