Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2434.10
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2012

Şöhret hastalığı

Bizim milletimiz kendine özgü bir yapıya sahip. Kendine göre algısı, bakış açısı, paradigmaları var. Bu milleti anlamak için öyle Batı tandanslı kitapları silip süpürmek de fayda etmez, sosyolojik, psikolojik literatüre hakim olmak da.

İbn-i Haldun'dan esinlenerek toplumumuzu bir insana benzetecek olursak emekleme çağını geçmiş ama ergenlikten de bir türlü çıkamamış bir çocuk seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Kaprisli, alıngan, huysuz, geçimsiz, taklit etmek istemeyen fakat eleştirdiği şeyleri taklitten de kaçamayan çift kişilikli, kimliğini ve benliğini bulamamış, kendi iç dünyasında iyilik ve kötülüğün mücadelesini veren bir insan şeklinin toplum bünyesindeki varlık halidir. Tüm bunların üstüne bir de fark edilme ve şöhret arzusu eklemlenince toplum yapımız gayet muammalı, çetrefil bir şekl ve şemale bürünmektedir. Bu denli karmaşık ve gitgelli bir iç dinamikten beslenen toplumumuzda bilimin kuramcıları da tökezler, hipotezleri deu2026

Bizim toplumumuzda, kötülüğü tel'inle birlikte benimseme o kadar yaygın ve bulaşıcı bir hal almıştır ki, insanların ferdi davranışları bile sadece kendilerini bağlar olmaktan uzaklaşmıştır. Hele bir de bu eylemin, fark edilirliği artıran bir unsur olduğu anlaşıldığında kişiler için daha cazibeli olmaya başlamaktadır. Konuya ilişkin bir yığın örnek verip, bilimsel önermelerde bulunulup, bilim dünyasını sarsacak ve yeni hipotezlerle karşılaştıracak kadar argümana sahibiz. Endişemiz, bu örneklemenin mevzu bahis edilen şekilde kötü bir kopyayla, daha da yaygınlaşmasıdır. Bu sebeple duruma dikkat çekmek ve delillendirmek için son zamanlardaki bir iki noktaya işaret buyurmak yeterli kanaatindeyim.

Efendim, hepimiz tanığız. Adamın biri bir doktora saldırdıktan sonra cem-i cümle doktorlar her önüne gelen kişinin saldırdığı, öfkesini boşalttığı bir tür hacı yatmazlık pozisyonuna büründü. İlk saldırının ardından peş peşe evlerimize giren haberlerden neleri duymadık kiu2026 doktor öldürenler, burnunu kıranlardan, ameliyat masasından kalkıp doktoruna yumruk atanına mı dersiniz her çeşit saldırı ve darp olayları büyük bir hızla yayılmaya başladı. Neredeyse akşam haberlerinde doktora saldırı kısmı oluşturulacak hale büründü. Herkes de çekirdek çitleyip ya da daha Amerikanvari'ce olsun diyorsak patlamış mısır yiyip bu haberleri izliyor. Toplum da bu saldırıları o kadar benimsedi ki, olayları hava durumu formatında izlemeye başladı. Bir yandan hızla kötü modelleme yapan bir güruh, öte yandaysa yaygınlaşan şiddeti kanıksayan topluluku2026

Kötünün bu kadar hızla yaygınlaşması ve toplumsal anlamda duyarsızlık oluşturması sadece bize özgü bir durum olsa gerek. Toplumsal geçmişimize baktığımızdaysa daha düne kadar kadına yönelik aile içi şiddetin, ondan evvel de töre cinayetlerinin bu şekil bir benimsemeyle karşılaştığını görürüz. Yaşananları hatırlamak için hafızamızı çok fazla yormamız gerekmeyecek bile. Doktora saldırıdan önce de her akşam evde çoluk çocuk, aile içi şiddetin çirkin ve bulaşıcı yönüne tanıklık ediyorduk, ondan önce de genç kadınların töre algısı çerçevesinde öldürülmelerineu2026 Daha eskilere gidecek olursak başka başka çirkin benimsemelere eğreti şöhret hastalığına yakalanmışlıklara ve toplumsal kontrolsüzlüklerimizi gösteren yeni örneklere rastlarız. Geçmişimizin nahoş yüzünü tekrar gün yüzüne çıkarıp yeni kontrolsüz çirkin dalgalar oluşturmaya gerek yok. Bizdeki realite, çirkin ve kötü olanın şöhrete basamak olduğunun da fark edilmiş olmasının etkisiyle önlenemez bir şekilde yayılmasıdır. Buradan hareketle bu tür geçici şöhretin çekiciliği ve kötü modelleme etkisinden dolayı medyanın daha kontrollü hareket etmesi gerekmektedir.

Annemin, bize çocukken anlattığı kısa hikayecikle bitireyim sözümü, ne de olsa onlar bizden daha çok görmüş ve yaşamış insanlar. "Evvel zamanların birinde bir köyde, herkesin kendisini tanımasını isteyen bir adam yaşarmış. Bunun için de her karşılaştığı insana iyilik yapar, yardımcı olmaya çalışırmış. Ama adamın, bir gün tüm şehrin yaptığı iyilik ve yardımlarla sarsılacağını düşünmesi hiç gerçekleşmemiş. Adam, iyiliklerle şöhret olmanın neredeyse imkansız olduğunu anladığında köy meydanındaki çeşmenin yanına gitmiş, tüm köylülerin gözleri önünde bevletmiş. Şöhret budalası adamın bu eylemi bir anda gündeme oturmuş, tüm köylü onu parmakla göstermeye başlamış ve adam da muradına ermişu2026"