Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2499.25
BIST 100
9456.51
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal medya bağımlılığı çağımızın büyük problemi!

Sosyal medyanın yaygınlaşması ve gelişim göstermesiyle birlikte toplumsal bir değişim yaşanmaya başlamıştır. Özellikle çocuklar ve gençler bu süreçten ciddi ölçüde etkilenmektedir. Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, TikTok …vb. gibi mecralar kullanıcı sayısını arttırırken hedonizm, narsisizm ve egoizm ön plana çıkmaya başlamıştır. Sosyal medyanın toplumsal hayattaki yeri tartışılmazdır. Fakat sosyal medya bağımlılığı her yaştan her kesimden bireyi bekleyen büyük bir tehdit durumuna gelmiştir.

Sosyal medya bağımlılığının önlenemez yükselişi

Sosyal medya bağımlılığı ciddi bir problem olarak görülmese de bu alanda araştırma yapan uzmanlara göre durum oldukça ciddi. Zira; kaygı, depresyon, sinirlilik, izolasyon, kendini gerçek dünyadan uzaklaştırma, aile ilişkilerinin zedelenmesi, iletişim sorunlarının büyük çoğunluğu bu nedenden kaynaklanıyor. Hatta bu durum göz ardı edilirse sorun giderek büyüyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) bir psikanalist olan Sherry Turkle, sosyal medyanın ilişkiler üzerindeki etkisi hakkında kapsamlı bir araştırma yapmıştır. Bu araştırma kapsamında sosyal medya bağımlılığının insan bağlarını zayıflattığı sonucu ortaya çıkmıştır.

Sosyal medya bağımlılığının açık belirtileri söz konusudur. Bunun başında bireyin sabah kalktığı ilk saatlerden akşam yatana kadar sanal ortamdan kopmama arzusu gelmektedir. İnternet erişimi olmadığında ya da akıllı telefonunun şarjı bittiğinde huzursuzluk ve artan kaygı da yine bağımlılık belirtileri arasında yer almaktadır. Yürürken, gezerken, yemek yerken sürekli sosyal paylaşım ağlarındaki hesapların kontrol edilmesi de ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan en tehlikelisi de araba kullanırken cep telefonu ekranından gözlerin ayrılamamasıdır. Zira sürüş anında ekrandan gözünü alamayan bireylerin kaza yapma ihtimali yüksektir. Bu noktada devletin yetkili kuruluşları da öneriler sunmaktadır. Aile ve arkadaş çevresinden koparak yalnızca sosyal medyada var olma arzusu bireylerin yalnızlaşmasına ve asosyal bir hal almasına sebebiyet vermektedir.

Asosyalleşme ve mahremiyetin sonu!

Asosyallik özellikle çocuklar ve gençler arasında hızlıca yayılmaktadır. Bu durumun müsebbibi de sosyal medya olarak görülmektedir. Gittiğimiz yerleri paylaşmak, video çekip sosyal medyadan sunmak, anı yaşamak yerine sosyal medyada vakit geçirmek de bağımlılık kıstasları arasında sayılabilmektedir. Hatta yapılan konum bildirimleri de zaman zaman kişilerin mahremiyetini zedelemektedir. Sanal ortamda kullanıcıların takibi son derece kolaydır. Çünkü bırakılan dijital ayak izleri gelecekte önüne geçilmez sorunlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilmektedir. Çağımızda mahremiyetin sosyal paylaşım ağları aracılığıyla yok olduğuna şahit oluyoruz. Bu durum ister istemez belli riskleri beraberinde getirmektedir. Özellikle yaz aylarında yapılan konum paylaşımları, yeni nesil hırsızlar tarafından takip edilmekte ve adeta onların ekmeğine yağ sürmektedir. Bu noktada çocuklar ve gençlerin daha çok bağımlılık riskiyle karşı karşıya kalındığı ifade edilse de yetişkinlerde de sosyal medyanın zararlı etkilerini görebilmek mümkündür. Yaş kriterini göz önünde bulundurmak doğru değildir.

Sosyal medya bağımlılığıyla mücadele yolları

Sosyal medya bağımlılığının ileri aşaması bireyleri bağımlılıkla mücadele ve psikolojik tedavi sürecinin başlamasına sevk edebilmektedir. Bağımlılıkla mücadelede bireysel önlemler alabilmek mümkündür. Ekran bildirimlerinin kapatılması bu noktada oldukça mühimdir. Ekran bildirimlerinin kapatılması dikkat dağılmasının önüne geçecektir. Kişilerin farklı hobilere yönelmesi ve dijital detoks yapması da mühimdir. Telefonumuzda kurulu olan uygulamalarının sayısını da minimum düzeye indirgemek yapılması gereken bir diğer husustur. Sosyal paylaşım ağlarına erişim sağlarken alarm kurulması da sürenin kullanımı ve belirlenen sürenin aşılmaması adına alınabilecek tedbirler arasında yer almaktadır.