Dolar (USD)
34.75
Euro (EUR)
36.55
Gram Altın
2949.05
BIST 100
9880.41
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'SPOR ve MADDE KULLANIMI'

"Spor" ve "madde kullanımı" bir arada yazmak aslında hoşuma gitmiyor. Yapmam gereken daha doğrusu gönlümden geçen "uyuşturucu madde kullanımı" ile "spor" arasında asla bir ilişki olamayacağını yazmaktı. Ancak, mevcut durum gazetelerde çıkan haberler hiçte iç açıcı değil. Buruk haberler, üzücü manşetler insanı yeise götürüyor. Gelecekle ve gençlerimizle ilgili kaygılarımız artıyor. Bir gazetede çıkan yazıyı özetliyorum: "Ülkemizde genç sporcular arasında uyuşturucu madde kullanımı yaygınlaşmıştır. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere ülkemizde madde kullanımında artış görülüyor. Kulüp yöneticilerine ve antrenörlere büyük görev düşmektedir. Yurt dışından gelen futbolcuların, sporcuların alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Kokain yüzünden futbol hayatı biten sporcular mevcut."

Yazıyı kaleme almaya karar verince "Sporun ve sağlığın" önemi üzerinde daha çok durmak gerektiğini anladım. Uyuşturucunun ve uyarıcının insan sağlığını nasıl etkilediğini, nasıl bozduğunu biliyoruz.

Eskiden beri uyarıcı ve uyuşturucu maddeler içinde en çok bilinenlerden birisi de KOKAİN'dir. Eskiden kokainin kutsal orijini olduğuna ve toplumun üst düzeylerinde bulunanlar için ayrıcalık olduğuna inanılırdı.

Ülkemizde kokain, genellikle toz halinde buruna çekilerek kullanıldığı gibi damar yolu ile sade olarak ya da eroin ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Bunun yolu ile kullananlarda, zamanla, burun septumunda delinmeler oluşmaktadır.

Kokain alındıktan kısa bir süre sonra merkez sinir sistemini uyarır. Kalp vuruşları artar, kan basıncı yükselir ve solunum hızlanır. Hareket çoğalır. Kaslarda gerilme ve kasılmalar olur. Bir süre sonra hareketler yavaşlar, duyum azalır. Az miktarda alınan kokain psikolojik bir coşkunluk ve taşkınlık yapar. Öfori denilen "marazi" bir neşe hali ortaya çıkar. Başlangıçta cinsel duygular artar. Alınan miktar çoğalırsa çeşitli algı yanılmaları, varsanılar görülebilir. Kokain kullanımı ile bağımlılık gelişir. Kişide kokain bağımlılığı ile "uçma duygusu" ortaya çıkar. Kokain bağımlısı kişi onu elde edebilmek için her yolu dener, hırsızlık yapar, gaspa karışabilir.

Anne ve baba çocuklarının, yöneticiler oyuncularının kokain kullanıp kullanmadığını şöyle anlarlar: Kalp hızında artış, terleme, bulantı, kusma, kilo kaybı ve artışı, kas zayıflığı, solunum depresyonu ve koma görülebilir.

Ayrıca, yöneticiler ve ebeveynlerin gençlerin eve gidiş geliş saatlerine, arkadaş gruplarına dikkat etmelidir. Kokain kullanan gençlerin arkadaşları, yakın çevresi, davranışları değişir, daha çok para harcarlar. Kokain kullananlar bol bol söz verirler, yapamayacaklarını vaat ederler.

Biz sanıyorduk ki, kokaini sadece boşanmış veya parçalanmış ailelerin çocukları, zengin ailelerin mutsuz evlatları kullanırlar. Ortaya çıkan tablolardan anlıyoruz ki, kokaini her toplum kesimden insan kullanıyor, bağımlılığın girdabında sürükleniyor. Mutluluğu kokain içmede bulanların artması göz ardı edilemez.

Spor yapmak ve sporcu olmak yetmiyor. Ayrıca sporcunun kurallara ve etik anlayışa riayet etmesi gerekiyor. Çünkü sporcu, gençlere ve çocuklara örnek olmaya mecburdur. Spor alkol, sigara ve madde bağımlılığının tedavisinde gereklidir ve yarar sağlar. Daha da önemlisi bağımlılığın önlenmesinde sporun yerini ve önemini belirtmeliyiz. Uyuşturucu maddenin ve onun ürünü terör, şiddet ülkemiz için ciddi bir tehdittir. Bu problemlerin çözülmesinde sporun varlığı, önemi inkar edilemez.

Spor sayesinde birçok bağımlının olağan hayata döndüğünü, birçok başarılı projeye imza attığını biliyoruz. Olimpiyatlara katılıp Türk Bayrağını göndere çektirdiğini zevkle hatırlıyoruz. Bağımlılıktan kurtulup hayata tutunup çevresini düzelten, mesleğini icra eden çok sayıda kişi vardır. Bu yazıda spor ve madde kullanımına ağırlık verdik. Çok soğuk ve sevimsiz bir konuya, uyuşturucu ve terör meselesine değindik. Bu problemlerin çözümünü sporda gördük.

Sevgili gençlerimize tavsiyemiz kötü alışkanlıklardan ve arkadaşlardan uzak dursunlar. Çünkü bunlar sağlığımızı, başarımızı ve mutluluğumuzu tehlikeye atarlar.

HASIL-I KELAM: "Sporcu olmak ve spor yapmak yetmez, aynı zamanda kurallara ve etik değerlere de riayet etmek lazımdır."