Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.14
Gram Altın
2974.65
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Ocak 2023

Sözün emaneti

Kimseye söylenmemesi, gizli tutulması gereken şey, giz anlamlarında olan sır sözlükte “saklamak, gizlemek” anlamında masdar ve “saklanan, gizli tutulan, bir şeyin iç yüzü, bir nesnenin özü, her şeyin en iyisi” gibi anlamlarda isimdir.

Sır, saklı tutulan, başkalarınca öğrenilmesi istenmeyen, kişiye veya başkasına ait bilgilerdir.

Sır, bir kimsenin başka birine saklaması talebiyle söylediği söz de olabilir veya sadece kendisinin bildiği, başka hiçbir kimseyle paylaşmadığı söz veya yapmak istediği işte olabilir.

Sırlar birer emanettir. Onu korumak insanlık görevidir. Onu ifşa etmek, başkalarıyla paylaşmak o emanete ihanet etmektir. Sırları iradeleri sağlam olanlar, yürekleri geniş olanlar saklayabilir.

Sırlar saklandıkça kişiler onların sahibidirler, paylaşıldıkça onun esiri olurlar. Sırları ifşa etmek ihanet olduğu gibi gıybettir de aynı zamanda. Gıybet ise dinimizin haram saydığı kötü davranışlardandır. Allah başkalarının özel hallerinin araştırılmamasını, sırlarının birer emanet gibi korunmasını tavsiye ederken bunların yapılmasının birer kul hakkı olduğunu bildirmiştir. Sır saklamak bir bakıma özel yaşamın gizliliğini korumaktır.

Peygamber Efendimiz Allah’ın huzurunda en kötülerden sayılacak insanlardan birinin de eşinin kendisine verdiği sırları etrafa anlatan kimse olduğunu ifade eder. Aile mahremiyeti emanettir çünkü.

İbadetler, zekât ve sadakalar sırdır ve onların gizli tutulmasını öğütleyen hadislerde de mevcuttur. Çünkü gizli yapılan ibadetler daha makbuldür.

Sır saklamak bir ahlâki ödevdir. Sırrı ifşa etmek sabırsızlık ve tahammülsüzlükten kaynaklanan bir zaaf ve erdemsizlik, hatta karakter bozukluğu ve hıyanet olarak değerlendirilir. Sırrı ifşa etmek alçaklık ve bayağılıktır. Hz Ali “Sır saklamak, bir irade imtihanıdır. Bu imtihanı kazanmayan, hayatta hiçbir imtihanı kazanamaz.” demiştir.

Sırrı saklamak bir kardeşlik hakkıdır. Onu ifşa etmek kardeşlik hakkını ihlaldir. Kişi ilke olarak başkalarının iyiliklerini anar amma kusurlarını saklı tutar. Onurlu insana, şahsiyetli mümine yakışan da budur.

Sır saklamak bir erdemdir. Başarı erdemli insanların elde ettiği sonuçtur. Kişi kendine ait sırları sakladığı ölçüde hayatta başarılı olur ve huzurlu yaşar. Sırlarını koruyanlar hedefledikleri başarıya kolay ulaşır, sırlarını ifşa edenler ise sonunda pişmanlık yaşarlar.

“Ey iman edenler! Sizden olmayanlardan hiçbir sırdaş edinmeyin. Onlar size fenalık etmekten asla geri kalmazlar. Hep sıkıntıya düşmenizi isterler. Onların kinleri konuşmalarından apaçık ortaya çıkmıştır. Kalplerinde gizledikleri ise daha büyüktür. Eğer düşünürseniz size âyetleri açıkladık.” (Âl-i İmrân; 118) ayetiyle Yüce Allah sırlarımızı kiminle paylaşabileceğimizi bildirmektedir. Ayrıca hangi zamanlarda sırrın paylaşılabileceğini de “Allah, zulme uğrayanın dile getirmesi dışında, çirkin sözün açıklanmasını sevmez. Şüphesiz Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Nisâ; 148) ayetiyle bize bildirmektedir.

Allah’ım. Bizi sırrının esiri olan değil sırrını esir edenlerden eyle. Tutamayacağımız sırları ve sırlarını tutamayanları bizden uzak tut. Sır tutmanın bir emanet olduğu bilincini bizlere nasip et. Bizi sır tutan ve sözünde duran güvenilir müminlerden eyle.

Amin.