Dolar (USD)
35.65
Euro (EUR)
37.20
Gram Altın
3156.12
BIST 100
10041.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
01 Nisan 2014

TAKSİT SINIRINDA GERİ ADIM YOK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı sınırlamasında geri adım atmayacaklarını belirterek, "Cari açığı azaltmamız, tasarrufları teşvik etmemiz lazım. Tedbirler doğru, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak hareket etmeliyiz" dedi.

Şimşek, "Dünyada para muslukları kısıldı, bizim cari açığı azaltmamız için en azından israfı engellememiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Yüzde 12,5seviyesine düşen tasarruf oranının yüzde 20'ye çıkarılması icap ediyor. Bu bakımdan taksit sınırlaması doğru bir karar, ancak bunun büyümeyi olumsuz etkileyeceğini de düşünelim, gerekli tedbirleri alalım.

ÖZEL SEKTÖRÜN DIŞ BORCU RİSK

Bursa Valiliği'nin işbirliğinde Capital ve Ekonomist dergilerinin gerçekleştirdiği 3.Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki açılış konuşmasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD kaynaklı likiditenin azalacağı döneme girerken Türkiye'nin özel sektör dış borcunun hızla yükselmesinin bir risk faktörü olduğunu belirterek, "Özel sektörün yurtdışına olan borcu hızlı şekilde artmış durumda. Bulunduğu seviye olarak belki kaygılanmaya gerek yok. Ama bundan sonra artış hızının çok kontrollü olması gerekiyor. Özel sektör borcunun risk yaratmaması için cari açığı AB'nin belirlediği milli gelire yüzde 4 oranına çekmemiz gerekiyor. Yüzde 4-5'lik bir cari açık Türkiye için sürdürülebilir, özel sektör için ise yönetilebilir. Bunu kısa sürede yakalamamız gerekir. Kamu borcu sürdürülebilirliği önemli bir alansa özel sektör borçluluk sürdürülebilirliği de aynı derece önemli" dedi.

Özel sektörün dış borcunun tüm ekonomiyi ilgilendirdiğine parmak basan bu yaklaşımı isabetli buluyoruz.

Babacanbu söylemi ile "özel sektörün borcu kamuyu bağlamaz" düşüncesinin yanlışlığını ortaya koymuştur.

EMEKLİ MAAŞLARINDA KESİNTİ KALKMALI

Emeklibir işte çalışıyor ise, Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında yaşlılık aylığından yüzde 15 oranında kesinti yapılıyor.

Amaç emeklilerin işgücünden çekilerek gençlerin önünün açılmasını sağlamak!

Ücretliçalışan emekliler için belki doğru bir uygulama olabilir.

Ancak bağımsız iş yapan ve işveren pozisyonunda olan emekliler için yanlış bir düzenleme.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü kapatmadıklarını, tersine onlara iş imkanı sağladıklarını vurgulayarak, sosyal güvenlik destek priminin kaldırılmasını talep etti.

Son derece mantıklı olan bu isteğin dikkate alınması gerekir.

Ayrıca emekli maaşlarının çok düşük ve açlık sınırında olduğunun da altını çizelim.

NÜFUSUN YÜZDE 59'U PARASAL SIKINTIDA

Türkiye'de nüfusun büyük çoğunluğu finansal sıkıntılar ve yoksulluk içinde yaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) açıkladığı verilere göre, ciddi finansal sıkıtılar içinde yaşayanların toplam nüfusa oranı yüzde 59,2 düzeyine ulaşıyor.

TÜİK belirlemelerine göre, nüfusun yüzde 22,7'si yoksulluk riskindeyken, yüzde 16'sı da "sürekli yoksulluk" çekiyor.

Bu kitle, kira ve faturaların ödenmesi, evin ısınma ihtiyaçlarının yeterince karşılanması, evden uzakta tatile gidilmesi gibi masraflarını ödemekte zorlanıyor.

Ekonomi büyümeden ve kişi başına gelir 25 bin doları bulmadan geniş halk kesimlerinin yoksulluktan kurtulması mümkün değildir.

Tabii gelir dağılımındaki uçurumu da gidermek şartıyla.

gozde.milat@yahoo.com