Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Ekim 2016

Tahran, Mateme Büründü

Muharrem Ayı İranda özellikle de Tahran'da bir başkadır. Bu sene Tahran'dayız matem ayı Muharrem ayında. Erkek, kadın, küçük, büyük hemen herkes siyahlara büründüğü şehirdeyiz. Siyahlık sadece insanlarla kalmaz ev ve sokak duvarları da siyah...

Aşure Günü nedir. Neden yad ediliyor?

Miladu00ee 10 Ekim 680 tarihinde peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve ailesinin Kerbela'da şehit edilmesi olayı her yıl Şii Müslümanlarca "Aşure Günü"nde yad edilir. Sünni Müslümanlar da İslam'da matem yapılmaması kaidesine uyarak Aşure Gününde ibadet ederler. Yine bu günde Sunni Müslümanlarca Kuran-ı Kerim, maktel-i Hüseyinler, Mevlid-i Şerifler okunur. Aşure yemeği ikram edilerek bu gün yad edilir.

Tahran'da Muharrem Ayı

Tahran'da hemen hemen herkes, sokakların köşe başlarına kurulan matem çadırlarına uğruyor. Buradaki ikramlardan alıyorlar. Öğle vakitleri durumları iyi olan aileler, aşure ve diğer yerel yemekleri ikram ediyorlar. Yine Hz. Hüseyin ve yarenlerinin Kerbelada susuz bırakılması nedeniyle buralarda su ve çay ikramları hiç eksik edilmiyor.

İranlılar, Muharrem ayında şehit olan Hz. Hüseyin ve ailesine ayrı ayrı yas töreni düzenlemekte.Muharrem ayının ilk haftası olan Cuma günü Musalla'daki törenlere özellikle kadınlar küçük çocuklarıyla geliyorlar ve o günleri yaşatacak manzaraları trajik bir seremoni eşliğinde yaşatıyorlar. Bu seremonide Hz. Hüseyin'in altı aylık oğlun Ali Asgar'ın şehadeti en acı şekliyle kalblerde yaşatılıyor.

Kerbela esirlerinin Kufe şehrine girişini anlatan temsili Aşura Kervanı törenlerini de Tahran'da gördüğümü söylemek istiyorum. Her cadde de belli saatlerde bu tören alayı geçer. Aşura Kervanı, bizim oturduğumuz mekana da gece 12.00 den sonra gelir. Her iki tarafta elinde zincir ile kendine vuran insanlara ortada bir rehber kılavuzluk ediyor. Bu tören bana Mevlevi ayinlerini hatırlatmıştı. Burada ki tek fark Mevlevilerin dönüyor olması. Aşura Kervanındakilerin ise düz yolda zil ve def ahengiyle yürümeleri...

Matem Çadırları, Hazreti Hüseyin'in Meclis Çadırı...

Tahran'daki matem çadırları bir nevi peygamber torununun sohbet meclisi gibi düşünülmüş. Çadır reisi gelenleri hoş bir seda ile karşılar ve yardımcılarına işaret ederek yer gösterir. Gelen misafir de meclise uyum sağlayarak sine vurup yas tutmaya başlar.

İran'da Muharrem manzaraları kısaca böyle... Burada Matem çadırları Türkiye'de Ramazan Çadırları kadar kalabalık. Türkiye'de Caferiler, İran'daki törenlere benzeyen törenler düzenlemekte. Diğer Müslümanlar ise aşure hazırlayıp en az on komşusuna ikram etmekle mükellef. Ve bunun yanında evlerde Hz. Hüseyin ve yarenleri için Kuran-ı Kerim ve Maktel-i Hüseyinler (Muharremmiyeler) ve Mevlitler okunur.

Gözlerimizin rengi ayrı olsa da gözyaşlarımızın rengi aynı...

Hz. Hüseyinin şehadeti için bu gün Kerbela'daki Müslümanlar ne hissediyorsa Bosna'daki Müslümanlar da bunu hissediyor. Diyarbakır, Kahire ve Tahran'daki Müslümanlar da aynı acıyı hissediyor. Dünyadaki bütün Müslümanların Hz. Hüseyin sevgisi aslında Müslümanların ortak paydasıdır. Bütün Müslümanları bu ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz. Gözlerimizin rengi aynı olmayabilir. Ama göz yaşlarımızın rengi aynı.

Allah, bize Hz. Hüseyin ve yaranleri gibi büyük İslam şehitlerinin yanında haşr olacak kadar hizmetlerde bulunmayı nasip eylesin. Bu şehitlerin emanetlerine sahip çıkma kudretini ve gücünü nasip eylesin.

Muharrem ayının tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını diliyor. Hz. Hüseyin ve yarenlerini rahmetle yad ediyoruz. Şehitlerin mekanı cennettir.Onları rahmetle anıyoruz. Allah u teala baki alemde şehitlerin yanında bize yer versin. Amin..