Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.72
Gram Altın
2954.05
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Aralık 2020

Sorusu Çubuk Olan Turşu….

Haftada en az bir iki günümü geçirdiğim Çubuk’ta pandemi dolayısıyla rahat dolaşma imkânı bulamasak da alışveriş için kurallara riayet ederek alışveriş edip, ziyaret ettiğim esnafla görüşmelerimizde hallerine şükreden insanımızın kanaatkârlığı karşısında sevindim.

Geçtiğimiz günlerde kıdemli gazeteci Yavuz Donat’ın gezip dolaştığı ve Çubuklularla görüşmelerinden özetleri okuduktan sonra çarşı merkezinde teşehhüt miktarı görüştüğümüz turşu üreticilerine ‘limon mu sirke mi’ sorumuz tebessümle karşılanıp ‘hem sirkeden hem limondan çok lezzetli turşular elde edilir’ dediler.

Son günlerde insanımızın organik beslenmeye önem vermeleri, gıda tüketiminde daha dikkatli davranmalarından dolayı üretim aşamasında olayın ciddiyetini kavrayan üreticilerimizi tebrik etmek gerekmektedir. Çubuk’ta üretimi en çok yapılan turşunun bağışıklık sistemine faydalı olduğu yönünde uzman açıklamalarının üretimde artışa sebep olduğu, turşu ve turşu suyunun bağışıklık sistemine iyi geldiğinden talebin arttığını “Eskisi gibi sokağa çıkılmıyor ama işlerimiz fazlalaştı, Çubuk dışında internetten satışımız oldu” cümlesiyle kanaatin zirvesini ulaştıklarından bihaber olmaları ayrıca değerlendirilmesi lazım diye düşünenlerdenim.

Fiyatları sorduğumuzda; “Fiyatlarımız dün neyse bugünde öyle hatta daha da indirimli fiyatlarla veriyoruz ki halkımız rahat bir şekilde bu ürünleri tüketebilsin.”

Bedenimizin savunma sistemine güç kattığı konusunda uzman görüşüne saygı duyuyoruz. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş’ın mahsulden, fabrikaya gelinceye kadar yaptığı desteğin süreceğini gazeteci dostumuz Hüseyin Yiğiner ifade etti.

Çok çeşitli sebze ve meyveden yapılan turşunun grip ve dünyayı etkisi altına alan korona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren bir ürün olduğunu belirten Çubuklu turşu üreticileri “Turşularımız ister limonla ister sirkeyle yapılsın, kış sofralarımızın vazgeçilmezidir. Vücudun duyduğu minerali barındırması, kan şekerini dengelemesi içerisinde bulunan meyve ve sebzelerden gelmektedir.”

Özellikle sonbahar ve kış aylarında karşılaşılan üşütme ve soğuk algınlığının ortaya çıkmaması için bedene direnç sağlaması, antibiyotik görevi görmesi turşunun kalp damar sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım ettiği bilinmektedir. Salatalık başta olmak üzere kornişon, pancar, lahana, acur, fasulye ve sarımsak gibi kendine has lezzetiyle sağlık kaynağını evlerimizde cam kavanozda ve uygun şartlarda kurduğumuz turşuyu içerisindeki tuzdan dolayı dikkatli tüketmekte fayda var.

2011 de yayımlanmaya başlayan ‘Kim Milyoner Olmak İster?’ bilgi yarışması sunucusu Kenan Işık rahatsızlanınca bir müddet Selçuk Yöntem’le devam ettikten sonra başarılı sunuculuğu ile Murat Yıldırım’ın ardından Kenan İmirzalıoğlu yarışmaya damga vuran sunucu olmuştur. Sanattan edebiyata, resimden müziğe, tarihten coğrafyaya, sosyolojiden felsefeye, matematikten kimyaya, biyolojiden fiziğe ilginç sorular ve cevaplarla bilgilerimizi tazelerken hafızamızı yenilediğimiz yarışma programına geçtiğimiz hafta katılan görme engelli Pelin Pekgöz Say performansı ve hikâyesiyle takdir edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi emrinde sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapan yarışmacıya, '2018'de Ankara'nın Çubuk ilçesi, 1,5 metre boyunda ve 1,1 çapında olan bir kavanozdaki 1696 litrelik hangi ürünle Guinness Dünya Rekorlarına girmiştir?' sorusu altındaki ‘turşu’ seçeneği ile 60 bin TL kazandı.

Soruyla aklımıza Adile Naşit ve Münir Özkul ‘un 1978 yapımı ‘Neşeli Günler’ filmi geldi. Turşu suyunun iyisinin limondan mı sirkeden mi olacağı kavgalı repliğini her defasında ilk seyrediyormuş gibi keyifle, "Turşunun hası sirkeyle olur" diyen Adile Naşit’in direnmesine "Limonsuz bir şeye benzemez" diye karşı çıkan Münir Özkul’a güleriz değil mi?

Çubuk ve Çubukluları sevdiğimizi kırk yılı aşan enişteliğimizde ispatladığımızı ilan edecek değiliz. Sıcak yaz aylarında beton yığını evlerde bunalan Ankaralıların nefes aldığı Çubuk’ta baraj ve Karagöl mesire alanlarında tabiatı kucaklarcasına güzellikler içinde gün geçirirsiniz. Kışları güzelliğini kar ile taçlandıran ilçede tablomsu görüntülerle hatıra fotoğraflarını albümlerinize yerleştirirsiniz.

O gece turşu sorusuyla ağzımızın sulanmasına neden olan Çubuk’tan sadece turşu değil, et ve et ürünleri başta olmak üzere taze sebze ve meyve, baklava, tandır böreği, bazlama ve gözleme de alınır. Şehit ailesine yaptığı taziyede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaşadığı hadise unutulmadan böylesi bir soruyla ilçe bütçesinden masraf yapılmaksızın tanıtımı yapılması sevindirici. Katkısı olan belediye yönetimini takdir ve tebrik ederken, böylesi fırsatları oluşturmak için atılacak adımlarda istişareye açık insanlarla sıklıkla görüşülmesinin faydasına inanarak; “Turşuya atılan az miktarda hardal tohumu kütür kütür olmasını, asma filizi ise harika bir hoş koku vermesini sağlar” diyerek yazımızı noktalıyoruz. Vesselam.