Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2840.16
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Spor her derde deva

YUKARIDAKİ başlığı iddialı ve anlamsız bulabilirsiniz. Ama aşağıdaki satırları okuduktan sonra kanaatinizin değişeceğini umuyoruz. Bakış açınızda farklılık meydana gelecektir. Çünkü sebepler ve şartlar bunu gerekli kılıyor.

07 Nisan 2018 Cumartesi günü İstanbul'da (Sepetçiler Kasrı'nda) TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Komisyon başkanı Dr. Yılmaz Tezcan (Mersin Milletvekili) güzel bir açılış konuşması yaptı. Dr. Tezcan, Bağımlılık yapan maddelerin ülkemizdeki genel durumunu, gençlerimize verdiği zararı ve önlemleri anlattı. Afganistan'dan Avrupa'ya uzanan rotayı ayrıntıları ile bu toplantıda öğrendik.

Dr. Soner Sabırlı toplantıda sayılarla İstanbul'daki bağımlı kişi ve uygulamaları anlatmıştır. Ülkemizdeki 2300 kişi uyuşturucu maddeden zehirlenerek ölmüştür.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl sigara yasasının uygulanmadığını, uygulayıcıların sigara içtiğini söylemiştir. Prof. Dr. Erdöl "teknoloji bıçak gibidir, her iki ucu da keskindir. Bu yönü çocuklara öğretilmelidir" dedi.

Prof. Dr. Arif Verimli büyük bir vukufiyetle bağımlılığın psikiyatrik yönünü dile getirdi. Prof. Dr. Verimli, "Müsteşarlık kurulmalıdır" tarzındaki önerisini gündeme taşıdı.

Doç. Dr. Azize Nilgün Caner bağımlılıkla mücadelenin "Yaşam Becerilerini hayata geçirmekle mümkün olacağını ifade etti.

Doç. Dr. Elif Mutlu bağımlılığın klinik yönünü anlattı. Bulaşıcı hastalıklar ve bağımlılık konusunda kayda değer bilgiler aktardı.

Lokman Çağrıcı (Bağcılar Belediye Başkanı) ve Mustafa Demir (Fatih Belediye Başkanı) ilçelerindeki gençlik ile ilgili hizmetlerini dile getirdiler.

İlhan Cihaner (İstanbul Milletvekili) ve Mustafa Hilmi Dülger (Kilis Milletvekili) bağımlılığın siyaset üstü, ulusal bir problem olduğu konusuna vurgu yaptılar.

Güvenlik ve güçlerimize ait zevat işin emniyet ve suç yönünü dile getirip "Kimyasal Saldırı" konusuna dikkat çektiler.

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu (İl Sağlık Müdürü) bağımlılık ve İstanbul konusunu işledi.

Sanatçılar Hülya Koçyiğit, Mustafa Ceceli, Burcu Çetinkaya Bucak, Cem Arslan bağımlılık konusundaki duyarlılıklarını dile getirdiler. Cem Arslan "Narkotik Turizmi" kavramından söz etti. Cem Arslan (spiker) "köpekler narkotik bağımlısı olmaz" dedi.

Ersin Düzen (TRT), Ender Bilgin (A Haber Spor Müdürü), Tolga Murat Balıkçı (Vücut Geliştirme Şampiyonu) spor ve bağımlılık konusundaki fikirlerini aktardılar.

Prof. Dr. Sadrettin Pençe (Sağlık Bilimleri Rektör Yardımcısı-Genetik Uzmanı) bağımlılık ve genetik-beyin konusundaki çalışmalarını anlattı. Bağımlılık derdinin beynimizi moleküler düzeyde nasıl bozduğunu ifade etti.

Dr. Merih Altıntaş ve Dr. Handan Duman "Bağımlılık Yapıcı Maddelerin" kliniği ve tedavilerini örneklerle anlattılar. Her iki meslektaşımız uygulamalarından örnek verdiler.

Selim Çelenk ve Muhammet Fatih Çepni İstanbul'daki bağımlılık konusunu irdelediler.

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz (İl Müftüsü) "sigaranın haram olduğunu, ibadetin adet durumuna dönüşmesi gerektiğini" dile getirdiler.

Filiz Kurtoğlu, Ezgi Özcan bağımlılık ve sivil toplum kuruluşlarına ilişkisinden söz ettiler.

Biz de "Bağımlılık ve Boşanmış Aile Çocukları, Göç, Kadın Eğitimi, Spor İlişkisine" değindik.

Yeşilay ev sahipliği yaptı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'e, Genel Sekreter Osman Baturhan Dursun'a tanımaktan şeref duyduğum Osman Altay'a, Savaş Beye ve Yeşilay Camiasına teşekkür ederiz.

Avukat M. Emin Akbaşoğlu (Çankırı Milletvekili) dostumuz bize hizmet etme imkanını verdi. Kendisini kutlarız.

Sonuç: "Bağımlılığı önlemede sporu göz ardı etmemeliyiz."