Sokakta çocuk sporu
Virüs, psikolojik olarak tüm hücrelerimize işledi.
Son bir yıldır da dünyayı durdurmuş durumda…
İnsanlık, sonunu tahmin edemediği bir korku filminin başrol oyuncusu gibi…
Virüs hakkında konuşan herkes de insanları başka bir depresyona sürüklüyor. Büyük ihtimalle virüsü bitirmek için bulunan çözümler, başka sorunların da başlangıcı olacak gibi duruyor. Anlayacağınız virüsle yaşamayı mecburen öğreneceğiz. Kendimizi virüse karşı korurken, belki de başkalarını kendimizden korumak zorunda kalabileceğimizi unutmayacağız. O yüzden çok dikkat edeceğiz.
Önemli bir konuya değinmek istiyorum. Virüs, çocukların eğitiminden tutun da sosyal yaşamına kadar tüm alanlarını olumsuz yönde etkiledi. Yaşantıları evlerinin dört duvarı arasında geçmeye başladı. Son bir yıldır da hareket ihtiyaçlarını evin bir odasından bir odasına giderek karşılıyorlar. Çocuklarına “Biraz da sokakta oyna!” diyen anneler bile virüsten dolayı çocuklarını dizinin dibinden ayırmıyor. Hatta inanması güç ama “Bağışıklığı düşer de virüse karşı kendini koruyamaz” diye çocuğunu oturduğu sandalyeden kaldırmayan anne babalar bile var. En önemlisi de pandemiden önce ekran bağımlılığı oluşmaması için bol bol fiziksel aktivite önerilen çocuklar şu an eğitimleri için mecburen ekran karşısındalar. Yüz yüze eğitim olmadığından eğitimlerine uzaktan eğitimle devam ediyorlar.
Çocukların ekranla muhatap olma işi uzaktan eğitimle sınırlı kalsa, belki de herhangi bir sorun ortaya çıkmayacak. Fakat uzaktan eğitimin yanında, oyun başta olmak üzere ekran karşısında fazla vakit geçirilmesi, çocuklarda ekran bağımlılığını artırmaktadır. Ekran bağımlılığı da çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat eksikliği gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Büyük bir ihtimalle de çocuklarda hareketsizlikten kaynaklı ortaya çıkacak sağlık sorunları nedeniyle hastanelere başvurular artacaktır. Ekran bağımlılığı ve hareketsizlik sorununu önemseyerek acilen önlem alınması gerekmektedir. Yoksa uzunca bir süre çocukların hareketsizliğinden kaynaklı sağlık sorunlarını çözmekle meşgul olabiliriz.
Çocuklarda oluşacak sağlık sorunlarını en aza indirgemek için özellikle bu dönemde onlara temel spor egzersizleri yaptırmak çok önemlidir. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edildikten sonra çocuklara spor egzersizlerinin yaptırılmasında herhangi bir sorun ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Hatta çocuklar için bunu bir proje haline getirmeyi ve “Sokakta Çocuk Sporu” adı altında sürekli yapılmasını da öneriyorum. Böylelikle çocuk gelişiminde eksik olduğumuz önemli alanlardan birine büyük bir yatırım da yapmış oluruz.
“Sokakta Çocuk Sporu” projesi için fazlaca mali kaynak ayrılmasına ve uzun uzadıya kurallarının yazılmasına da gerek yok. Hali hazırda resmi Spor Liseleri ve İmam Hatip Spor okullarında eğitim gören öğrencilerimiz bu projeyi hayata geçirebilirler. Sonuçta 4 yıl boyunca yoğun bir şekilde aldıkları spor eğitimleri var. Çocuklara spor egzersizleri yaptırabilecek bilgi ve birikime sahipler. Temel spor hareketlerini rahatlıkla çocuklara yaptırabilirler. Hem bu sayede Türkiye’nin her yerinde spora ihtiyaç duyan çocuklara da bu gençler sayesinde ulaşabiliriz.
Proje uygulaması da okullar tarafından yapılabilir. Okul müdürlüklerinin belirleyeceği 12. Sınıf öğrencileri sosyal mesafe kurallarına uyarak günün belli saatlerinde mahalle parkında çocuklara temel spor hareketlerini yaptırabilirler. Böylelikle mesleki gelişimlerinin yanında bir de topluma fayda sağlayabilirler. Üstüne Türkiye’de belki bu öğrenciler sayesinde uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir spor kültürü de oluşturabiliriz. Oluşacak spor kültürü de sadece tribündeki fanatizmi bitirmekle kalmaz, sağlıktan tutun da ekonomiye kadar tüm alanları olumlu yönde etkileyecektir.
Virüs, hastalık derken çocukları kaybetmeyelim. Onlar bizim geleceğimiz. Her yönden onlara sağlıklı bir gelişim için destek vermek zorundayız.
(Not: Pandemi döneminde Türkiye genelinde tüm kulüplere ve antrenörlere manevi desteğin yanında maddi destek de sağlayan Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Sayın Esat Delihasan’a ve Yönetim kuruluna çok teşekkür ederiz. İnşallah Karate Federasyonun kulüplere yaptığı maddi destek diğer federasyonlarımıza da örnek olur.)