Spor Endüstrisi
İnsanlık tarihinde devrim olarak nitelendirilen tarım, endüstri ve teknoloji alanında ki gelişmeler kapitalizminde yoğun baskısı sonucu insanların yaşam biçimlerinde önemli değişikliklere neden olmuştur. İnsanlar tarımı öğrenmeleriyle birlikte tarım toplumuna, mal ve hizmet üretimini öğrenmeleriyle birlikte endüstri toplumuna, teknoloji ve iletişimi öğrenmeleriyle birlikte bilgi toplumuna geçiş yapmışlardır. Günümüzde endüstri ve teknoloji alanlarında gelişim gösteren ülkelerde kalkınma seviyeleriyle birlikte toplumun refah seviyesi de önemli ölçüde artış göstermektedir.
Endüstrinin insanlar için gerekli ihtiyaçları karşılamak için yapılan tüm mal ve hizmet üretimlerini kapsadığı düşünüldüğünde spor endüstrisinin de endüstri kavramıyla yoğun bir ilişki içerisinde olduğu görülmektedir. Spor endüstrisi, insanların sporla ilgili ürün, hizmet ve gerekli ihtiyaçlarının belli bir maddi gelir karşılığında üretilmesi olarak tanımlanabilir. Spor endüstrisi tüketicilerin yaş, cinsiyet, mesleki durum, gelir seviyesi, kültür ve yaşanan çevre, boş zaman gibi pek çok özelliğin oldukça belirleyici olduğu diğer endüstri alanlarına göre farklı özellikler göstermektedir. Spor endüstrisinde her geçen gün artan maddi gelirler bu endüstrinin ekonomik olarak önemli bir yere sahip olmasını da sağlamıştır.
Spor endüstrisi ürün ve tüketiciye bağlı olarak genel anlamda üç sektör modeliyle şekillendirilmiştir. Tüketiciye sunulan ürünün yararı üzerine şekillenen bu model, sportif performans bölümü, sportif üretim bölümü ve sportif tutundurma bölümü olarak üç temel bölüme ayrılır. Sportif performans bölümünde amatör ve profesyonel, fitness, kamu ve özel şirketler, kar amacı olmayan kuruluşlar, eğitimler gibi spor tüketicisine seyir amaçlı ürünler sunan işletmeler bulunmaktadır. Sportif üretim bölümünde teçhizat ürünleri ve performans üretim ürünleri gibi sportif performansı artırmak için ürün üreten işletmeler bulunmaktadır. Sportif tutundurma bölümünde ise tutundurmaya yönelik ürünler, tutundurma faaliyetleri, medya, sponsorluk gibi spor ürünlerinin tutundurulmasında kullanılan ürünleri spor pazarına sunan işletmeler bulunmaktadır.
Spor endüstrisi, tüketici davranışlarına olan bağlılığıyla birlikte sosyal ve ekonomik değişkenlerinin birlikte analizini gerektiren bir endüstridir. Spor ürünlerinin artması, rekreasyon etkinliklerinin artışı, ürünlerle ilgili teknolojik gelişmeler, spor pazarlaması artışı, spor eğitiminin yaygınlaşması, kar artışı, spor yönetimi gelişmeleri, sporun küresel bir pazar haline gelmesi gibi pek çok unsur spor endüstrisinin büyümesini sağlayan temel etken olarak değerlendirilebilir.
Spor endüstrisi, günümüzde kalkınma verilerine olumlu etki yapmasıyla ülke ekonomilerinin de önemli bir parçası haline gelmiştir. Türkiye’de spor endüstrisinin sosyo-ekonomik etkileri de günden güne artış göstermektedir. Spor endüstrisi, Türkiye’de oluşturduğu istihdamla birlikte ekonomik büyüme ve kalkınma sürecine de önemli katkılar yapmaktadır. Spor endüstrisinin ekonomi verilerine olan etkisi kısa dönemli ve uzun dönemli olarak değerlendirilebilir. Spor endüstrisine konu olan faaliyetlerin kısa dönemli etkileri; doğrudan, dolaylı ve teşvik etkisi olarak üçe ayrılmaktadır. Spor endüstrisinde doğrudan etki; spor yarışmalarını izleme çabaları için seyircilerin yaptığı tüm harcamalar, dolaylı etki; diğer endüstri sektörlerinin, o spor aktivitesine bağlı istihdam, üretim miktarlarının değişmesi ve kazançlarının artış göstermesi, teşvik etkisi ise; gerçekleşen spor faaliyetlerinin gelişimine bağlı olarak bazı yan sektörlerin ortaya çıkmasıyla bölge halkına ekonomik katkılarının artması olarak ifade edilmektedir. Spor endüstrisinin uzun dönemli ekonomik etkileri ise kısa dönemli etkilerden çok daha fazladır ve uzun dönemli yapılan çalışmalarla birlikte etkisini ortaya koymaktadır. İstihdam olanakları, ekonomik ve kültürel kalkınma projeleri, gençlik projeleri, kalkınma ve turizme etkisi, yeni bir iş kolunun oluşturulması gibi birçok alanda spor endüstrisinin uzun dönemli etkisi ortaya çıkmaktadır.
Spor tüketiminin bir kültür halini alması ve insanların satın alma faaliyetlerini kendilerini ifade etme biçimi olarak görmesi, spor endüstrisinin günden güne büyüme oranının artmasına sağlamaktadır. Dünya genelinde büyük bir pazar haline gelen spor endüstrisine Türkiye’de yapılacak büyük ölçekli yatırımlar kısa ve uzun vadede ekonomiye ve dolaylı yönden de sosyal hayata önemli katkı yapacaktır.
Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.