Suriye Barışından Türkiye Barışına
Yeni yıla Reina katliamı ile başladık. Türkiye, hızlı olaylar ülkesi oldu. O kadar olay yaşanıyor ki, gündemi takip etmek zorlaşıyor. Yaşanan olaylar sadece ülke gündemini değiştirmiyor, neredeyse dünya gündemini de değiştiriyor. Stratejik/jeopolitik konumumuz, dünyanın merkezinde oluşumuz,u2026 dünya gündemini de etkiliyor.
Fakat Suriye gündemi en önemli konularımızın başında geliyor. Suriye ile ilgili son derece önemli gelişmeler yaşanıyor. Suriye Barışından Türkiye Barışına, Pax Suriye'den Pax Türkiye'ye, Pax Anadolu'ya doğru gidiyoruz.
Suriye sorunu, Anadolu Barışı'nın anahtarı konumundadır. Türkiye, Suriye sorununu çözerek, bütün Anadolu Coğrafyasında (İslam/Ortadoğu Dünyası) barış tesis edebilecek bir konuma gelebilir. Anadolu Coğrafyasının, İslam dünyasının, Ortadoğu'nun barışının anahtarı Suriye'dedir.
Suriye'de; Suriye (Pax Syriana) barışından Anadolu (Pax Anadolu) Barışı'na, yani bölgesel güçten küresel güç olmaya doğru gidiyoruz. Türkiye, Suriye'de barış tesis ederek, bu modelle dünya liderliğine oynayabilir. Suriye, Türkiye'ye dünya liderliğinin yolunu da açıyor.
Pax Syriana wikipedia'da:
Pax Syriana (Latince, "Suriye Barışı") Orta Doğu'yla ilgili Uluslararası İlişkiler çalışmalarında kullanılan bir terimdir ve genellikle Suriye'nin komşuları, özelliklede Lübnan üzerindeki etkilerini ifade eder. Pax Syriana'nın arkasındaki fikir, Suriyenin Diplomatik ve Askeri güç olarak Lübnan'da barışı koruyabilmesidir. Terim, Pax Romana ve Pax Britannica'dan türetilmiştir.
Terim için en erken kaynak, 1976'da Lübnan İç Savaşı'nın başlarında Suriyenin ateşkes çabaları için Time Dergisi'nde yayınlanmıştır. Terim son zamanlarda, 1990 ve 2005 arasındaki dönemde Lübnan'da azalmış olan çatışmaların, bölgedeki Suriye Hegemonya'sı ve askeri işgaline bağlı olduğunu idafe etmek için kullanılır. Belkide, Lübnan İç Savaşı'nı bastırılmasını takip eden görece sakinliğe vurgu yapmak ya da Suriyelilerin ilhak niyetinin telkini ya da Lübnanın yatıştırılmasına karşılık olarak kullanılmıştır.
2005 yapımı Suriye filmi görünüşe göre "Pax Syriana" dan esinlenmiştir. Filmin tanıtım araçlarına göre "Syriana", "Washington düşünce kuruluşları tarafından, Orta Doğunun kuramsal olarak yeniden biçimlendirilmesi ile ilgili kullanılan çok gerçekçi bir terim" dir. Kasım 2005'te Washington Post'da yapılan online bir tartışmada Syriana'nın yönetmeni Stephen Gaghan, Syriana'yı "İnsanların, herhangi bir coğrafi bölgeyi kendi ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için hiç durmadan umut etmesini anlatmak için harika bir sözcük" olarak gördüğünü söyledi ." https://tr.wikipedia.org/wiki/Pax_Syriana
yukarıdaki şekilde özetlenmiş.
Daha önce Suriye sorunu için çözüm önerilerimizi (Bütün Suriyeliler'i Öldürelim 8.12.2016, https://milatgazetesi.com/butun-suriyeliler-i-oldurelim-makale-100228) ifade etmiştik.
Türkiye, Rusya, İran (Suriye barışı troykası) arasında varılan Moskova mutabakatı, Suriye'de ateşkes üzerine uzlaşmanın olabileceğini ve barışın yolunu net bir şekilde göstermektedir. Moskova Mutabakatı/Anlaşması, Türkiye için başlangıçta ve kısa dönemde, Hudeybiye Anlaşması olarak da görülebilir. Çünkü Suriye sorununun çözümü, ancak uzun dönemde Türkiye lehine olacaktır. Burada önemli olan; Suriye'ye barışın gelebileceğine bütün dünyayı inandırmak, ABD'nin ciddi bir katkısı olmadan da dünyanın önemli sorunlarının çözülebileceğini, bütün dünyaya göstermektir. Bu Suriye'de başarılabilir. ABD'nin vazgeçilmez olmadığı gerçeği bütün dünyaya gösterilebilir. Suriye'de; dünyanın 1'den, yani ABD'den daha büyük olduğu görülecektir. Bu başarılmalıdır.
BARIŞA TEHDİT ABD İŞGALİ
Eğer ABD (İsrail, Vatİng), AB,u2026 Suriye'de denklem dışında kalmayı hazmedemeyip, Suriye'yi bir bahane (DEAŞ/IŞİD'ın Haseke'ye saldırısı, kimyasal silah, Kürtleri koruma bahanesi,u2026 gibi) ile fiili olarak işgal etmeye kalmazlarsa, Suriye'de Anadolu Barışı yakındır. Türkiye burada 'Merkez Denge Stratejisi' izleyerek, hiçbir tarafa fazla angaje olmadan, dengeli bir dış politika izlemelidir.
Türkiye, özellikle Rusya'ya fazla angaje olmamalıdır. ABD, AB, Rusya, İran,u2026 gibi aktörler arasında dengeli bir politika izlemelidir.
Sonuç olarak; eğer ABD ve destekçileri, Suriye'yi bir bahane ile fiili olarak işgal edip, barışı sabote etmezlerse, hem Suriye'de barış mümkün hale gelecek, hem de Türkiye'nin Anadolu Coğrafyası'na, Anadolu Barışı uygulamasının önü açılmış olacak.
Böylece; BOB ve G-BOP, Türkiye'nin müdahalesi ile çökmüş olacak. Suriye, girişi zor çıkışı neredeyse imkansız bir yer. ABD'yi, Suriye'den mümkün olduğunca uzak tutmak lazım. ABD Suriye'yi işgal ederse; PKK üzerinden Türk-Kürt savaşı kaçınılmaz hale gelebilir ve ABD Türkiye'yi işgal etme planları bile yapabilir.