Sporda psikolojinin yeri
Canlı varlıklar iç ve dış çevresinden etkilenir ve buna bağlı olarak davranış değişikliği gösterir. Bu değişiklikler yapısal niteliklere de bağlıdır. Otomatik olarak çalışan aygıtların davranışları yüksek teknolojinin ürünüdür. Bu aletler canlı varlıkların davranışları kadar etkin ve özgün vasıfta değildirler.
Canlıların içinde en mükemmel yere sahip olan insanda davranışlar en etkin, en karmaşık, en hassas düzeydedirler. Bu davranışlar en geniş spektrumda kullanılabilmektedir. Canlının davranışlarını yönlendirmede ve kararlaştırmada psikolojik aygıtın rolü büyüktür. Psikolojik hayat ve davranış en karmaşık ve hassas durumu ile insanın hedeflerini de belirler. İnsan davranışlarının içeriği, gideceği yön, ortaya çıkabilecek değişimler sosyal bilimler için oldukça önemlidir. Ancak, insan söz konusu olunca hekimlik mesleği göz ardı edilemez. Hastalık ile sağlık arasındaki köprü üzerinde meslek icra eden hekimler insanların davranışlarının temellerini ve sebeplerini bilmek zorundadır.
Çağımızda psikolojik ve bedensel yapı birbirinden ayrılmaz. Tam tersine bunlar güçlü biçimde birbirini etkilerler. İnsan çevreden sadece fiziksel uyarılar almaz. Ayrıca, psikolojik nitelikli uyarılar da aldığını ve bunun ileri boyutlara vardığını belirtelim. Beden ve psikolojik yapılarımız arasında eşgüdüm noksanlığı varsa sağlığımızda aksamalar ortaya çıkar.
Psikolojinin bedenimizle sık ilişkide bulunduğu alanlardan birisi de sportif etkinliklerdir. Sportif aktivitelerde bedensel yapımız bütün olarak canlıdır, her hareket hedefine odaklanmıştır. Bu hareketler sağlığımıza, dinçliğimize yararlıdır. Spor hastalıkları önlemede ve onların tedavisinde yararlı bir araçtır. Her yaşta ve düzeyde herkese spor yapması önerilir.
Sporun her çeşidi var ve yaygınlaşıyor. Özellikle basketbol, futbol, güreş ve Uzakdoğu sporları gün geçtikçe tanınır hale geliyor. Bu alanlarda devletler ve özel kuruluşlar yatırım yapıyor. Gençlerin, kadınların ve her kesimin spor yapması teşvik ediliyor.
Futbol özellikle dünya sporu haline geldi, propaganda aracı oldu. Futbol alanında ciddi yatırımlar yapılıyor. Eğlence, para kazanma, sağlık alanlarının aracı haline gelen futbol sosyal hayatın bir parçası olmuştur.
Toplum hayatına yön veren futbol bireylerin ve cemiyetin psikolojik yapısına da yön vermektedir. Hırs, iktidar, sağlık, doyum, uyum, kavga, cinayet, itişme, propaganda, toplumu oyalama sporun özellikle futbolun sayesinde gündeme oturmaktadır. Kimsenin tanımadığı, tanımak için çaba göstermediği kişiler medyanın gözdesi haline gelmektedir. Gözlerini hırs bürümüş birçok insan makamları mevzi gibi görmekte, bir anlamda koltuk bağımlısı olmaktadır.
Bütün bunların yanında, yöresinde psikoloji vardır, olmalıdır. Sporun (futbolun) öznesi insandır. İnsanı sadece organik yönüyle psikolojik cephesiyle ele almak gerekir. Spor motivasyonla anılmaktadır. Sporcunun motivasyonunda, hırsında, karakterinde psikolojinin rolü göz ardı edilemez.
Sahalardaki seyircinin öfkesi, futbolcunun kızgınlığı, yöneticilerin gemlenemez bencillikleri bizi rahatsız, toplumu tedirgin etmektedir. Futbolcuların özel problemleri, yöneticilerin öfkelerine hakim olamayışı toplumsal olaylara yol açmaktadır.
Futbolun işleyişinde, sporun gelişiminde psikososyal yön bu sebeple önem taşımaktadır. Psikoloji ve sosyoloji bilimleri futbolun her devresinde ve futbolcunun dünyasında kendini aratmakta, bunlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Sporda psikolojinin yeri ve önemi her geçen gün artmaktadır. Bu konuda uzmanlaşmış meslek sahiplerine ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı hisseden veya gerektiğine inanan spor adamları arıyoruz
Hasıl-kelam: "Sporcuların da psikolojisi vardır"