TAKSİTLİ SATIŞLAR DÜŞTÜ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartına 1 Şubat tarihinden itibaren getirdiği sınırlamaların ardından satışların hızla düştüğü görüldü.
Merkez Bankası'nın verilerine göre taksitli kredi kartı harcaması bir haftada yaklaşık 700 milyon lira azaldı.
Geçen hafta, kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 297 milyon lira azalarak 92 milyar 688 milyon liradan 91 milyar 391 milyon liraya geriledi.
Kredi kartı harcamalarında taksit tutarı ise 693 milyon lira azalarak 52 milyar 895 milyon liradan 52 milyar 203 milyon liraya düştü.
BDDK'nın taksitli satışlara getirdiği kısıtlamaların etkili olduğu anlaşılıyor.
Satışlardaki bu azalma bir hafta ile sınırlı kalmayıp yıl boyu devam ederse, enflasyon ve cari açık üzerinde olumlu yansımaları olacaktır.
Ancak büyümeyi de aşağıya çekecektir.
BİR GÜNDE 3,1 MİLYAR DOLAR SATILMIŞ
Merkez Bankası 23 Ocak günü iki yıl aradan sonra piyasaya doğrudan müdahale ederek 3,1 milyar dolar sattığını açıkladı.
Merkez'in müdahalede bulunduğu tarihte dolar hızla yükselerek 2,39 TL ile zirveye çıkmıştı.
Doların ateşini döviz satışı değil, faiz artışı düşürmüştü.
Dolar halen 2,18 TL'den işlem görüyor.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE BAŞVURU ARTTI
İşsiz sayısı hakkında en somut ve doğru bilgileri edinebileceğimiz göstergelerden biri de, İşsizlik Sigorta Fonu'na yapılan başvuru sayısıdır.
Sigortalı işsizler, hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İŞ-KUR'a müracaat ettiklerinde, en az 600 gün çalışmış sigortalılar 180, 900 gün çalışmış sigortalılar 240,bin 80 gün çalışmış sigortalılar 300 gün süreyle işsizlik sigortası hizmetinden yararlanabiliyorlar.
Mart 2002'den beri uygulanan İşsizlik Sigorta Fonu'na 2013'te başvuran işsiz sayısı 2012'ye göre yüzde 25 artarak 762 bin 913 kişi oldu.
Artış oranı çok yüksek.
Somut bilgiye dayanan bu rakamların, TÜİK'in anket usulüyle tespit ettiği tartışmalı verilerden çok daha sağlıklı olduğunu düşünerek , işsiz sayısının yüzde 25 artması karşısında ciddi kaygı duymalıyız.
85 KİŞİ 3,5 MİLYARA BEDEL!
Bir araştırmaya göre dünyadaki en zengin 85 kişinin serveti, en fakir 3,5 milyar insanın toplam mal varlığına eşit.
Diğer bir ifade ile dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğu göz önüne alındığında, 85 kişinin toplam mal varlığı dünya nüfusunun yarısına bedel.
İnsan vicdanını yaralayan bu çarpıklığın yaşandığı dünyada barış ve huzur olamaz.
Ne demiş atalarımız: "Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar''.