Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal medyanın tehlikelerine karşı çocukları nasıl korumalı?

İngiltere'nin iletişim düzenleyicisi Ofcom’un raporu çocuklar ve sosyal medya arasındaki ilişkiyi açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. 2021 yılında 3-17 yaş arası çocukların yaklaşık %99'unun internet kullandığı görülmüştür. Rapora göre; YouTube, çocukların %89'unun kullandığı en popüler platform olmuştur. Bu arada çocukların yarısı, kullanıcıların kısa videolar izlemesine ve paylaşmasına izin veren diğer popüler sosyal medya mecrası TikTok'u kullanmıştır. Sosyal medyada yer almanın insanlar, özellikle de çocuklar üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri mevcuttur. Bu husus her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Sosyal medya külliyen zarar değildir!

Sosyal medyanın çocuklara yönelik avantajlarını da hatırlatmak yerinde olacaktır. Bunlar;

Çocukların arkadaşları ve ailesiyle bağlantıda kalmasını sağlar,

Kampanyalara katılabilir ve sosyal çevre edinilebilir,

Fikirler, müzik ve sanatsal paylaşımlar yapılabilir,

Benzer ilgi alanlarını paylaşan diğer çocuklarla tanışılarak etkileşim sağlanır,

Eğitimciler ve diğer öğrencilerle iletişim kurulur.

Sosyal medyayı yalnızca gençler değil, daha çok çocuklar da kullanmaktadır. Nitekim Michigan Üniversitesi'ndeki çocuk sağlığı araştırmacılarının bir raporuna göre, 7 ila 9 yaş arasındaki çocukların yaklaşık üçte biri sosyal medya uygulamalarını telefonlarında veya tabletlerinde kullanmaktadır. Bu çok dikkat çekici bir istatistiktir.

Sosyal medya araştırmaları gerçeği ortaya koyuyor!

Sosyal medya, küçük çocukların iletişim kurma ve başkalarının yanında olma konusunda daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilmektedir. Beğen tuşuna tıkladıklarında veya bir gönderiye yorum yaptıklarında kendilerine güvenleri artar ve daha az utangaç olurlar. Common Sense Media’nın araştırmasına göre, sosyal medyayı kullanan gençlerin %29’unun, sosyal medyanın kendilerini daha az utangaç hissetmelerine yardımcı olduğunu hissettiğini, %20’sinin ise daha özgüvenli hissetmelerine yardımcı olabileceği göze çarpmaktadır. Tabii bu durumun hem olumlu hem de olumsuz boyutları mevcuttur.

İnternet, öğrencilere araştırma ve ödevlerinde yardımcı olmanın yanı sıra, onlara günlük yaşamlarında yararlı bilgiler de sağlayabilmektedir. Sosyal medyada oturum açtığınızda, haberleri, faydalı ipuçlarını, müzik, film ve sporla ilgili en son gelişmeleri vb. bulabilirsiniz. Sosyal medya, çocukların neler olduğunu ve neleri bilmeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı olabilmektedir. Statista’nın verilerine göre; Instagram, Birleşik Krallık'ta2020 boyunca 12 ila 15 yaş arasındaki çocuklar tarafından kullanılması en muhtemel sosyal medya hizmeti olurken, SnapChat ve Facebook ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. 12 ila 15 yaş arasındakilerin yüzde 69'u Facebook kullandığını bildirmiştir.

Sonuç olarak;

Dolayısıyla sosyal medyanın tehditlerine karşı çocukları korumak dijital farkındalıkla sağlanmaktadır. Ancak dijital okur yazar olmak bu noktada büyük önem arz etmektedir. Özellikle ebeveynlerin sosyal medyaya karşı duyarlı olması, yasaklamaktan ziyade çocuklarla vakit geçirmesi mühimdir. Zira yasaklar çocuklara cazip geldiği için onlarla yapılacak etkinlikler ve aktiviteler bu noktada elzemdir.