Dolar (USD)
34.35
Euro (EUR)
36.79
Gram Altın
2964.44
BIST 100
9184.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Spor Bilimleri Fakülteleri Dekanları Toplantısı

13 Nisan 2018 Cuma günü Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde Spor Bilimleri Fakülteleri Dekanları (SPORDEK) toplandı. Dekan Prof. Dr. Salih Pınar'a teşekkür ederiz. Mükemmel bir ev sahipliği yaptı. Aynı anda fakülte spor psikolojisi ve egzersiz kongresi de yapılıyordu.

SPORDEK toplantısı Prof. Dr. Mitat Koz'un başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının katipliğini Prof. Dr. Ali Ahmet Doğan üstlendi. Toplantının gündemi aşağıdaki şekilde idi:

1. Genel konularda bilgilendirme

2. Öğretmenlik Bölümlerine uygulanması düşünülen 240.000 sıralama barajının değerlendirilmesi

3. Engelli öğrencilere %10 kontenjan ayrılması ve giriş şartlarının değerlendirilmesi

4. Rekreasyon bölümlerinin "Rekreasyon ve Fiziksel Aktivite" adı altında yeniden yapılanması

5. Spor Bilimleri Eğitim Programlarının akreditasyon konusunun görüşülmesi

Öğretmenlik konusu üzerinde görüşler beyan edildi. Antrenörlük ve spor yöneticiliği bölümlerinden mezun öğrencilerin durumları ele alındı. Pedagojik formasyon eğitimi alanlarının öğretmenlik yapmalarının uygun olup olmadığı gündeme getirildi. Sporcu olmak ile öğretmenlik arasındaki bağlantı masaya yatırıldı.

Engelli öğrencilere ayrılan %10 kontenjan konusu ele alındı. Konuşan hemen herkes engelli öğrencilere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Teknik olarak "engelli öğrencilerimize nasıl yardım edebiliriz?" konusunda kafa yoruldu. Uzun uzun görüşler dile getirildi. Ülkemizdeki engelli sayısı belirtildi. Uygulamadaki aksaklıklar, eksiklikler ifade edilmeye çalışıldı. Sonunda bu işle ilgili bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.

Spor Bilimleri Fakülteleri Eğitim Programlarının akreditasyon konusuna değinildi. Bu konuda ilgililerden bir komisyon seçilmesine karar verildi.

Toplantıya hatırladığım kadarı ile Prof. Dr. (Faruk Yamaner, Mehmet Günay, Haydar Arslan, Hakan Salim Çağlayan, Cengiz Arslan, Sami Mengütay) ve diğer Spor Bilimcileri katıldılar. Adını hatırlayamadığımız meslektaşlarımızdan özür dileriz. Aynı anda spor psikolojisi kongresi de olduğu için birçok hocamız oraya da iştirak etti.

Sporun bilimsel ortamlarda ele alınması ülkemiz adına sevindiricidir. Sporda bilimi devreye sokmadan yenilgiler kaçınılmazdır. Olaylara bilimsel kafa ile yaklaşmak, sporu bilimsel yaklaşımla ele almak kaçınılmaz bir gerçektir. Akademik yaklaşımla sporu ele alan ülkeler öne geçmiştir.

Gün geçtikçe sporun önemi artıyor. Koruyucu hekimlikte sporun vazgeçilmez yeri vardır. Ruh sağlığını korumada, bedensel hastalıkları önlemede spor ücretsiz bir tedavi aracıdır. Çocuk ve ergenlerdeki birçok ruhsal problemi gidermede spor son derece önemli ve değerli bir araçtır.

Günümüzde herkesin bir hekimi, bir psikiyatri uzmanı, bir avukatı olmalıdır. Buna spor bilimleri uzmanını da eklemek gerekiyor. Şu anda erken gibi ama yakın gelecekte bu ihtiyaç kendisini gösterecektir. Spor üniversitesini bitirmiş bir uzman sağlığımızı korumayı bize öğretecektir.

Spor ülkenin birçok sosyokültürel ve ekonomik probleminin çözümünde en önemli araçlardan birisidir. Eğitimli sporcu adamlarına ve sporculara ihtiyacımız vardır.

Sonuç: "Spor Üniversitelerinin faaliyete geçme zamanı gelmiştir."

 
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
202411 - Ziraat - Yeni Nesil Ödeme (300x250)