Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2442.53
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Mart 2021

Spor sayfaları ve Spor programları

YILLARCA, spor servislerinde çalışan bir gazeteci olarak, spor sayfalarının ve spor programlarının nasıl yapıldığını gayet iyi biliyorum.

Çok acıdır ki Türkiye'de, ne doğru düzgün bir spor sayfası yayımlanıyor, ne de bir SPOR PROGRAMI.

Cuma gecesinden başlayıp pazartesi gecesine kadar (bazen de hafta içinde) "futbol sevenleri" ekran başına kilitleyen spor programları (!), FUTBOL'dan başka bir spor dalını ekrana taşıyamıyor! Kırk yılda bir, o da çok ama çok başarılı bir derece elde edilirse; basketboldan, voleyboldan, güreşten, karateden, tekvandodan, bokstan, okçuluktan, atletizmden bahsediliyor. Bu tür başarılar yoksa, o branşlardan haber de yoktur!

Spor sayfaları haberleri

Spor sayfalarının haberlerinin yüzde 90'ı, doğruluğu kendinden menkul haberlerdir. En doğru haberler maç skorlarının verildiği haberlerdir. Diğer magazinimsi tüm haberlerin çoğunluğu dedikodu ağırlıklıdır. Hele hele transfer haberleri... Yüzde 95'i masa başında yazılan türdendir. Bunun da sebebi, futboldan başka branşa önem verilmediği içindir. Spor Servisi müdürleri, sayfaları sadece futbol ile doldurmak zorundaymış gibi düşündüklerinden, başka branşlara öksüz evlat muamelesi yapmaktadırlar. TV'lerdeki spor programları da bundan farklı değildir. Buna TRT de dahildir. Meselâ Orhan Ayhan abimizin, şahane spor programı bile TRT'de sabahın köründe ekrana gelmektedir. Oysa bu program, prime-time'da gösterilecek kadar kalitelidir.

Harala gürele kavgası

TRT dışındaki diğer televizyonların spor programları tam bir gürültü kaynağıdır. Bir saat seyretmeye kalksanız kafanıza ağrı girer. Ellerinde maç görüntüsü de olmadığı için, programın izlenme reytingini artırmak adına 50 türlü takla attırırlar olaylara... Saatlerce kayıkçı kavgası yaparlar. İzleyenleri gerçek spor bilgileriyle donatmaz da; saatlerce, penaltı mı değil mi, faul var mı yok mu, kırmızı kart mı sarı kart mı diye tartışırlar. Peki bunun Türk futboluna bir faydası var mı? Zerrece yok. 20 saniyelik bir pozisyonun saatlerce konuşulduğu başka bir ülke var mıdır acaba dünyada?

Avni Yıldırım'ın maçı

İşte size son bir örnek... Profesyonel boksörlerimizden Avni Yıldırım, geçtiğimiz hafta Dünya Boks Birliği (WBA) ve Dünya Boks Konseyi (WBC) süper orta sıklet unvan maçına çıktı. Meksikalı Saul Alvarez'e 3. raundda yenildi. Peki kaç kişinin böylesine önemli bir maçın yapılacağından haberi vardı ve kaç kişi, bu maçın sonucundan hemen ertesi günü haberi oldu. Kaç TV verdi bu haberi, kaç gazete yazdı bunu.

Varsa yoksa futbol... O da keyif verse bari... Seyircisiz maçların zaten tadı tuzu yok. Bir de üstüne inadına inadına hakem hataları ve VAR saçmalığı eklenince, futbol artık eskisi kadar ilgi çekmez oldu.