Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2457.45
BIST 100
9797.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Temmuz 2019

Suriyeliler mülk edinmeli

Milyonlarca Suriyeli Türkiye ye sığınmacı olarak geldi. Bütün kapılarımızı açtık ve onları misafir ettik. Gerek Türkiye in ve gerekse halkımızın dünyada emsali az görülen insani ve ahlaki bu hareketi ala küçümsenemez. Suruç’un karşısında bulunan Kobani den bir gecede on binlerce insan adeta şiddetli bir sel gibi Türkiye ye geçti. Ne Devlet nede halk böyle bir harekete hazırlıklı değildi. Bu insanları misafir etmek hiçte kolay olmadı. Yağmur çamur deryası içinde bu insanlar Türkiye ye sığındılar. Sokaklarda camilerde yatacak yer kalmamıştı. Halkımız seferber oldu imkânı olan bazı insanlar bunları kendi evlerinde misafir etti. Yorgan döşek , battaniye ile bu sığınmacıların yardımına koştular. Yemek pişirip onlara ikram ettiler.

Düşününki herhangi birimizin evine birden bire onlarca misafir gelse ne yapabiliriz ki? Ne yatak, ne mutfak, ne tuvalet ne banyo böyle bir durumda gelen insanların ihtiyaçlarını elbette karşılayamaz. Ev sahibi ile beraber gelen misafirlerde rahat edemez. Suriyeliler Türkiye ye sığınmacı olara kgelen hiç kimsenin kimliğine bakılmadı. Kürdü, Arabı, Ermenisi , Alevisi, Türkmeni . Her kim geldi ise hiç bir etnik veya dini kimliğine bakılmaksızın sınırdan içeri alındı. Tel örgüler adeta kalktı asker sadece insanların güvenliği için görev yaptı. Nerede ise Suriyeden gelen sığınmacılar sekiz yıl gibi uzun bir zamandan beri ülkemizde yaşıyorlar. Bazıları iş buldu çalıştı, bazları iş yeri açıp hayata tutunmaya çalışıyor.

Şu anda Suriye emniyetli bir hale gelse bile bu insanların artık birçoğu Suriye’ye geri dönmeyecek. Bazıları gitmek istese de çocuklarının sekiz yıldır aldığı eğitim bunun en büyük engellerinden biri olacak. İş kuran Suriyeliler burada ki işlerini dağıtıp yeni baştan Suriye de yeni bir hayata başlamayı istemezler. Çünkü kurulu düzenlerini yıkıp yeni bir düzen kurmayı göze almaları bir macera olur. Bir çok Suriyeli kardeşlerimizle zaman zaman bir araya geliyoruz. Yüz yıl evvel Suriye diye bir devlet mi vardı? Propaganda filmi gibi aramıza bir sınır çizip bizleri ayırdılar. Aslında onlar bizden bizde onlardanız. Öyle ise gerçekleri kabul edip Suriyeli sığınmacılar için kalıcı bazı ç özümler üretmeliyiz. Artık bu problem kaçınılmaz hale gelmiştir. Suriye devleti ile mütekabil yet esasına dayanan bir antlaşma geçmişte yapılmadı Bu büyük bir eksikliktir. Şimdi ise Suriye devleti şeklen var olduğuna göre bu kadar zamandır ülkemizde kalan bu insanların mal mülk edinmelerinin yolunu açmak kaçınılmaz hale gelmiştir.

Geçenlerde Suriyeli bir avukatla konuşuyordum Ev almak istediğini söylüyordu. Kiracı olmak istemiyordu. Burada ev alan Suriyeliler itimat ettikleri bazı vatandaşlarımıza aldıkları evlerini tapu ediyorlar. Bu durum da ilerde telafisi imkansız bazı mağduriyetler de yaşanabilir. Mal mülk edinmek isteyen birçok Suriyeli sığınmacı var. Her alanda olmasa bile bazı alanları açık tutmak, ülke yararına da fayda ve ekonomiye katkı sağlayacaktır. Sığınmacıların bir kısmı ülkelerine dönmeyeceğine göre bu insanların bazı yatırımlarına kolaylık sağlamak mutlaka gerekmektedir.