Sporda yerlilik nedir?
Aklımıza sporun evrensel ve uluslar üstü olduğu gelebilir. Bunda gerçeklik payı vardır ve yüksek orandadır. Evrensel değerler ve kurumlar ulusların kaynaşmasına ve birbirini tanımasına vesile olabilir. Onun içindir ki birçok ülke sırf yarışmak için çok miktarda parayı bu uğurda harcıyor. Bazen ölçü kaçıyor, milyonlarca dolar veya avro harcanıyor, sonuç alınamıyor. Harcanan paraların hesabı gerektiği ölçüde sorulmadığı için hedefe ulaşılamıyor, sporda başarısızlık serisi sürüp gidiyor. Kimse de cebinden para vermiyor, verse bile faiziyle geriye alıyor. Diğer bir ifadeyle başkasının, daha doğrusu halkın cebinden sözde cömertlik sergiliyor.
Avrupa’nın kurallarını ciddiye almayan kurumlarımız sıkıyı görünce çareler aramaya başladılar. Ancak iş işten geçmiş durumdadır. Seyirciden veya taraftan yardım toplamakla bu iş çözülmez. Manevi ve moral gerekçelerle yardım toplamanın bir anlamı yoktur. Toplanan yardımlar dipsiz kuyuya atılmış gibidir. Sporda özellikle futbolda, arzu edilmese de belli bir düzeye geldiğimiz doğrudur. Bunun daha iyiye ve ileri gitmesinin yolu bilim ve akıldan geçer. Ortak akıl devreye girmeli, belli bir plan ve program dahilinde hareket edilmelidir. Özellikle ve öncelikle öze, yerli kaynağa dönülmelidir. Yetenekli gençler bulunup önü açılmalıdır. İthal ederek başarı sağlanamaz, sağlansa bile bu, kalıcı olamaz. Nitekim öyle olduğu görülmüş, tescillenmiştir. Problemler göz ardı edilip halının altına süpürülmüştür. Ancak, kriz kapıya dayanınca mızrak çuvala sığmamıştır, problem metastaz yaparak bedeni sarıp yakmıştır.
Çözüm yok mu? Var ama nasıl? Bir kere, hiç kimse tek başına karar veremeyerek, ortak akıl ön planda olmalıdır. Bunun somut örneği Altınordu kulübümüzdür. Yerli ve milli bir omurga oluşturulmuş, sırtını ona dayamıştır. Birkaç kulübümüz de bunu izleyip icraata dökse amaç hasıl olur.
Not-1: Futbol Federasyonu seçimlerinde aktif göreve, yönetim kurulu üyeliğine talibiz. Bilgimiz ve birikimimizle gençlerin önünü açabiliriz. Tensip büyüklerimizindir.
Not-2: Galatasaray’da Mustafa Cengiz’e yapılan muamele üzücüdür. Başkan da kiminle muhatap olduğunu bilecek olgunluğa sahiptir.
Not-3: Fenerbahçe’nin yardım talebi için taraftar devreye sokması geçici, palyatif bir çözümdür.
Not-4: Şenol Güneş’in ulusal takımla çalıştırması uygun bir çözümdür. Şenol Güneş yeni antrenörler yetiştirmelidir.
Not-5: İnece-Erikliman-Giresun yolunun yapılması için milletvekilimiz Sabri Öztürk’ün yardımını istiyoruz. Muhtarımız, Serbest Mali Müşavir Reha Ümit Goluoğlu, halkın güvenini kazanıp yeniden seçilmiştir. Kendisini kutlarız.
Sonuç: “Her alanda özellikle sporda öze, yerli alana dönmek şiarımız olmalıdır.”