Spor lisesine nasıl girilir?
Biz bu çocuğun sporundan bıkmıştık…
Bir de bunun lisesi varmış.
Geçen gittim sordum.
Bu okullara nasıl girilir?
Ders mi var?
Sadece spor mu?
Sağ olsunlar, teker teker anlattılar.
Bende size anlatayım.
Çocuğum buraya nasıl girecek, diye düşünmeyin.
Spor liseleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı spor alanında mesleki ve akademik eğitim veren resmi liselerimizdir. Çocuğunuzun spor lisesinde öğrenim görmesi için sporda süper bir yetenek olmasına gerek de yok. Sadece ilgi duyması ve yapılan özel yetenek sınavlarında (fiziki yeterlilik) başarılı olması gerekmektedir.
Türkiye’de spor eğitimi veren resmi üç farklı lise türü vardır. Bunlar:
- Genel Spor Liseleri
- Tematik Spor Liseleri
- Spor Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleridir.
Genel Spor Liselerinde, 9. ve 10. sınıfta spor eğitimiyle birlikte akademik eğitim yoğunken 11. ve 12. sınıfta spor eğitimleri ağırlık kazanmaktadır. Yani Matematik, Edebiyat vs. gibi dersler de vardır. Takım sporları branşlarında eğitim verildiği gibi bireysel spor branşlarında da seçmeli olarak eğitim verilmektedir. Genel spor liselerinde karma eğitim uygulanmaktadır. Son yıllarda birçok okulumuz sportif başarılarıyla ön plana çıkmıştır. Anadolu’daki başarılı okullarımız arasında olan Konya Spor Lisesi öğrencileri uluslararası alandaki başarılarıyla adından söz ettirmektedirler.
Tematik Spor Liselerinde genel spor liselerinde olduğu gibi dersler hemen hemen aynıdır. Tematik Spor Liselerinin Genel spor liselerinden farkı tek bir spor branş üzerinde öğrencinin uzmanlaşması için eğitim verilmesidir. Tematik spor liselerinde de karma eğitim uygulanmaktadır. Türkiye’de Tematik Spor Liselerimizden Ankara’da bulunan Türkiye Voleybol Federasyonu Spor Lisesi ve İstanbul’da bulunan TFF Meral Celal Aras Spor Lisesi biraz daha ön plana çıkmaktadırlar.
Spor proje uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri ise imam hatip programının üzerine spor derslerinin eklenmesiyle oluşan liselerimizdir. Son yıllarda sayıları artış göstermektedir. Özellikle İstanbul’da bulunan Koca Yusuf Anadolu İmam Hatip Lisesi Spor Proje Okulu adını duyurmaya başlamıştır. Spor proje uygulayan bu tür liselerimizde şimdilik sadece erkek öğrenciler eğitim görebilmektedirler.
Spor Liselerinde çocuğunuzun eğitim görmesi için en önemli şart, bu yıl 8. sınıfı bitirmesi, yani ortaokuldan mezun olması gerekmektedir. Çocuğunuzun spor liseleri için herhangi bir yazılı sınava (LGS) girmesine gerek yoktur. Spor Liseleri kendi yaptıkları Özel Yetenek Sınavıyla (fiziksel yeterlilik testleri) belirlediği kontenjan dâhilinde öğrenci alımı yapmaktadırlar. Öğrencinin sınav programının ayarlanması için muhakkak Özel Yetenek Sınavına başvurulması gerekmektedir.
Özel yetenek sınavı, okulların bakanlık genelgesine göre belirlediği esneklik, sürat, dayanıklılık, koordinasyon, ritim gibi fiziksel yeterliliği ölçen testlerden oluşmaktadır. Aday bu sınavlarda başarılı bir performans gösterir belirlenen kontenjan içerisinde bir puan alırsa okula kayıt hakkı kazanmaktadır.
Özel Yetenek sınavında adayların fiziksel yeterlilik testlerinden aldıkları puanın %70’i ortaöğretim başarı puanlarının da %30’u alınarak Öğrenci Yerleştirme Sınav Puanı (ÖYSP) oluşturulur. Daha iyi anlaşılması için örnekle anlatalım.
Adayın, esneklik, sürat, ritim ve koordinasyon parkuru gibi fiziki yeterlilik sınavlarına gireceğini düşünelim. Bu sınavlarda aday, esneklik sınavından 10 puan, sürat sınavından 15 puan, ritim sınavından 15 puan ve koordinasyon sınavından en fazla 45 puan alabilir. Aday bu sınavları en üst seviyede bitirirse Özel Yetenek Sınavından alacağı en yüksek puan 85’dir. 100 üzerinden değerlendirilen bu sınavda kalan 15 puan adayın bir spor branşında yerel, ulusal ve uluslararası derecesi varsa ona göre verilmektedir.
Şimdi basit örneklerle hesaplamaları anlatalım.
Adayın yerel, ulusal ve uluslararası spor derecesi yoksa spor özgeçmişinden puan alamaz. Fakat adayımız;
Esneklik sınavından 10 puan,
Sürat sınavından 10 puan,
Ritim sınavından 10 puan,
Koordinasyon sınavından da 40 puan almış olsun.
Toplamda adayımızın fiziki yeterlilik testini 70 puanla bitirmiştir. Bu puan 50 puanın altında kalırsa aday değerlendirmeye alınmaz ve elenir.
Adayın fiziki yeterlilik testlerinden toplamda aldığı 70 puanın %70’i alınır. 49 puan adayın fiziki yeterlilik testlerinden almış olduğu puandır.
Adayın ortaöğrenim başarı puanı da 80 olsun. 80 puanın da %30’u alınır. 24 puan da adayın ortaöğretim başarı puanı olmuş olur.
Adayın fiziksel testlerden aldığı 49 puan ve ortaöğretim başarı puanı olan 24 puan toplanarak adayın ÖYSP puanı oluşturulur. ÖYSP 73 puan olarak merkezi sisteme işlenir. Her okulun belirlediği kontenjan dâhilinde 73 puan üstten alta doğru sıralanır. Eğer 73 puan okulun alacağı kontenjan sayısı kadar adayın puanı içerisindeyse okula kayıt hakkı kazanılır.
Çocuğunuzun akademik olarak spor eğitimi almasını ve hayatını bu alandan kazanmasını isterseniz spor liselerini değerlendirmenizi öneririm. Son yapılan yatırımlarla eğitim kalitesi de artmış durumdadır. Üniversitede eğitimini de spor alanında aldığı zaman emin olun hem millete hem de devlete alanında uzman nitelikli bir personel olacaktır.
Bu yıl Spor Lisesi sınavları;
15-29 Haziran 2020 arası başvuru,
01-10 Temmuz 2020 arası da sınav tarihi olarak belirlenmiştir.
İçiniz rahat olsun, Koronavirüsten dolayı sınavlar komisyon tarafından hijyenik ortamda ve tek tek yapılacaktır.
Sınavlara gireceklere şimdiden başarılar diliyorum.