STEM ile Girişimde Yeni Ufuklar Projesi
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED), bu yıl "STEM Anadolu" adıyla farklı illerde sürdürdüğü STEM ile Girişimde Yeni Ufuklar Projesi'nin kapanışı Global Girişimcilik Kongresi'nde yapıldı. Kongre kapsamında Diyarbakır, Eskişehir, Ankara ve İzmir eğitimlerine katılan 160 liseli genç, iki gün boyunca geliştirdikleri 27 projeyi melek yatırımcılara sundu.
ABD Büyükelçiliği Küçük Ölçekli Hibe Programı tarafından finanse edilen ve Genç Başarı Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen "STEM Anadolu" öğrencilerinin proje sunumlarını, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ile TÜRKONFED üyesi federasyonlardan İstanbul Sanayicileri ve İşadamları Derneği (İSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ömeroğlu'nun da aralarında olduğu çok sayıda iş insanı dinledi.
Başta sağlık olmak üzere birçok farklı alanda, yaratıcı ve toplumsal fayda sağlamaya yönelik girişim fikirlerinin bazıları şunlar;
MOON (İzmir): Yapay dünya ile sanal dünya arasında bağ kuran uygulama ile down sendromlu ve otizmli çocuklar için özel olarak geliştirildi. Google Play üzerinden indirilebilen aplikasyona saksıdaki çiçek ile entegre olarak çalışıyor. Çiçeğe yapılan gerekli bakımlar sonucunda aplikasyonda kullanıcı puanlar kazanıyor ve gelişimine katkı sağlayacak oyunlar oynayabiliyor.
Yanımdaki Aşçı (İzmir): Bir mobil aplikasyon olan projede kullanıcı evdeki malzemeleri ve miktarlarını aplikasyon üzerinden işaretliyor. Uygulama mevcut malzemelerde dünya mutfağındaki alternatif yemek tarifleri sunuyor. Bu özelliğinin yanı sıra evde azalan malzemeler hakkında da bilgi veren uygulamanın bir sonraki aşamada sanal marketlere entegre olarak çalışması planlanıyor. Böylece kullanıcı azalan malzemeleri sanal marketler üzerinden sipariş verilebiliyor.
Renkgörü (İzmir): Renk körü bireyler için geliştirilen proje kapsamında QR kod ile kullanıcı renk körlüğü sebebiyle seçemediği renkleri ayırt edebiliyor. QR kod ile renkler taranıyor ve uygulama aracılığıyla gösterilen renk sesli olarak paylaşılıyor.
Spoonsor (İstanbul): Girişimci gençlerin sponsor bulmak için kullanabileceği sponsor bulma aplikasyonu sponsor bulmakta zorlanan girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak özelliğe sahip.
Ancha Space (İstanbul): Liseliler tarafından yapılan ilk Mars keşif aracı olma özelliği taşıyor.
Dr. Hypograt (Diyarbakır): Proje kapsamında hemofili hastalarının özellikle de kalp kapakçığı ameliyatı olan hastaların, düzenli olarak yaptırdığı kan tahlilini kolaylaştırılması planlanıyor.
Micro -FT (Eskişehir): Tişört, gömlek veya kıyafetin ucuyla gözlük camı temizleme alışkanlığı olan kişilere yönelik geliştirilen projede kıyafetlere entegre edilen bir micro fiber bez ile (tasarımsal) her an yanınızda gözlük bezi kullanma ihtiyacı karşılanıyor.
Pay F (Eskişehir): Dijital bankacılık işlemlerini parmak izi ile yapılması sağlayan sistem. Amaç POS cihazlarına parmak izi ile ödeme yapabilmek.
Türkiye'nin kronik sorunlarından biri olan işsizlikle mücadelede, gençlerin inisiyatif alabilmelerine olanak sağlayabilmek amacıyla başlatılan ve bu yıl Anadolu'ya yayılan STEM(Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik)) Projesi, sürdürülebilir kalkınmada gençlerin dinamizminin kullanılabilmesini hedefiyle hayata geçirildi.