Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.23
Gram Altın
2956.10
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Ağustos 2019

Stratejik ortak(!) güvenli(!) bölge...

* ABD'nin 2011 den 2014'e kadar görünürde bir Suriye politikası yoktu. 2014 Haziran'ında DEAŞ Suriye ve Irak'ın kuzeyini ele geçirip halifeliğini ilan edince ABD ve Batı harekete geçti. Bir kaç ay sonra da Rusya Suriye'ye girdi.

* ABD ve Batı'nın bu geçişi DEAŞ'tan al PKK'ya teslim et şeklinde olmuştur. Bu bize kara tatbikatlarında kullanılan bir yöntemi, hedef kıtası uygulamasını hatırlatmakta. DEAŞ SURİYE'de hedef kıtası olarak kullanılmıştır.

* 2014'ten sonra Halep'te rejimin katliamları artınca Türkiye devreye girdi. İnsanlık dramını çözmek adına Halep'te katliama maruz kalan halkın İdlip'e tahliyesini sağladı. Cenevre görüşmelerinde ilerleme sağlanamayınca Rusya ile Astana diplomasisini başlattı.

* Bu arada DEAŞ'ın ülkemiz sınırlarına yönelik tehditleri ve güneyden ülkemize başlayan düzensiz göçler nedeniyle El Bab, Cerablus ve Azez'i kapsayan askeri harekat düzenlendi. Bilahere Menbiç’e yapılacağı söylense de ABD'nin oyalama taktikleri sonucunda gerçekleşemedi. Bütün uyarılarımıza rağmen Stratejik Ortağımız(!) PKK'yı Menbiç'e yerleştirdi.

* Aslında Fırat Kalkanı Harekatı yapılmasaydı ABD Fırat'ın batısını da işgal etmiş olacaktı...
Fırat Kalkanı ve 2018 de icra edilen Zeytindalı Harekatı ABD'nin Suriye tezgahını kaldırıp çöpe atmıştır.

* Astana ve Soçi sürecinde Rusya ile sürdürülen diplomasi trafiği olmasaydı Rusya hava sahasını açmaz böylece bu iki harekatta gerçekleştirilemezdi.

* Bugün FIRAT'ın doğusunda Menbiç'te olduğu gibi oyalama ve aldatmayla karşı karşıya kalma ihtimalimiz çok yüksek.

* ABD Suriye için 1 trilyon dolar para harcadı. 22 askeri üs kurdu. 2 adet hava üssü ile hava köprüsü kurdu. Elektronik savunma, haberleşme ile hava savunma sistemi kurdu.

* Bu askeri üslerde bugüne kadar 1 kolordu seviyesinde gücü eğitip donattı. Hava ve kara hedeflerine karşı kullanılabilecek stratejik silahlar verdi. Javelin füzeleri onlardan sadece bir tanesidir.

* Bu kadar yığınak tamamen etkisiz hale getirilen DEAŞ için değil her halde. Zannımca Fırat'ın doğusu için takriben 1,5 yıl kadar bir süre gecikmişliğimiz söz konusu.
Zeytindalı Harekatı biter bitmez harekete geçilmeliydi. Beklenmedik bir yer ve zamanda baskın tarzında bu işi gerçekleştirmeliydik. PKK bu süre zarfında hem askeri hem de diplomatik açıdan çok güçlendi. ABD el altından PYD'yi BM'de meşrulaştırmak çabasına girmiş durumda. Gizli ve açık kulislerde bu faaliyetler sürdürülüyor. Devletleştirilmiş, BM'de tanınmış bir PYD başımıza ciddi dert olabilir. Gaye uluslararası hukukun sağladığı güvenlik şemsiyesi altında bir devlete doğru gitmektir. Bu yüzden işi sıkı tutmalıyız.

*Aşağıdaki harita PKK'nın ABD'ye ABD'nin de bize sunduğu güvenli bölge teklifidir. Bu teklif eğer gerçekten yapılmışsa hareket tarzımız kaldır çöpe at ve kendi işini kendin hallet şeklinde olmalıdır.

* ABD ile Fırat'ın doğusu konusunda hiçbir zaman mutabakat sağlanamadı. Çünkü YPG ile derinlik, silahlar ve bölgedeki hakimiyetin kim tarafından ve nasıl sağlanacağı hususunda fikir, eylem ve stratejik hedef farklılıklarımız var.

* İlk etapta Güvenli Bölge'nin derinliği M4 karayolunu içine alacak şekilde tesis edilmeli bilahare Fırat'ın doğusu ve Suriye PKK'dan temizlenmelidir.

* Fırat'ın doğusu için stratejik hedefler; Kobani (PKK'nın gövdesi) Kamışlı -Haseke (PKK'nın ayakları) bölgeleri ile hava üsleri olmalıdır.

*İcra edilecek harekatta iç hatlar stratejisi ile Zeytin dalı harekatında olduğu gibi cep taktiği (tabiye) tatbik edilmelidir. ABD'ye karşı ise direk temas kurmadan dolaylı tutum sergilenmelidir. (İsteyenlere bu kavramlar konusunda özel bilgi verebilirim.)

Allah milletimize yâr olsun...