Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2496.46
BIST 100
9436.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 May 2014

Taksim fetişistleri!

Dünyanın her yerinde emekçiler 1 Mayıs'ı kutluyor. Türkiye'deki gibi gerilimli bir kutlama yok.

Paralel medya ve Doğan grubu medyası dün 1 Mayıs olaylarını televizyon kanallarından ve internet sitelerinden köpürte köpürte verdi.

Bilmeyenin "Ulan bütün ülke yanıyor" tepkisi verebileceği bir haber dili kullanmaya gayret gösterdiler.

Aynen Gezi olayları sırasında yaptıkları gibi.

Mesela bir gazetenin internet sitesinde alt alta 8 haber var. Hepsi de 1 Mayıs haberi ama içinde tebessüm ettiren tek olumlu haber yok.

Birinde "Polis vur deyince öldürdü" başlığı kullanmışlar. Diğerinde "Taksim'de hava durumu bol gazlı" diye sözde komiklik yapmışlar. Diğerinde polisin sokaktan geçen gariban gurebaya "vahşice" saldırdığını ima eden bir başka haber.

***

Yıllarca 1 Mayıs'ın işçi bayramı olması, emekçilerin dayanışma günü olarak resmi tatil yapılması talep edildi. Ne merkez sağ iktidarlar ne de solun ortağı olduğu koalisyon hükümetleri işçilerin bu talebine karşılık vermedi. Hatta her darbenin ardından yıllarca bırakın Taksim'i, ülkenin hiçbir noktasında 1 Mayıs kutlamasına izin verilmedi.

Nihayetinde bugün "diktatörlük" olarak nitelendirdikleri AK Parti iktidarı bunu gerçekleştirdi.

Fakat geçen sene gerçekleşen "sınır dışı Gezi operasyonu"ndan bu yana Taksim yeniden simgesel bir hal aldı.

***

Gezi olayları esnasında 17 gün boyunca Gezi Parkı'nı 'Paris Kömünü' sayıp, kendi 'kolluk kuvvetleri'ni, 'sağlık birimleri'ni vs. oluşturan kitlenin, içinde kalan "Devrim" dürtüsünün ölmediğini gördük.

Dolayısıyla Gezi'den bu yana, Gezi'nin birinci halkasındaki 'ağaçsever' çocuklar bilmez ama molotoflu devrimci abi ve ablaları her şeyi, yeniden "Gezi'de Devrim Konseyi" kurmak için fırsat olarak görüyor.

Taksim'i daha önce kutlamalara açan iktidar ve yerel yönetim ise geçen yıl ki rezil görüntülerin sahnelenmemesi için Gezi Parkı çevresindeki gelişmelere eskisinden çok daha hassas yaklaşıyor.

***

1 Mayıs'tan haftalar önce, "Silahlı halk birimleri" oluşturduğu iddia edilen Okmeydanı merkezli bazı terör gruplarının, 1 Mayıs'ta Berkin Elvan'ın cenaze töreni esnasında yaptığı gibi kitlelere karşı silah kullanacağı yazıldı, çizildi. Zaten emniyet birimlerine de bu yönde istihbarat bilgisi ulaştığı ve bunun üzerine yapılan operasyonlarda uzun namlulu silahlar ele geçirildiği bilgisi yansıdı gazetelere.

***

1 Mayıs'ı yılda bir kez kutladıkları "Kutsal hac ibadeti" gibi gördüklerini itiraf eden marjinal örgütlerin, üniversitelerden devşirdiği militan öğrencilerle her sene yaptığı gibi 1 Mayıs'ı işçinin bayramından ziyade, Devrim provası yapma girişimi bu sene de akamete uğradı. Çünkü gerçek işçiler, emekçiler, ekmeğinin peşinde olan insanlar işçi kılığına girmiş devrimci militanlara değil kendi meslek örgütlerinin sözlerine kulak verdiler.

***

Her sene koca siyasi partilerin ve meslek örgütlerinin, marjinal bir terör örgütünün fetişleştirdiği Taksim kutsamasına meze olmasına "yeter" demeleri gerekiyor.

Allah'a şükür korkulan olmadı ve kan dökülmeden bu 1 Mayıs'ı da atlattık. İnşallah bundan sonraki her 1 Mayıs, kardeşlik, dayanışma, birlik içinde geçer. ! Mayıs'lar emeğin haklı taleplerinin karşılandığı güzel gelişmelere vesile olur.

NOT: Bu senenin en şık 1 Mayıs hareketi, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'dan geldi. Türkiye'de 30 yıl boyunca akan kanı durduran Çözüm Süreci'ne ve barışa destek vermek için kitlesini Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda toplayan Gündoğdu, "Taksim fetişizmine emek mücadelesinin ruhunun teslim edilmesine karşı çıktıklarını" söyleyerek, Taksim'den 'Devrim'e yol çıkarmak isteyenlerin niyetini özetlemiş oldu.