Suruç'ta Nar Festivali
23 Eylül günü başlayan Suruç ‘Nar Festivali’nin birinci gününde hazır bulundum. Üç gün sürecek bu festival, Suruç doğumlu olduğum için yaşımız itibarıyla bizden daha fazla Suruç’ u bilen var mı? diye bazen düşünüyorum.
Suruç geçmişiyle de çok ihtişamlı idi. Urfa’nın iki ilçesi özellikle ilim ve edebiyat alanında ön plana çıkmıştır. Birincisi Harran, ikincisi Suruç’tur. Ne gariptir ki Harran evlerine benzeyen evler Suruç’ tada vardır.
Suruç Kaymakamı Sayın Kenan Aktaş bu evlerin benzerini Aligör’den Urfa’ya gelirken yol kenarında numune olarak yaptırdı. İnşallah ilerde bu evlerin içini Suruç kültürü ile dolar ve adeta bir müze haline gelir.
Suruç’un Nar Festivali’nde iki husus ayrıca ön plana çıkmıştır. Suruç’ ta yetiştirilen Arap atları ile kortejin önünde deneyimli jokeylerin at üstünde Suruç’un en işlek caddesinden geçmesi harika idi. Bence bu gösteri birçok etkinliğin önüne geçti.
İkincisi ilk defa bir bando takımı ile karşılaştık. Urfa ve yöresi bandoya pek alışık değildir. Ancak Suruç’ta ki bu etkinlik geçmişte hizmet veren Urfa Belediyesi’nin bando takımını hatırlattı.
Şüphesiz ki; Suruç narı dünyada belki de çok az emsali olan bir nardır. Suruç narı ne ekşidir nede tatlı. Kendine has bir aroması vardır. Urfa’nın tabiriyle mayhoştur. Çok lezzetli bir nardır. Mazideki Suruç kitabımda bu nardan bahsetmiştim.
Bu etkinlik gelecek yıllarda biraz daha gelişebilir. Çünkü yapılan etkinliğin eksi ve artıları gün geçtikçe anlaşılır.
Suruç’ta program yapan TRT Kürdi’nin Suruç’ u bilmesi gerekirdi. Bu programı yapmazdan evvel Suruç üzerinde bir araştırma yapılması halinde Suruç’un geçmişi de bugünün üzerine ilave edilseydi daha mükemmel bir program olacaktı. Geçmişte Suruç üzerinde TRT Kürdi’de iki program yaptım ve bu programlar adeta belgesel gibiydi. Edebiyat ve şiirde eklenince daha harika bir etkinlik olabilirdi.
Dünya çapında büyük bir şaheser olan Makamat Suruç kültürü üzerine yazılmıştır. Yazarı ise Hariri’dir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 20 bin adet basılmıştır. Makamat geçmişte eski medreselerde ve hatta Avrupa’nın bazı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Bu kitap piyasada artık bulunmuyor ve yeniden basılması gereklidir.
Ayrıca Suruç’lu âlimlerin çoğu özellikle Arap edebiyatında yer almıştır. Hatta Bir Suruçlunun Mısır’a kadı olması bu muhteşem ilim ve kültürün bir parçasıdır.Aslında çeşitli isimlerle kaleme aldığım üç defa basılan Mazideki Suruç kitabı da tükenmiş ve piyasa da bulunmamaktadır. Yeniden basılması, Suruç Kaymakamlığı tarafından inşallah gerçekleştirilir. Bundan birkaç yıl önce Suruç terörle anılırken, bugün Suruç’ta, bu festivalin yapılması son derece önemlidir.
Suruç’un ‘Nar Festivali’ni gerçekleştiren Sayın Kaymakam ve Belediye Başkanı Kenan Aktaş’ı ve ekibini kutluyor, bu festivalin hayırlara vesile olmasını diliyorum