SPOR GÜNDEMİMİZDE Mİ?
Ülkemizde spor özellikle futbol gündemden düşüyor. Çünkü dünyada ve Türkiye'de çok sayıda sportif etkinlikler cereyan etmektedir, ama bu faaliyetler medyada hak ettiği yeri almıyor. Politik konular, ekonomik faaliyetler medyada daha fazla yer tutmakta, insanların ilgisini çekmektedir.
Sportif başarılarımız düşmüş görünüyor, dünya çapında yıldızımız yetişmiyor. Birtakım sportif faaliyete katılmamıza rağmen sokaktaki adam bu konulara ilgi duymuyor, görmezlikten gelmektedir. Sporculara gerekli olan "alkış"ı sağlayacak seyirci sayısı azalıyor.
Medyada futbol ve onunla ilgili olan konular daha fazla yer tutuyor. Futbolda ise başarılı olduğumuz söylenemez. İçler acısı futbol başarısızlığı var. Gündemde daha çok kulüp başkanlığı seçimleri, kulisler dikkat çekiyor. Kentlerin, vilayetlerin futbola yatırım yapmaları propaganda amaçlıdır. Ancak başarısız futbol faaliyetleri seyircileri de kızgınlığa iter.
Gerçi bizim futbol ile ilgili fikirlerimiz iç açıcı değildir. Futbolu bir temaşa sanatı olarak görüyoruz. Bireysel yönü ağırlıkta olmayan futbolu spor olarak değerlendirmek zordur. Paranın, şöhretin, eğlencenin egemen olduğu futbolun sağlığa katkısı azdır.
Durumu daha da kötü gösteren tablo var. Eski bir kulüp başkanı şunları dile getiriyor. Maddeler halinde sıralayalım:
1. Büyük problemi konuşalım. Türk futbolunun durumu ne olacak?
2. Eskiden doğru dürüst stat yoktu. Ama tribünler dolardı. Şimdi modern statlar yapıldı ama tribünler boş.
3. Eskiden maça gitmek zordu. İnsanlar fakirdi. Şimdi ise metro var, tünel var, maça gitmek kolay. Milli gelir arttı. Buna rağmen maça giden yok.
4. Eskiden seyirci bayrama gider gibi maça giderdi. Şimdi kavga etmek için gidiyor.
5. İyi ki Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti var. O da olmasa seyirci sayısı üç bini (3000) geçmez.
Asıl konuşulması gereken konular bunlar. Türk futbolu nereye gidiyor?
Futbol tabiatı gereği toplumun ilgisini çekiyor ve bize göre futbol insanları uyutuyor.
Unutulmaması gereken husus herkesin spor yapmasını sağlamaktır. Bireysel sporları ve yapanları teşvik etmek özellikle ihmal edilmemelidir. Çocukları spora ısındırmak, alıştırmak için sporu desteklemek gerekir. Böylece yıldızlar, başarılı gençler ortaya çıkacaktır.
Kulüplerin yöneticileri ve onların seçim biçimi gazete sayfalarını dolduruyor. Halbuki bu yolla gençleri ve çocukları spora ısındırmak mümkün değildir. Yöneticilerin, anne-babaların bu durumu göz önüne almaları gerekiyor.
Toplumu, bireyleri sağlık açısından gelişmeleri ancak sporla olur. Toplumun gündemini spor oluşturmalıdır. Kentli olmanın kriteri "spor" yapmaktır.
Sonuç: "Spor yöneticilerinin seçimi ile değil, sportif başarılarla gündemi oluşturmalıyız."