Spor ve sosyal politika
Sosyal politika, dezavantajlı bireylerin topluma uyumlarının sağlanması için destek verilmesi, toplumda refah ve sosyal koruma sağlanması yönünde uygulanan tüm politikaları içermektedir. Sosyal devlet anlayışı da toplumsal düzenin korunması ve sosyal barışın sağlanması için gerekli olan bu sosyal politikaların uygulanmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Sosyal politika kavramı dar ve geniş anlamda ikiye ayrılmaktadır. Günümüzde insanlar için gerekli yaşamsal ihtiyaçların emperyalizm önderliğinde kapitalizmle köşeye sıkıştırılmasından dolayı değişime uğraması sonucunda üçüncü sosyal politika kavramı da literatüre eklenmiştir. Dar anlamda sosyal politika anlayışının temel amacını sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan sosyal sorunları çözmek oluşturmaktadır. Dar anlamda sosyal politika anlayışının zamanla toplumun değişik kesimlerine ve çeşitli toplumsal sorunlara yönelme ihtiyacı da sosyal politikaların daha geniş alanda uygulanma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Geniş anlamda sosyal politika kavramının temelini toplumun tüm kesimlerinin refahının sağlanması ve toplumda ekonomik nedenlerle oluşması muhtemel sosyal dengesizliği engellemeye yönelik tedbirler oluşturmaktadır. Bunların yanında sosyal politikaların temelini oluşturan eğitim, sağlık, gelir gibi alanlarda toplumda temel hakların devlet eliyle fırsat eşitliği temelinde uygulanması konuları üzerinde de durmaktadır. Üçüncü kuşak sosyal politikalar kavramı ise günümüzde dar ve geniş sosyal politika kavramlarıyla birlikte topluma uyum sorunu yaşayan, toplumdan dışlanan, kadın, erkek, genç, çocuk, eski hükümlü ve engelli bireylerin haklarının korunması ve geniş kitlelerin sorunlarının çözümünün sağlanması için toplumsal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.
Spor faaliyetlerinin amacı, fair-play temelinde din, dil, ırk, kültür, yaş, cinsiyet, gelir, eğitim seviyesi, engel durumları gibi toplumda herhangi bir ayrım olmaksızın tüm insanların bir araya getirilmesi olarak temellendirilebilir. Geniş anlamda ve üçüncü kuşak sosyal politikaların kapsadığı toplumsal gruplar ve bu sosyal politika anlayışlarının temel çerçevesinde spor faaliyetlerine bakıldığında sporla sosyal politika uygulama bağının çok güçlü olduğu görülecektir. Sosyal politika uygulamalarıyla birlikte spor faaliyetleri, maddi seviyesi düşük bireyler, engelliler, risk altındaki çocuklar ve toplumda bunlara benzer durumda olan bireylerin topluma uyumlarının sağlanması adına önemli bir rol oynamaktadır.
Spor, bireylerin topluma uyum sağlamaları adına önemli bir araçtır. Bunun yanında eğitim ve sağlık gibi temel alanlarda ki bütünleyici rolü de toplumsal açıdan oldukça önemlidir. İnsanların hareket ihtiyaçlarını karşılayamamaları sebebiyle ortaya çıkması muhtemel fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için de spor alanında uygulanacak sosyal politikaların önemli bir gerekliliği vardır. Spor alanında yapılacak sosyal politika uygulamalarıyla toplumda sağlık açısından ortaya çıkması muhtemel fiziksel ve psikolojik hatta sosyolojik sorunlarında önüne geçilecektir. Bu sayede son yıllarda önemli derecede artış gösteren sağlık harcamalarının da azalması gibi toplumsal verimliliğinde artış göstermesi sağlanacaktır. Spor da sosyal politika uygulamaları risk altında bulunan çocuklar gibi özellikle engelli bireylerin rehabilitasyonları ve yeteneklerinin geliştirilmesi için de önemli unsurlardan biridir. Spor faaliyetleri engelli bireylerin zihinsel ve bedensel gelişimlerine temel motorik özelliklerine ve vücut koordinasyonlarında sağladığı iyileşmeye önemli etkisi olmaktadır. İçerisinde spor uygulamaları olan tüm sosyal politika uygulamaları sporun sosyal politika ile bağını daha da güçlenmektedir.
Topluma katılmakta zorluk çeken bireylere yönelik olarak kullanılan sporla sosyal politika uygulamaları, dünya genelinde tüm uluslararası metinlerde insanlara kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla verileceğinin garantisini vermektedir. Toplumsal bütünleşme ve topluma uyumun hızlanması açısından sporla birlikte yapılan sosyal politika uygulamaları günümüzde daha önemli bir hale gelmiştir.
Türkiye’de kamu tarafından sporla sosyal politika uygulamaları son dönemlerde önemli artış göstermiştir. Bu artışla birlikte toplumda önemli derecede bir farkındalık oluşmuş ve sosyal politikalara ihtiyaç duyan bireylerin sosyalleşmeleriyle birlikte topluma uyumları da sağlanmıştır.
Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.