Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2504.75
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal medya faydalı mı? Yoksa zararlı mı?

Sosyal medyanın hayatımız üzerindeki olumsuz etkilerini hepimiz biliyoruz. Zira algı yönetimi, manipülasyon ve dezenformasyon sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkıyor. Fakat sosyal medyayı tamamen olumsuz bir bakış açısıyla irdelersek doğru yapmış sayılmayız. Zira sosyal medya toplum için faydalı da olabilir. Bireylerin ilişkilerini birleştirmelerine ve derinleştirmelerine imkân tanıyabilmektedir. Sosyal medyanın eğitim ayağı da söz konusudur. Sosyal paylaşım ağları aynı zamanda öğrencileri öğrenmeye ve gelişmeye teşvik etmektedir. Ayrıca, işletmeleri hedef kitlelerini oluşturma ve kârlılıklarını artırma konusunda ciddi manada güçlendirebilmektedir.

Sosyal medyanın avantajları

Sosyal medyanın artılarını aşağıdaki şekilde sıralayabilmek mümkündür:

· Arkadaş edinmek daha kolaydır.

· Empatiyi teşvik edebilmektedir.

· İletişim hızını artırmaktadır.

· Coğrafi olarak uzaktakilere ulaşım kolaydır.

· İnsanı ilişkiler kurmaya destek olmaktadır.

· Ortak bir zemin bulma konusunda etkilidir.

Birçok kuruluş ve web sitesi artık ruh sağlığı sorunlarından muzdarip olanlara sosyal medya aracılığıyla destek sunuyor. Ancak bunun ne derecede etkin olduğu derin bir tartışma konusu oluşturuyor. Araştırmalar, sosyal medya hakkında görüşlerini ifade eden gençlerin refahını artırdığını gösteriyor. Düşüncelerini oluşturma ve ifade etme sonucunda öz farkındalık ve öz bilgi geliştirdikleri sonucu görülüyor.

Araştırmalar ne diyor?

Aile üyeleri ve arkadaşlar her zaman aynı şehirde, hatta aynı eyalet veya ülkede yaşamazlar. Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları, uzun mesafeli sevdiklerinizin iletişimde kalmasının hızlı ve kullanışlı bir yoludur. İnsanlar kendileri ve eşleri ve çocukları gibi hayatlarındaki diğer kişiler hakkında güncellemeler yayınlayabilir, ayrıca tatillerin ve diğer önemli aile etkinliklerinin fotoğraflarını paylaşabilir. Ek olarak, insanlar gizlilik seviyelerini değiştirebilir ve bireysel veya grup mesajları aracılığıyla daha fazla kişisel bilgi veya resim paylaşabilir.

Sosyal medya varlığı, bir kişinin yaşam tarzını, fikirlerini, tutumunu, mesleğini ve kişiliğini yansıtır. Araştırmacılar, sosyal medya tarafından kışkırtılan, huzursuzluk ve endişe duyguları ile uyku ve konsantrasyon güçlüğü ile karakterize edilen genel kaygıyı incelediler. Computers and Human Behavior dergisinde yayınlanan bir araştırma, yedi veya daha fazla sosyal medya platformu kullandığını bildiren kişilerin, 0-2 platformlarını kullanan kişilerin yüksek düzeyde genel anksiyete belirtilerine sahip olma olasılığının üç katından fazla olduğunu buldu. Dolayısıyla sosyal medyanın insanları strese sokabileceği gerçeği de bu araştırmayla kanıtlanmış oldu.

Şu bir gerçek ki artık sosyal medyadan kendimizi soyutlamamız asla söz konusu değil… Ancak sosyal medya mecralarını kararında ve zamanında kullanmak kullanıcılara büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu noktada dijital farkındalık ve dijital bilinç oldukça mühimdir.