Sürücüsüz araçların gelişimi yüksek çözünürlüklü kameralara bağlı
Otonom araç, sürücüye ihtiyaç duymayan, trafikte kendi kendine gitme özelliğine sahip araç anlamına geliyor.
Otonom aracın, uzaktan kumandalı robot araçlardan farkı, sahip olduğu radar veya sensörler gibi teknik donanımlar ve geliştirilmiş yazılım sayesinde şehir trafiğinde insan müdahalesi olmadan kendi kendine gidebiliyor olmasıdır.
Otonom arabaların kullanımı ve geliştirilmiş güvenlik konuları otomotiv sektörünün geleceğini şekillendiriyor.
Birkaç yıl içinde kullanıcılarla buluşacağı öngörülen otonom arabalar konusunda sektörün izlemesi gereken önemli adımlar olduğunu belirten Mentor Graphics'in Türkiye distribütörü CDT Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Alpay Göğüş, günümüzün son teknoloji otomobillerinde bulunan ileri sürücü desteği, şerit takibi ve önden çarpışma uyarı sistemleri gibi özelliklerin güvenliği arttırdığı gibi otonomiye giden yolda klavuz vazifesi gördüğünü de belirtti.
Göğüş, var olan bu sistemlerin aracı çevreleyen alanda verileri yakalayarak analiz etmek gibi önemli ortak özelliklerinin kamera ileri görüş sistemlerinin kullanımını destekleyeceğini ve kamera sistemlerindeki çözünürlük durumunun da otonom araçlarda artması gerektiğini vurgulayarak "Hızla giden bir arabanın kat ettiği mesafeden bir kişiyi ayırt edebilmesi VGA görüntüsüyle zor bir ihtimal ancak 2 megapiksel bir kameraya geçiş, arabanın sürücüyü uyarması hatta çarpmamak için kaçış manevrası yapmasını sağlayıp yayayı tanımasını mümkün kılacaktır. Bu gibi durumlar birkaç yıl içinde otomobillerde 15 veya daha fazla kamera olacağını öngörmemizi sağlıyor. Bu kadar fazla kameranın girdilerini takip etmek ilk etapta bize zor gelebilir ancak otomobilin elektronik sistemleri için kolay ve faydalı bir özellik olacağı öngörülüyor. Tüm kör noktalarda bile kamera olması gereksiz görülebilir ancak biz sürücülerin dikkati dağılabiliyorken elektronik sistemlerin dağılmayacağını da bilmemiz gerekir. Bu sistemlerin var olan özelliklerle uyumlu bir şekilde evrilmesini de yakın zaman içinde takip ederek göreceğiz."dedi.
Teknolojiye yapılan her türlü yatırım ülke ekonomisine yaptığı katkı açısından çok önemli.
Ancak, sürücüsüz araçların özellikle şehir trafiğinde nasıl kullanılabileceği konusunda soru işaretlerim var.
Kuralları ihlal eden sürücülerin cirit attığı özellikle İstanbul trafiğinde, bu sistem nasıl işleyecek çok merak ediyorum. Anladığım kadarıyla, bu araçların yazılımları, trafikte karşılaşılması beklenen durumlar düşünülerek hazırlanıyor. "Kaldırımda yaya varsa yavaşla, sağdan bir araba geliyorsa dur" gibi komutlar aracın bilgisayarına yüklenmiş oluyor.
Herkes trafik kurallarına uysa bu tür bir araç belki sorunsuz kullanılabilir, oysa ki kurallara uymayan bir sürücü veya yaya ile karşılaşıldığında, böyle bir aracın tehlikeli olabileceğinden endişe ediyorum.
Yeri gelmişken İstanbul Autoshow 2017 başladı.
Giriş ücretleri hafta içi 10 TL, hafta sonu ise 20 TL, kadınlar için hafta içi ücretsiz, hafta sonu ise 10 TL, öğrenciler için hafta içi ücretsiz, hafta sonu ise 5 TL olacak.
21 -30 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek olan fuara mutlaka uğrayın derim. Sergilenen arabalar arasında otonom araçlar da mecvut.