Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2495.41
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal Medya Trendleri 2021 Raporu

Talkwalker ve HubSpot ortaklaşa 'Sosyal Medya Trendleri 2021' başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, uzmanlar tarafından tanımlanan 2021 trendlerini paylaştı ve tüketicilerin trendleri derecelendirdiği ve markaları zemin seviyesinde nasıl etkilediğini gördüğü anketlerin bir sonucuydu.

Raporda ayrıca Covid-19 sağlık krizinin Z kuşağını da olumsuz etkilediği belirtildi – Bu kuşağın yüzde 50'si ya bir işini kaybetti ya da salgın nedeniyle evindeki birinin işini kaybetmesine neden oldu. Önümüzdeki yıllarda, onlar için daha çok mücadele edecek ve potansiyel olarak kendileri için daha önemli olan konularda daha fazla ses çıkarmaya başlayacaklar.

Olması muhtemel değişikliğin altını çizen rapor, markaların önümüzdeki aylarda kendilerini dramatik bir şekilde yeniden konumlandırmaya başlayacağını, pazarlama metodolojilerinden uzaklaşarak daha neden odaklı mesajlaşmaya geçeceğini belirtti.

2) Dijital dezenformasyonun yükselişi - Toplum belirsiz bir gelecekle karşı karşıyadır ve bu belirsizlik, yaşamı değiştiren kararlara yol açan yanlış hikayelerle birlikte bir yanlış bilgilendirme yatağı yaratmıştır. Raporda, 2021'in markaların ve sosyal medya kanallarının gerçeği vurgulamaya ve sahte haberleri susturmaya odaklandığı yıl olması bekleniyor.

Şubat 2020'den itibaren yalan haberler, yanlış bilgiler ve komplo teorileri çarpıcı bir şekilde arttı. Covid-19'un ani yükselişi bir bilgi boşluğu yarattı - insanlar umutsuzca küresel salgın hakkında daha fazla bilgi istiyorlardı, ancak insanların güvenebileceklerini düşündükleri yetkili bir kaynağı belirlemeleri kolay değildi. Rapor, bu durumun tüketicilerin boşlukları kendileri için doldurmasına ve sahte haber ve komplo teorilerinde artışa yol açtığını belirtti.

Özellikle halkla ilişkiler ve pazarlama profesyonelleri için 2020 dönüştürücü oldu. Tüm faaliyetlerimiz dijital platformlara kaydırıldı ve basından müşterilerden arkadaşlara ve aileye kadar herkes otantik olarak bağlı, bilgili ve meşgul kalmanın yeni yollarını aradıkça çoğaldı.

Geçen yıl internette her zamankinden daha fazla zaman geçirilmesiyle video içeriği hızla arttı. Instagram Reels'in başlangıcı olan TikTok'un yükselişi ve karantinaya alınan halkın eğlence özlemi, sosyal medya video tüketiminde bir artışa neden oldu.

Aktif dinlemenin en değerli iletişim becerilerinden biri olduğu söyleniyor ve dijital kanallar söz konusu olduğunda kural farklı değil. Geçmiş yıllarda, sosyal medya stratejisi genellikle derin içerik takvimlerinde, önceden planlanmış kampanyalarda ve dahili hedeflerde kök salarken, 2021'de sosyal medya açık kulaklara daha büyük bir ihtiyaç getirecek.

3) Sosyal medya devleri yeni normale adapte oluyor - Rapor, bugünün baskın sosyal medya platformlarının 2021 ve sonrasında da aynı derecede önemli olacağını öngörüyordu. Yeni özelliklere sahip olabilirler ve trendlere kendi özel yollarıyla adapte olacaklar, ancak önümüzdeki yıllarda önemlerinin azalması muhtemel değil.

4) Yeni bir pazar için eski usul pazarlama - Covid-19 krizi sırasında insanlar daha alakalı bilgiler istiyordu. Rapor, haber bültenleri ve podcast'ler gibi eski usul pazarlama taktiklerinin daha yeni yöntemlerin ustalığından yoksun olabileceğini, ancak pazarlamacılar tarafından kurulmasının ve en önemlisi müşteriler tarafından tüketilmesinin kolay olduğunu söyledi.