Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2437.43
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sultanahmet Sanat ve Kültür Merkezi

Hayali bile cihana bedel.

Bilindiği gibi Sultanahmet'te bulunan Adliye Sarayı boşaltılarak Çağlayan'daki yeni dev binasına taşındı. Boşaltılan eski yer aynen duruyor. Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) olarak eski Adliye Sarayı'nın bir kültür ve sanat merkezine dönüştürülmesi kampanyasını başlattı.

Gezdiğim pek çok ülkede şunu gördüm: Şehirlerin en güzel binaları müze ve kültür merkezi olarak kullanılıyordu. O ülkenin, o şehrin prestiji ve vitriniydi bu estetik, tarihi ve şaheser yapılar.

Sultanahmet'i düşünelim. Türkiye'nin değişik şehirlerinden İstanbul'a gelen vatandaşlarımızın, dünyanın muhtelif ülkelerinden ülkemizi görmeye gelen turistlerin en çok gezdiği alan.

Ünlü bir turist rehberine sormuştum. Yurt dışından gelen turistlerin görmek için tercih ettikleri birinci öncelikli yerleri neresidir diye. Bana Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Ayasofya, Türk İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş ve daha birçok tarihi eserin olduğu bu mekan adeta açık hava müzesi gibidir. Bu bölge turistler için cazibe merkezidir.

İşte böyle bir tarihi alanda bulunan Sultanahmet Adliyesi'ni bir sanat, kültür merkezi ve tarih müzesi yapmak çok uygun olacaktır. Bu şeref, hükümetimizi ve Fatih Belediyesi'ni bütün dünyanın gözünde yüceltecektir.

Ülkemizin en ünlü ressamlarının eserlerinin, hat, ebru, minyatür, tezhip ve nakış örneklerinin sergilendiği, milli sanatlarımızın teşhir edildiği muhteşem bir yapı. İstanbul'a ait kültür numunelerinin görüldüğü, bazı eserlerin maketlerinin olduğu, adeta tarihi soluduğumuz bir bina şehrimize ve bu bölgeye gerçekten ayrı bir güzellik katacaktır.

Geçmiş zamanda yayınlanmış kadın, çocuk, edebiyat, tarih, kültür ve diğer alanlarda çıkmış dergiler, kitaplar meraklıların istifadesine sunulabilir.

Yine sanatçı, kültür adamı ve yazarların boy gösterdikleri çeşitli etkinlikler. Çeşitli panel, sergi ve konferansların olduğu kültür merkezi. Şehrimizin en canlı turizm bölgesi olan Sultanahmet'i bütünleyecek böyle bir yapıya ne kadar çok ihtiyacımız var.

Bir takım rantçıların bu binayı otel yapmak istediklerini tahmin edebiliyoruz. Biz otel yerine kültür, sanat merkezi ve tarih müzesi olmasını teklif ediyoruz. Bu konuda kampanya başlatan ESKADER'i tebrik ediyor, müjdeli haberi duymak istiyoruz.

Bu sadece turistleri ilgilendiren bir husus da değildir. Ülkemiz bir okullaşma ve eğitim patlaması yaşamaktadır. İşte öğrencilerin de gezeceği, sanata ve kültüre heveslendirileceği, ülkeleriyle iftihar edeceği bu yapıyı görmek arzusundayız.