Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2324.64
BIST 100
9096.94
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ocak 2022

Sokak hayvanlarına ne yapmalıyız?

Küçüklüğünde yıllarca birçok hayvan beslemiş, hayvan sevgisini iliklerine kadar yaşamış biri olarak sokak hayvanlarına yönelik kamuoyunda yaşanan tartışmaları yakından takip ediyorum.

Bir insana duyduğu sevgiye eş değer hayvan sevgisini yüreğinin derinliklerinde hisseden insanların toplumdaki varlığının yanı sıra, hayvanlara farklı gözle bakan, hatta onlara karşı olumsuz duygular besleyen insanların varlığı da söz konusu. Hatta bir adım daha öteye gideyim, hayvanlara zarar vermekten büyük keyif alan, insan demeye bin şahit gereken kişiler de var.

Evinde hayvan beslemek isteyen insanlara herkesin saygısı var. Yalnız evde beslenen hayvanlar dışarı çıkarıldığında güvenlik amaçlı bazı tedbirler alınması gerekiyor. Aksi takdirde kamuoyunda sıkça rastladığımız şekliyle görüyoruz ki, yoldan geçen insanlara zarar verebiliyor. Arşivlere bir göz attım, evde beslediği köpeğini dışarı çıkardığı sırada sokaktaki genç, çocuk, yaşlı, kadın, erkek bir sürür kişiye zara verilmiş haberler ile karşılaştım. Köpeğin boynuna sağlam bir tasma geçirmek, ağzına korumalık taktırmak çok zor olmasa gerek.

Yetkililer bir düzenleme yaparak hayvanları sahiplenmek isteyen her aileye bir kimlik kartı verebilir. Dolayısıyla dışarıda insanlara zarar veren hayvanın kimliğine bakıp cezası o hayvanı sahiplenen ve yeterli ölçüde koruyuculuk görevini yerine getirmeyen aileye kesilmelidir.

Bugün sokak hayvanları toplatılsın barınağa götürülsün dendiğinde feryat figan edenler, öyleyse kamu nezdinde belirlenen kurallara da uymak şartıyla hayvanlarını beslemelerinde mahsur görmüyorum. Bir hayvansever aile çıkıp “Ben evimde pitbull köpek beslemek istiyorum” diyebilir. Hatta biraz daha abartayım, biri çıkıp aslan, kaplan beslemek istiyorum bile diyebilir. Bu onun özgürlük alanı ile ilgili. Kimsenin aile içine müdahale söz konusu olamaz. Yalnız bu hayvanı evinden dışarı çıkarmaya başladığı vakit artık onun özgürlük alanından çıktığını, toplumun özgürlük alanına dahil olduğunu da bilmesi gerekiyor.

Bu nedenle ya tasmasını, ağzına koruyuculuğu takıp güvenlik önlemleri eşliğinde bu hayvanı toplumun özgürlük alanına çıkartacak ya da sadece evinde beslemeye devam edecek. Peki, kendince güvenlik önlemlerini aldığını varsayalım. Bu hayvan güvenlik önlemlerini aşarak yine de toplumun bireylerine zarar verdiği takdirde sonucuna kim katlanacak? Dediğim noktada bir düzenleme yapılması gerekmiyor mu? Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri her hayvana bir kimlik kartı vermesini, hayvanları sahiplenen her aile ile bu kimlik kartı özdeşleştirmesini öneriyorum. Hayvanların insanlara zarar vermesi durumu söz konusu olduğunda da hangi kimlik kartına sahip hayvanın zarar verdiği tespiti sonrasında onun ailesine, ciddi yaptırımlar uygulanacak düzenlemeler yapılması gerekiyor.

Üniversitede öğrenci iken özel bir kurs merkezinde İngilizce eğitimi aldığım sırada hocamız Gönül Hanım, evinde pitbull köpek beslediğini, hatta aynı masada, aynı tabaktan birlikte yemek yediklerini söylemişti. Bu onun özgürlük alanıydı, buna kimsenin bir diyeceği yok. Yalnız kursa geldiği günlerde o köpeği kendisi ile getirmesi garipti, bizim özgürlük alanımıza giriş yapıyordu artık. Allah’tan kimseye saldırdığına, zarar verdiğine şahit olmadık ama varsayalım bana saldırsa, ellerimi ısırsa, bu yazıyı yazamayacak derecede parmaklarıma zarar verse, bunun vebalini kim alacaktı? Gönül Hanım’ın beni köpekten, köpeği benden kurtarıp biraz sevdikten sonra eve götürüp aynı masada aynı tabaktan yemek yemeye devam etmeyecek miydi? Bir yaptırımı olması gerekmeyecek miydi? Ne yazık ki şu an için, bildiğim kadarıyla bir yaptırım söz konusu değil.

Kesinlikle bir an evvel tüm hayvanlara bir kimlik kartı verilmesi, sahiplenmek isteyen hayvanların ise aile ile özdeşleştirilmesi gerekiyor. Bu yönde bir yasal düzenleme acilen yapılmalı. Sokak hayvanları sahipsiz oldukları için kesinlikle toplatılıp barınaklara götürülmesi gerekiyor. Sahiplenmek isteyen aileler gerekli başvuru sonucunda hayvan sahibi olabilirler. Tabii, insanlara zarar vermesi halinde sonuçlarına katlanarak...

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan