Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Haziran 2023

Stratejik aktör: MÜSİAD

1990 yılından bu yana faaliyette olan, 14 bin üyesi, 60 bini aşan üye şirketleri ve 4 milyondan fazla istihdamıyla Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan MÜSİAD'ın yeni kabine ile beraber ekonomimizdeki stratejik önemi artacak gibi duruyor.

Hepimizin, yeni Hazine ve Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağına kitlendiği bir esnada gözümüzden kaçan ve üzerinden yeterince durulmayan bir görev değişikliği daha gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı makamını Sayın Mehmet Muş' tan devralan Sayın. Ömer Bolat son derece kritik bir isim.

Marmara Üniversitesi Ekonomi mezunu olan, yüksek lisansını Amsterdam'da tamamlayan, doktorasından profesörlüğüne kadarki sürecinde ülkemiz üniversitelerinin farklı alanlarında çalışmalar yapan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden dersler veren, 30’a yakın rapor, 4 kitap ve 300’ü aşkın makalesi yayınlanan bir akademisyen.

Ayrıca MÜSİAD Yönetim Kurulundaki 15 yıllık görev süresi içinde 7 yıl Genel Sekreter, 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl MÜSİAD Genel Başkanı olarak görev yapmış bir isim. Atanana kadar MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyeliği de devam ediyordu.

Tüm bunlarla beraber Bolat, Albayrak Medya CEO'luğu, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu üyeliği ve daha onlarca vakfın yönetici üyeliğini de gerçekleştiriyordu.

Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilen, hem akademinin hem de ticaret ve sanayinin merkezinden gelen Bolat'ın göreve getirilmesi Ticaret Bakanlığı'nın yeni kabinede çok ciddi bir rol oynayacağının en bariz kanıtı olarak karşımızda duruyor.

Bu görev değişikliği ve kabinenin yeni aktörleri üzerinden okuma yapıldığında, her ne kadar Ortodoks politikalara dönüş için Syn. Şimşek ve ekibine özerk bir alan açılmış olsa da resmin kalanından Türkiye' nin son yıllardaki "yerli ve milli" mottosu ile bölgesel güç olma yolundaki adımlarına devam etmek üzere plan yaptığı anlaşılıyor.

Bu nedenle de her ne kadar ekonomi yönetiminde dışarıya doğru küresel konsepte uygun bir fotoğraf verilse de içeride dinamiklerin bir sonraki adım ve mastır plan lehine çalışmaya devam edeceği öngörülebiliyor.

Dolayısıyla MÜSİAD bu dönemde özellikle sanayi açısından, yerli ve milli üretim konseptinde oluşturduğu kolektif güçten ötürü çok daha öne çıkacak gibi duruyor.

Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın katkısı, Ticaret Bakanlığı'nın özellikle ihracat kanallarının açılmasındaki desteği ile bambaşka bir tablo ile karşılaşacağız gibi duruyor.

Tüm dünyada temsilcilikleriyle ülkemiz ticaretine kapı açan MÜSİAD üyelerini, Ticaret Bakanlığı ataşelikleriyle maksimum senkronizasyonla çalıştırma potansiyeli olan bir bakanın atamasının, üretim ve ihracat açısından ne demek olduğunu şimdilik çok kavrayamasak da yakında hep beraber anlayacağız...

Hal böyle olunca, başta MÜSİAD üst düzey yönetimi olmak şartıyla tüm üyelere büyük vazife düşüyor. 33 yıllık bir serüven sonrası olgunluk çağına erişmiş olan MÜSİAD'ın her üyesinin bu denklemi en iyi şekilde değerlendirip, ülkemiz ürünlerini tüm dünyaya en yüksek kalitede ve en uygun fiyatla ulaştırması, her pazarda Türk ürünlerine alan açması, tüm dünyayı karış karış gezip fırsatları yakalaması, kalite artışı için son teknolojiyi takip edip ülkemize getirmesi ve son olarak katma değerli ürünler için hiç durmadan çalışması gerekiyor...

Rabbim yardımcıları olsun...