Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2495.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Haziran 2022

'Süresiz sözleşmeli sağlık çalışanları çözüm bekliyor'

Fahrettin KOCA’nın pandemi dönemi nedeni ile Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en zorlu sağlık bakanlığı görevini üstlendiğini ve belki de bu dönem itibariyle diğer bakanlıklara nazaran da en stresli, en sıkıntılı görev olduğunu yazdığım “Koca Yürekli Adam” başlıklı yazım gerek sağlık çalışanları gerek diğer kesimler tarafından çok ilgi görmüştü. Tabii beni eleştirenler de oldu, tepki gösterenler de. En büyük eleştiri ve tepki süresiz olarak sözleşmeli pozisyonda çalışan sağlık personellerinden geldi.

Hayat hikayelerini, yaşam koşullarını dinledim içim sızladı, gözyaşlarıma hakim olamadım. Ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalan, işi ile eşi arasında seçim yapmak durumunda olan, aylarca yıllarca ailesinden uzakta olup çoluk çocuğunu görmeyen ve kadroya geçmeyi dört gözle bekleyen süresiz sözleşmeli sağlık çalışanları, içtenlikle söylüyorum gerçekten büyük mağduriyetler yaşıyor. Fahrettin Koca’nın göreve geldiği dönemden itibaren hayata geçirdiği her şey alkışlanması gereken büyük adımlar; eksik olarak gördüğüm tek nokta süresiz sözleşmeli sağlık çalışanı olarak görev alan 4B pozisyonundaki sağlık çalışanlarını kadroya geçirmeye yönelik bir açıklamada bulunmaması.

Herhangi bir açıklama yapılmaması ister istemez sağlık çalışanlarını daha çok tedirgin ediyor. Belki iş hayatı ve çalışma koşulları onları yormuyor ama ne zaman kadroya geçeceklerine dair herhangi bir açıklama yapılmaması onları daha çok yoruyor, strese sokuyor. Demoralize bir şekilde işe gitmelerine neden oluyor. Üstelik bir de etrafta mesnetli mesnetsiz konuşan onlarca insan olunca bu arkadaşların kafaları daha çok karışmış oluyor. Bu yönde çalışmalar olduğunu söyleyenler de var, yakın zamanda kadroya geçirileceğinden, farklı bir sistem üzerinde çalışıldığından, hiçbir çalışma olmadığını dile getirenler de...

Sağlık ile ilgili STK’lar ise kendi üyelerine farklı zamanlarda farklı açıklamalarda bulunabiliyor, yapılan çalışmalar ile ilgili. Süresiz sözleşmeli sağlık çalışanların kadroya alınmasının seçim yatırımı olduğu ve bu nedenle herhangi bir açıklama yapılmadığı, seçime yakın bir tarihte bir çalışma veya açıklama yapılacağını söyleyenler de var, kendi üyelerini kaybetmemek adına olsa gerek yakın zamanda kadroya geçirileceklerini söyleyenler de. En doğru ve sağlıklı bilgi elbette ki Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’da mevcut.

4B pozisyonunda çalışan süresiz sağlık çalışanlarının kadroya alınmasına yönelik bir çalışmanın yapılması süreç alıcı mı, zahmetli mi, yasal engel mi var detaylar hakkında pek bir bilgim yok açıkçası ama bildiğim tek bir şey var ki bu sorunun çözümü ile binlerce kişinin gönül dünyasına dokunacakları, hayır duasını alacakları. Bu konu Sayın Erdoğan’ın talimatları ile Fahrettin Koca ve ekibi tarafından yapılacak bir çalışma ile çözüme kavuşabilir.

Ekonomik krizin yaşandığı şu günlerde Asgari ücrette zammın gündemde olması, uzman öğretmenlik sınavının yapılması ve kazananların maaşlarında artışın söz konusu olması, yeni öğretmen atamalarının yapılması başta olmak üzere devlete ekonomik olarak külfet getirecek birçok güzel çalışmaya imza atılır iken sayıca çok olmayan 4B’li süresiz sağlık çalışanı personellere yönelik herhangi bir çalışmanın olmaması ister istemez onları üzüyor.

Piyasada birçok kirli bilgi dolaşırken “Şu tarihte sizi kadroya alacağız” veya “Bu konuda bir çalışmamız var, komisyonumuz kurulmuş üzerine çalışıyor” türünden net bir açıklama yapılması daha doğru olmaz mı? Kadroya geçmelerine yönelik belki de hiçbir çalışma yok; çıkıp “bu konuda herhangi bir çalışmamız yok, piyasada dönen kirli bilgilere itimat etmeyiniz” türünden de açıklama yapılması doğru olur. En azından 4B’li çalışanlar önlerini görürler. Onları bekleyen ve yoran belirsizlikten kurtulmuş olurlar.

İnanıyorum yakın bir zamanda güzel haberler gelecek demem halinde yukarıda eleştirdiğim insanlar gibi mavi boncuk dağıtmış olurum, o nedenle bunu diyemem ama şunu rahatlıkla diyebilirim; eğer ak parti iktidarı döneminde süresiz sağlık çalışanı arkadaşlar kadroya geçmemeleri halinde bir daha kadroya geçmeleri imkansız olur. Yetkililerden istirhamım eşinden, çoluk çocuğundan ayrı olan, her gün gözleri yaşlı, moralleri bozuk bu sağlık çalışanı arkadaşların ellerinden tutup onların kadroya geçmelerine yönelik bir çalışma yapmalarıdır.