Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2507.06
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Nisan 2022

Tadamon kayıtları

27 Nisan Çarşamba günü sabaha karşı The Guardian Gazetesi’nde Orta Doğu muhabiri Martin Chulov imzalı “Tadamon katliamı: Suriye gizli savaş suçu” başlıklı bir haber paylaşıldı. Bu paylaşımda 16 Nisan 2013'te Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı askeri istihbaratın vahşilikleriyle tanınan 227. Birimi’nin, başkent Şam’ın güneyinde, diktatörün sarayına yalnızca 1 km mesafede bulunan Tadamon Mahallesi’nde 41 sivili acımasızca infaz ettikleri görüntüler servis edildi.

Görüntülerde halen görevde olan Suriye istihbarat görevlisi Amjad Youssuf’un, gözleri bağlı ve kelepçeli şekilde gözaltına alınan sivilleri nasıl katlettiği paylaşıldı. Haberi video kaydında yorumlayan gazeteci Martin Chulov, "Bunlar, tüm savaşın en çok suç teşkil eden görüntülerinden" dedi ve "Görüntüler, bize 10 yıllık savaşın daha önce görülmemiş bir tarafını anlatıyor" diyerek durumun vahametini anlatmaya çalıştı.

Bu korkunç kayıt, 3 yıl önce askere giden Suriyeli bir gencin bir rejim subayının bilgisayarını tamir ederken videoyu görmesi ve karşılaştığı vahşet anlarına kayıtsız kalamadığı için ne pahasına olursa olsun görüntüleri sızdırma kararı almasıyla ülke dışına çıkmış. Önce Türkiye’ye ve ardından Fransa’ya giden kişi, görüntüleri burada bir muhalif eylemciye, daha sonra da Amsterdam Üniversitesi Soykırım Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacılar Annsar Shahhoud ve Prof. Uğur Ümit Üngör'e ulaştırmış. Geçtiğimiz Şubat ayında iki akademisyen videoları ve binlerce saatlik görüşmeden oluşan notlarını Hollanda, Almanya ve Fransa'daki savcılara teslim ederek yasal süreci de başlatmış oldular.

Uğur Ümit Üngör, Amsterdam’daki odasında, son yıllarda Suriye’de yaşanan katliamları, işkenceleri çalışan bir akademisyen. Özellikle Esed rejiminin, tıbbi sistemi başta olmak üzere tüm sektörlerini militarize ettiğini, birçok doktor ve hemşirenin işkence ve cinayet suçlarına bulaştığını belirten Üngör, Mart 2011’den günümüze 102.000 Suriyelinin hükümet güçleri tarafından işkence ve cinayetlerle yok edildiğini yazılarında belirtiyor. Bu bağlamda, “Suriye hükümeti işkenceyi bilime dönüştürdü” tespiti de son derece önemli.

The Guardian’ın dünyaya servis ettiği videoda Esed güçlerinin gözleri bantlanmış onlarca sivili, önceden hazırlanmış büyükçe bir çukura tek tek atıp kurşunladıklarını görüyoruz. Kayıtta cinayetler esnasında sivillerle dalga geçildiğini ve bir askerin kameraya dönerek “Usta’ya (Beşşar Esed) selam. Mavi gözlerine feda olsun..” dediğini işitiyoruz. Vurulan sivillerin o anlarda ölüp ölmedikleri meçhul ama aralarına araba lastikleri atılan insanların daha sonra üzerlerine benzin dökülerek yakıldıklarına şahit oluyoruz. İçlerinde henüz ölmemiş olanlar ıssızda, dağda, çölde değil Tadamon Mahallesi’nde, yaşam alanları içerisinde iki inşaat arasındaki bir çukurda diri diri yakıldılar maalesef. Bu katliamın olduğu yerde şu an hayat devam ediyor. Kim bilir kaç çukurda, kaç masum Suriyelinin naaşı, acılar içinde can verdikleri kuyulardan çıkarılmayı bekliyor?

Rusya’nın Suriye2014 yılında “Sezar” kod adlı Suriyeli polis, Esed rejiminin muhalifleri tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdırmıştı. ABD'nin Beşşar Esed rejimi ile destekçilerine yönelik Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası bu fotoğraflardan sonra yürürlüğe girmişti. Bu hafta ortaya çıkan görüntülerle Suriye rejiminin daha da zora gireceğini söylemek yanlış olmaz. Ukrayna Savaşı’ndan dolayı izole olan ve Avrupa Birliği ve NATO ülkeleriyle karşı karşıya gelen Rusya’nın, Suriye hamiliği Beşşar Esed’i ne kadar koruyabilecek bilmiyoruz. Hollanda, Almanya ve Fransa’da videoları alan savcıların ne tür karar alacaklarını, yüz binlerce masumun katili olan Beşşar Esed ve avenesinin savaş suçları kapsamında yargılanıp yargılanmayacaklarını önümüzdeki zaman diliminde hep birlikte göreceğiz.

The Guardian Gazetesi’nin haberi servis ettiği vakitlerin, Rusya’nın İngiltere’yi Ukrayna’ya silah göndermesi halinde askeri hedeflerini vurmakla tehdit ettiği günlere denk gelmesi bir rastlantı olamaz. Avrupa ülkeleri hemen her alanda uyguladıkları ambargoların yanında, Rusya’yı Suriye’de işlediği savaş suçları üzerinden de sıkıştırmaya çalışacağını da öngörebiliriz. Yakın zamanda Rusya’nın geçmiş sicilinin ortaya döküleceği kayıtlar görebiliriz. Çeçenistan’da, Afganistan’da ve Suriye’de milyonlarca Müslümanın katili olan Vladimir Putin, bundan daha fazlasını hak ediyor elbet.