Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2835.76
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Spor liseleri̇ gereklidir

Spora alt yapı konusunda muazzam ve mükemmel yatırımlar yapıyoruz. Statlar, spor salonları, halı sahalar inşa ediliyor. Devamlı yeni projeler devreye giriyor. Halk ve belediyeler, siyasi erk sporu öncelikli konu haline getirmiş.

Aslına bakarsanız ulusal ve uluslararası düzeyde spor organizasyonları yapıyoruz. Spor her dalında çeşitli etkinliklerimiz var. Birçok ülkenin yapamadığını biz icra ediyoruz. Hemen hepsinden yüzümüzün akı ile çıkıyoruz. Spor adeta bizim işimiz.

Fakat sporcu yetiştiremiyoruz. Spor Eğitimi veren Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları ile Spor Bilimleri Fakülteleri mevcut. Hem de sayıları bir hayli fazla. Eğitim ve öğretim görevlileri kadroları da yeterli. Mezunlarımız kamuda ve özel sektörde iş bulabiliyor. Ama yine de olmuyor.

Ayrıca Spor Liselerimiz var. Sayıları da 74 tane. Kimisi tematik (bir alanda yoğunlaşıyor). Öğretmenler de kalite ve kantite yönünden yeterli. Halkımızda talep de mevcut. Öğrenciler istiyor, gelecek ile ilgili endişeleri var ama giderilebilecek düzeydedir.

Bu amaçla Ankara’da toplantı gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer beyefendi toplantıya başkanlık etti. Toplantıya akademisyenler, spor liseleri müdürlerinden bazıları, daire başkanları, bürokratlar, Genel Md. Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu katıldı. Toplantı mükemmel bir şekilde organize edilmişti.

Bize daire başkanı M. Salih Canbal bey haber verdi. Prof.Dr. Mahmut Özer giriş konuşması yaptı, toplantının gayesini özetledi. Mahmut hocanın konulara hâkimiyeti, olaylara yaklaşımı mükemmeldi. Herkese tek tek söz verdi, fikirlerini dinledi ve bazı yerlerde araya girdi. Böyle konu bütünlüğü sağlanmış oldu.

Biz de fikirlerimizi dile getirdik. Özetle şu konulara değindik: “Spor insan işidir. Sporcu yetişmesi eğitimle gerçekleşir. Bilimsel zemine dayanan eğitimle amaca ulaşmak mümkündür. Eğitime anaokulundan başlanmalıdır. Spor liselerinin açılıp eğitime devam edilmesi bu açıdan yararlıdır. Spor liseleri desteklenmelidir.

Spor liselerinde yeteneklilere öncelik ve imkân tanınmalıdır. Hatta öğrencilerin tümüne İngilizce öğretilmelidir. Bunun için hazırlık sınıfı açılmalıdır. Lisedeki öğrenci önünü görebilmelidir. Öğrencilerin hepsinin üniversiteye girme gibi amacı olmamalıdır. Serbest sektörde kendilerine iş imkânları sunulabilir.

Spor lisesi mezunları Spor Bilimleri Yüksekokullarına ve Fakültelerine farklı kategoride girmeli ve kendi aralarında yarışmaya tabi tutulmalıdırlar. Yurt dışı ile bağlantıları sağlanıp teşvik edilmelidir. Bu öğrencilerimize ayrıca üniversite giriş kursu da verilmelidir. Önlerine seçenekler konulmalıdır.”

Daha geniş toplantılarla Spor liseleri konusu işlenmelidir. Prof. Dr. Mahmut Özer beye başarılar diliyoruz.

Sonuç: “Spor liselerinden yetişecek gençler gelecek nesillerin sağlığına olumlu katkıda bulunacaklardır.”