TAKSİTLİ SATIŞLARDA SINIRLAMA BAŞLADI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun(BDDK) kredi kartı ve tüketici kredileriyle ilgili sınırlamalar 1 Şubat'ta yürürlüğe girdi.
Buna göre;
Kredi kartında taksit sayısı en fazla 9 ay olacak.
Gıda, cep telefonu, elektronik eşya, akaryakıt ve kuyum harcamalarında taksit olmayacak.
Taşıt alımında vade 48 ayı aşmayacak, ihtiyaç kredilerinde en fazla 36 ay vade yapılabilecek.
Cari açığı azaltmak ve tasarrufları arttırmak amacını güden bu kısıtlamaların ne derece etkili olacağını, senet ve benzeri yöntemlerle bu yasağın aşılıp aşılmayacağını ilerdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.
FED PARA MUSLUĞUNU KISTI
Amerikan Merkez Bankası(FED) aylık tahvil alımlarını beklendiği gibi 10 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara düşürdü.
Dolayısıyla şubat ayında piyasaya 10 milyar dolar daha az para sürecek.
FED, ABD'de ekonomik veriler ve özelikle de istihdama ilişkin olanlar olumlu geldikçe, para musluklarını kısmaya devam edecek, Türkiye gibi sıcak paraya bağımlı ülkelerin piyasaları da iç dinamiklerin pozitif veya negatif katkısı nispetinde hafif ya da sert dalgalanacak.
B ve C PLANLARI
Merkez Bankası'nın sert faiz artırımının kurları dizginleyememesi halinde, kısa sürede B ve C planlarını devreye sokacaklarını ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Alışılmışın dışında bir şey olsun istiyoruz" demesi ekonomi kamuoyunu meraklandırdı, çeşitli senaryoların üretilmesine sebep oldu.
Sabit kur sistemine geçilmesi veya en azından yabancı sermaye giriş-çıkışının sınırlandırılması gibi ihtimaller üzerinde durulduysa da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,"Böyle seçenekler gündemimizde yok" diyerek son noktayı koydu.
Ama B ve C planlarının ne olduğu konusunda merak giderilemedi.
PİYASALAR
Kabus dolu bir haftayı geride bıraktık.
Haftanın ilk günü dolar raydan çıktı, 2,40 TL'ye fırladı.
Bu artış karşısında paniğe kapılan Merkez Bankası, ertesi gün olağanüstü toplanarak faiz oranlarını beklentilerin çok üzerinde, 4-5 puan arttırdı, politika faizini yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltti.
Merkezin bu hamlesi ile dolar bir ara 2,16'ya kadar geriledi ise de daha sonra toparlandı, hafta boyunca 2,25-2,30 bandında gezindi. Haftanın son işlem gününü 2,26 seviyesinde kapadı.
Euro da benzer bir rota çizerek 3,05'de karar kıldı.
Haftaya 64 bin 427 puandan başlayan Borsa İstanbul, kurlardaki sert dalgalanmalardan etkilenerek son işlem gününü ciddi bir kayıpla, 61 bin 858 puandan kapadı.
Faiz çift haneye çıktı, yüzde 11,05 oldu.