Şura'sız Şaşkın Ümmet 1
15 Temmuzda çok büyük bir felaket atlattık. Takriben 50-60 yıldır, İslam her güzel söz ve istilahlarını tepe tepe kullanarak vatan sathına çöreklenen bir Haçlı-Siyonist ittifakının, işgal girişimi bertaraf oldu. Gayet sinsi ve derinden memleketin kılcal damarlarına kadar sirayet eden masonik bir güruh üzerinden, küresel zalimlerin darbesi önlendi.
Dikkat edin tarih boyu bu şekilde dış güçler tarafından kullanılan gruplar, hep şahıs merkezlidirler. Aynı zamanda bu yapılar, lider, hoca veya abilerini layusel kabul ederler. Teoride her ne kadar tek masum peygamberdir deseler de pratikte, rehberlerini masum ve hata işlemez olarak görürler. Kimileri de zaman içinde rehberlerini peygamberle hatta Allah (cc) ile görüştüğünü kabul edecek kadar mankurt'laşır, haşhaşi'leşirler.
Bir paralel deşifre oldu ve büyük oranda dişleri söküldü. Ama daha nice paralel olmaya namzet şahıs merkezli ve liderini pratikte masum gören gruplar mevcut. Allah (cc) korusun üst akıl veya başka bir yerler, bu liderlere göz kırparak kendilerine ram kılabilirler. Zaten bu yapıların birileri tarafından ele geçirilmesi, genelde rehberlerinin cahilliğinden kaynaklanıyor. Cahil olmasa zaten bu hatalara düşmez. İşte bu tehlikenin de daha birçok tehlikenin de sigortası, şuradır. Dolayısıyla şurayı gündemde tutmak, şahıs merkezli değil, şura esaslı çalışmanın gereğini vurgulamak önemlidir.
Şu00fbra, İslam'ın çok önem verdiği bir kurumdur. Despotizmin dünyayı kavurduğu, büyük balığın küçük olanı yemesi gibi, gücü yeten yetene olduğu dönemlerde İslam, adaletin tüm ilkelerini en mükemmel bir şekilde inşa eden sistem olmuştur. İşte adaletin olmazsa olmaz sacayaklarından biri de Şu00fbra'dır.
"Şu00fbra mu'lim mi mülzim mi?" yani istişare sonucu varılan görüşler, sadece tavsiyeden mi ibarettir, yoksa bağlayıcı kararlar mıdır? Sorusu yeterince tartışılmış, bu konuda farklı görüşte olanlar olmakla beraber, cumhurun görüşüne göre Şu00fbra kararlarının bağlayıcı olduğu sonucuna varılmıştır.
İran devriminden sonra Şia'nın özel propagandalarından etkilenen kimileri, Şu00fbranın bağlayıcılığı tartışılır hale getirilmek istendi. İhvan hareketinin Şu00fbraya özel bir değer verdiği bilinen bir gerçektir. Nitekim ta kuruluş aşamasında Şu00fbra, davanın on ana rüknünden biri olarak kabul edilmiş ve olmazsa olmaz prensiplerinden biri olarak tespit edilmiştir. İşte Şia'nın algı operasyonları etkisinde kalan kimileri, ihvanın uzun süren mücadelesi ve ciddi bedeller ödemelerine rağmen bağımsız bir devlet gücüne kavuşamamasını, Şu00fbranın liderin yetkilerini sınırlandırmasına bağlamışlardır.
Halbuki ne İran devriminin başarısı liderin kurumlar üstü yetkiye sahip olması, ne de İhvanın başarısının gecikmiş olması Şu00fbrayı bağlayıcı kabul etmesinden değildir. Özellikle son çeyrek yüz yılda yaşananlar, İran devriminin kontrollü ve bir üst akıl projesi olma ihtimalini güçlendirmektedir. Kaldı ki ihvanın başarısız mı başarılı mı bu da ayrıca tartışmaya açık bir konudur. Özellikle her aklıselim kabul eder ki, şu an dünyanın herhangi bir yerinde ümmetin diriliş ve bağımsızlığı için mücadele eden hareketlerden, ihvandan bir şekilde istifade etmeyeni yoktur diyebiliriz. Bu zaten başlı başına bir başarıdır.
Sonuç itibarıyla Şu00fbra, İslam'ın olmazsa olmaz müesseselerinden olup, hem ibadet hem de katılımcı yönetimin temel şartlarındandır. Tekrar edelim ki Şu00fbra basit bir tavsiye değil bağlayıcı bir müessesedir. Aşağıdaki ayet ve hadisler, Şu00fbranın ne kadar önemli olduğunu net olarak ifade etmektedir.
"Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın onlar çevrenden dağılır giderlerdi. Öyleyse onları bağışla, onlar için bağışlanma dile ve iş konusunda onlarla müşavere et. Eğer azmedersen artık Allah'a tevekkül et. Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever"(Al-i İmran Suresi, 159)
"Rablerine icabet edenler, namazı dosdoğru kılanlar, işleri kendi aralarında Şu00fbra ile olanlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak edenleru2026" (Şu00fbra Suresi u2013 38) Bu ibadeti yerine getiren müminin öncelikli hedefi, karar verilen konuda en doğru sonuca ulaşmaktan önce, Allah (cc) ın emrettiği bu ibadeti layığıyla yaparak O'nu razı etmek olmalıdır.
İstişare ibadetini yerine getiren kişi, kendini beğenme, kibir, gurur gibi hastalıklardan uzaklaşmış olur. Diğer müminlerin de fikrini alarak, olaya çok daha geniş bir ufukla bakmış olur. Böylece şeytanın oyununu da bozmuş, onun işe karışma şansını ciddi manada zayıflatmış olur. Aynı zamanda istişare, müminler arasındaki dayanışmanın da artmasına vesiledir. "Her bilgi sahibinin üstünde daha iyi bir bilen vardır" (Yusuf Suresi, 76) ayeti gereği istişare eden kişiler, karşılarındaki müminlerin fikrine çok değer verirler.
Önemli işler, Şu00fbraya ehil kimselerin istişaresiyle olur elbette. Ama günü birlik kimi sıradan işlerde bile karar alırken, sıradan insanların fikrini almak bile birçok hikmet, hayır ve berekete vesiledir. İnsanlar, düşünceleri insanlara Allah'ın ilham ettiğini bildikleri için, her bir müminin verdiği fikrin Allah'tan geldiği bilinciyle hareket ederek rableriyle bağlarını pekiştirmiş olurlar. Bu konuya Kuran'dan verilecek en güzel örnek şüphesiz İbrahim (as) ın, henüz koşma çağına yeni gelmiş olan oğlu İsmail (as) ile yaptığı istişaredir.
"Böylece (çocuk) onun yanında koşabilecek çağa erişince (İbrahim ona): "Oğlum" dedi. "Gerçekten ben seni rüyamda boğazlıyorken gördüm. Bir bak, sen ne düşünüyorsun." (Oğlu İsmail) Dedi ki: "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah, beni sabredenlerden bulacaksın." (Saffat Suresi -102) devam edeceğiz inşallah. Selamu2026 Duau2026