Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2451.62
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2022

Slava Ukrayna

Rusya, Ukrayna’ya girdi, şehirleri yıkıp halkı Avrupa’ya sürmeye başladı. Rus lideri Putin, taleplerinde ısrarlı, blöf yapmıyor. İsrail Başbakanı Naftali Benet, Putin ile bizzat görüştü ve sonucu ABD ve Avrupa ülkelerine bildirdi. Tercüme edersek, Putin açık açık, “Ukrayna ellerini kaldırıp teslim olsun. Yoksa ortada Ukrayna diye bir devlet kalmayacak” diyor.

Savaş gerçeği ile yüzleşmek çok acı! Bir tarafta hiçbir ölçü tanımadan bombalayan, yıkıp yok eden bir güç; diğer tarafta vatanını korumaya çalışan, evi, şehri yıkılan; yakınları öldürülen; suyu, elektriği kesilip sığınaklara, metro istasyonlarına mahkum edilen; ilaçsız ve gıdasız bırakılan insanlar…

Tüm bunlara rağmen Ukrayna pes etmedi. Sembolleşen sloganları “Slava Ukrayna” oldu. Yani “Zafer Ukrayna’nın olacak!” Ruslara karşı da çok enteresan bir strateji geliştirdiler. Doğrudan Rus güçleri ile savaşmak yerine TB2’lerle Rus ordusuna yakıt ve gıda ikmali yapan tren ve tankerlerini vuruyorlar.

Ukrayna’daki Rus ordusu günlük 400 ton yiyecek, 2 milyon litreden fazla akaryakıt tüketiyor. Rus konvoyları yakıtsız kalınca hareket kabiliyetleri zayıfladı. Rusya, Naftali Benet’in ricası ile şimdi uluslararası dev şirketlerin Kiev’deki veri tabanı merkezlerini taşımasını bekliyor.

***

Ruslar 1979 – 1989 yılları arasında Afganistan’da 1,5 milyon Müslümanı katlettiler. 1999’da Grozni’yi balistik füzelerle vurarak bağımsızlık isteyen Çeçen mücahitleri yok ettiler. Suriye iç savaşının 4. yılında, 2014’te Esed’in yanında yer alıp hava bombardımanına başladılar. Halep ve Guta’yı kuşatıp bu iki tarih ve kültür merkezini harabeye çevirdiler. Müslümanları İdlib’e sürdüler.

2008’de Gürcistan’ı üçe bölüp yuttular. 2014 yılında Ukranya’ya bağlı Kırım’ı ilhak ettiler. Doğrudan girmeseler de paralı askerleri ile Hafter’in arkasında durup Libya’yı ele geçirmeye kalkınca Türkiye’nin müdahalesi ile püskürtüldüler. Tüm bu süreçlere seyirci kalan Batı, korku ve acıyı akın akın ülkelerine gelen Ukraynalıların mavi gözlerinde fark etti.

Rusya, barış görüşmelerinde barışı değil sadece Ukrayna’nın teslim şartlarını konuşuyor. Antalya’daki Dışişleri Bakanları toplantısından o yüzden sonuç çıkmadı. Rusya – Ukrayna savaşı şehir çatışmalarına dönüşüp uzarsa bunun ABD ve Avrupa’ya maliyeti artacaktır. Rusya ve Belarus’u ise fakirleştirip çökertecektir.

***

Rus - Ukrayna savaşı, Türk-Amerikan ilişkilerini yeniden gündeme taşıdı. Rus yayılmacılığı, bölgenin en güçlü ülkesi Türkiye’nin dışlanamayacağını ABD’ye gösterdi. O yüzden Türkiye’nin F 16 talebine sıcak bakmaya başladılar. Yaptırımları da kaldıracaklar.

ABD, PYD ve Gülen ısrarından vaz geçer mi? Bu Rusya’nın ne kadar ileri gideceğine bağlı. Putin’in Hitler’e dönüşmesi sonucu ABD – Türkiye arasında “Stratejik diyalog mekanizması” yeniden kurabilir. Tıpkı İsrail-Türkiye ilişkilerinde olduğu gibi...

Petrolde, gazda, gıdada ve her türlü malın nakliyesinde Çin’den başlayıp Rusya’dan geçen tüm yollar kapandı. Enerji tedarikinde, petrol ve gaz geçişlerinde, kamyon, TIR ve demiryolu ile yapılan nakliyede artık bütün yollar Türkiye’den geçiyor. O yüzden Zengezur Koridoru’nu bir an önce açılması gerekiyor.