Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2323.73
BIST 100
9068.17
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2021

​Sudanlı Musa

Milletlerin tarihinde adı her daim yaşatılacak, tarihe adını altın harflerle yazdırmış, yiğitlik ve fedâkârlık numunesi kahramanlar vardır. Bu kahramanlar öyle sıradan adamlar değillerdir. Bugünün insanında rastlanması güç, üstün vasıflara sahiptirler. Kimisi cengaverliği ya da savaşçılığı ile öne çıkmıştır, kimisi fedâkârlığı ile. Kimisi ahlakı ve yiğitliği ile öne çıkmıştır, kimisi davasına bağlılığı ile. Kimisi vatanseverliği ile öne çıkmıştır kimisi tevazûsu ya da cömertliği ile. Bizim tarihimizde bu türden kahramanların sayısı oldukça çoktur. İsmi birer efsaneye dönüşmüş ama hayatı hakkında çok fazla bilgiye sahip olamadığımız halk kahramanları yanında, hayatına dair pek çok bilgiye sahip bulunduğumuz ve gerçekten tarihe adını altın harflerle yazdırmış kahramanlarımız vardır. Hangi mezhepten, hangi ırktan, hangi meşrepten olduklarının çok fazla önemi yoktur. Önemli olan bu milletin tarihine adlarını birer numune-i imtisal olarak nakşetmiş olmalarıdır.


6-7 asır boyunca, durup dinlenmeksizin üç kıtada at koşturmuş Osmanlı İmparatorluğunun tarihine bakıldığında bu türden kahramanların, yiğitlerin, alplerin, mücahidlerin, gazilerin sayısı hiç de azımsanmayacak sayıdadır. Bunlardan bir kısmı makam, mevkii sahibi zatlar ya da dönemin ekabirinden iken, bir kısmı da sıradan halk çocukları arasından çeşitli üstün yetenekleri ve benzerine az rastlanır ahlaklarıyla temayüz etmiş kimselerdir.


İşte bizlerin Zenci Musa olarak bildiği ya da Sudanlı Musa olarak tanıdığımız Musa da, Osmanlı’nın yıkılmaya yüz tuttuğu yıllarda, cesareti, diğergamlığı, yiğitliği ve davasına olan sadakati gibi pek çok özelliği üzerinde taşıyan bir yiğit Osmanlı evladıdır. Zenci Musa, Teşkilat-ı Mahsusa’nın kurucusu olarak bilinen Kuşçubaşı Eşref’in emir eri olarak bilinir ve tanınır. Sudan kökenli olan Musa, Osmanlı’nın dirlik ve hayatta kalma mücadelesi verdiği yıllarda adını tarihe altın harflerle yazdırmış bir kahraman vatan evladıdır.


İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların ve bilcümle emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarına aç kurtlar gibi birer birer çökmeye başladığı yıllarda Kuşçubaşı Eşref ile bilhassa Ortadoğu olarak bildiğimiz coğrafyada fevkalbeşer gayretlerle görev yapmış bir kahraman Müslüman dava adamıdır Zenci Musa... Sudanlı olmasının ya da teninin siyah olmasının Musa ve Musa’yı bilenler için hiçbir önemi yoktur. Musa büyük Osmanlı Devleti’nin yıkılıp parçalanması tehlikesi karşısında Devlet-i Âli Osman’ın ve millet-i İslam’ın sancağı yere düşmesin diye hayatını feda eden bir kahramandır.


Üsküdar Özbekler tekkesinde vefat ettiğinde tahta bavulundan çıkan eşyalar hayatına ve davasına adeta tanıklık etmiştir: Bir Kur’an-ı Kerim, Kuşçubaşı Eşref Bey’in bir fotoğrafı, bir Osmanlı haritası ve bir beyaz kefen… Vefat ettiğinde henüz 39 yaşındadır. Kendisine teklif edilen onca devlet imkanına rağmen “ben bu yoksul milletin bütçesinden maaş alamam” diyerek diğergamlığın ve isârın zirve noktasına erişmiş bir şahsiyettir. Karaköy limanında yıllarca hamallık yapmış olmanın ve bir yandan da milli mücadeleye silah sevkıyatında gizli görevler üstlenmenin verdiği yorgunluk ve ezginlikle verem olan Zenci Musa, hastalığının tedavisini de reddetmiş, hastanede kendisine tahsis edilecek yatağın cepheden yaralı gelecek bir Osmanlı askerine verilmesini istemiştir. Hamallık yaptığı günlerde kendisine “Sen artık yoruldun gel seni limanda kahya yapalım” dendiğinde, “Buralarda benden daha yaşlı yorgun ve aciz kimseler var, onlardan birisini kahya yapın, zira artık onlar yük taşıyacak durumda değiller” diyerek kendisine sunulan konforu elinin tersiyle itebilecek kadar fedakâr ve cefakâr bir kahramandır Zenci Musa... Mehmed Akif ve Kuşçubaşı Eşref Beylerle İngilizlerin kışkırttığı Müslüman Arapları ikna etmek için Necid çöllerinde yollara düşen ve merhum Akif’e şu satırları yazdıran kahramandır Sudanlı Musa: “Eşref Bey’in emir eri Zenci Musa, Omzundan arşa yükseldi Nebi İsa”.


Sudanlı Musa’nın hayatına ait detayları merak edenler internet başta olmak üzere pek çok kaynaktan okuyabilirler. Ancak bugünlerde Sudanlı Musa’nın hayat öyküsünün beyaz perdeye aktarılması gerçekten heyecan verici bir gelişme. Konsept Danışmanlığını Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın yaptığı filmin yönetmenliğini Özgür Bakar yapıyor. Filmin senaryo ekibinde ise Koray Yeltekin ve Ayşe Nur Menekşe gibi sektörün tecrübeli isimleri bulunuyor. 2021’in Mart ayında vizyona girmesi beklenen filmi merakla bekliyoruz.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan