Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2835.17
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Spor, psi̇koloji̇ ve manevi̇yat

SPORA özellikle altyapıya büyük oranda paralar harcıyoruz. Statlar, kapalı yüzme havuzları ve salonlar mükemmel şekilde inşa ediliyor. Spor tesislerimiz modern şekilde yapılıyor.

Spor liselerimiz, Spor Bilimleri Fakülteleri ve Yüksek Okullarımız mevcut. Halkımızın Spor bilinci yüksek. Çocuklarımız spora yönlendiriliyor. Kamu ve özel kuruluşlar spor tesisleri açıyor.

Ancak Edirne’nin ötesinde başarı sağlayamıyoruz. İstenilen seviyede sportif başarıyı elde edemiyoruz. Madalyalar yönünden zayıf olduğumuz görülüyor. Ata ve geleneksel spor dallarımızda bile geri kalıyoruz. Gerçi eskisine göre daha iyiyiz.

Demek ki eksiğimiz var. Psikolojiden yararlanamıyoruz. Bu bilim dalını yeterince tanımıyoruz. Psikoloji bugün her yere girmiştir. Spor Psikolojisi ve psikiyatrisi yan dal durumuna gelmiştir.

Psikoloji sporun içindedir. “Psikolojik Performans Danışmanlığı” eğitimleri verilmektedir. İsteyen takımlar spor psikologlarından yararlanmaktadır. Oyuncularla iç içe olan spor psikologları başarılara katkı vermektedir. Spor hekimi, fizyolog, diyetisyen, psikolog takımlara ve sporculara enerji kaynağı görevini üstlenmiş durumdadır.

Psikoloji deyince aklımıza hem biyoloji hem de maneviyat gelmektedir. Maneviyat ile psikoloji arasında keşfedilmemiş bir bağ vardır. Bu bağı göz ardı etmemek gerekir.

Ekim (2018) ayı içinde Tokat ili Gaziosmanpaşa Üniversitesinde V. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Bilgi Şöleni yapıldı. Sempozyumda Prof. Dr. Sefa Saygılı, Prof. Dr. (Mustafa Şahin, Erol Göka, Burhanettin Can, Üzeyir Ok, Musa Tosun, Hüsrev Subaşı, Mahmut Kaya), Dr. (Ali Akben, Mustafa Ulusoy, Kevser Şerefoğlu, Mücahit Gültekin, Mustafa Merter, İsmail Okan, Tolga Arıcak, Ali Kuşat) bildiri sundular ve konuşma yaptılar. Sempozyumun düzenlenmesinde Dr. Mustafa Atak büyük emek harcadı.

Sempozyumdan Spor camiasının çıkaracağı çok dersler var. Milli duyguları ve manevi yönü gelişmiş sporcular alanlarında daha başarılı olma şansına sahiptirler. Gençliğimizin problemlerine milli ve yerli bir çözüm bulmamız, önermemiz gerekiyordu.

İşte bu noktada psikoloji ve spor, Maneviyat devreye giriyor. Ata sporumuz güreş, uzakdoğu sporları, yüzme, voleybol, binicilik, su sporları gençliğin yönlendirilmesinde ve rehabilitasyonunda son derece etkilidir. Bu dallarda motivasyonu artırıcı psikososyal etkenlerle başarılı olabilir.

Özellikle paranın ön planda olduğu, yabancıların ve yaşlıların tatil beldesi sandığı ülkemizde sporcularımızın maddi ve manevi desteğe ihtiyacı vardır. Maddi ihtiyaçlar karşılanıyor. Manevi ihtiyaçlar psikoloji ve moral değerlerden karşılanarak sağlanır.

Sonuç: “Sporcularımızın maneviyat ve psikoloji alanlarından nasiplerini almaları arzu edilir.”