Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Eylül 2021

Siyasi fikir ve çözümlerin politik ahlakı

Siyasetçilerin olduğu yerde zihniyet ve fikri var kılma, politika üretme ve onlarla sorun çözme vardır. Siyasetçinin politika ve çözümlerinde taklit varsa o siyasetçilerde problem var demektir. Siyasetçilerin siyasi ahlak ve kaliteleri ne kadar yüksek ve insani, ne kadar kendilerindense ürettikleri politika ve çözümler de o kadar yüksek ve insani olacaktır.

Siyasetçiler, ahlak ve kalitelerinin gücü kadar çözüm ürettikleri gibi sorun da üretirler. Eğer siyasetçilerin ürettiği sorunlar; toplumun, seçmenin onlara olan itimadını sarsıyor ve bozuyorsa ülkenin toplumsal ve siyasal dengesinin de bozulacağına işarettir. Daha büyük felaketlerin, kapıda beklediğinin habercisi de olacak demektir.

İnsan ve siyasetçi kalitesi yükselmedikçe, ahlakı gelişmedikçe toplum ve ülke nasıl emin bir toplum, nasıl emin bir ülke olacaktır? İnsanlar bugüne ve yarına nasıl güven duyacak, ülkeniz dünyaya nasıl güvenilir bir büyük ülke olduğunu kabul ettirecektir?

Kendi insanlarına güven duymayan, kendi insanlarının inanç, cesaret ve fedakârlığından bihaber olan siyasetçi bunları asla başaramaz. Akıllı siyasetçi; insan, toplum ve ülkesinin güçlenmesi için kendi insanları ve onların kıymetleri ile beraber bir yol açabilir. Ne insan ve toplum ile ne de insan ve toplumlarının kıymetleri ile kavga etmez. Onları dikkate alır, ciddiyetle ve yüksek bir ahlakla insanının işlerinin takipçisi olur.

Güçlü ülke, güçlü fikirlerle ortaya çıkar. Güçlü fikirler de güçlü kelime ve kavramlarla ortaya çıkar. Bir siyasetçinin kelimeleri ne kadarsa o kadar kavramının olma ihtimali var demektir. Kelime ve kavramları az olan bir siyasetçi, ne siyasi zihniyetinin ne de siyasi fikrinin kalitesini ortaya çıkaramaz. Haliyle siyasi zihniyet ve fikirde kalitesi olmayınca politikalarında da kalite olmayacak, sorunlara çözüm bulamayacak demektir.

Bir siyasetçi, başkalarının kelime ve kavramları ile o başkalarının zihniyet ve fikirlerinin taklitçisi olur. Ülke sorunlarının, milletinin sorunlarının, iktisattan sağlığa, ilimden teknolojiye her ne varsa çözümünü de başkalarının zihniyet ve fikirleri ile politikaları ile asla çözüme kavuşturamazlar. Zihniyet ve fikirlerinin kalitesini belirleyen özelliklerin en büyüğü, kelime ve kavramlarının kendilerine has ve nevi şahsına münhasır olmasıdır. Fikir ve çözümlerinin kendilerine ait olmasıdır. Bilgi kendilerine ait olmasa da kelime ve kavramlar kendilerine ait olacak, haliyle zihniyet ve fikir de kendilerinin olacaktır. Alıntı bir zihniyet ve fikirle taklit bir politikayla o siyasetçi, ancak faydasız ve verimsiz bir toprak gibi olur.

Binaenaleyh ister iktidar olsun ister muhalefet olsun her siyasetçi, zihniyet ve fikir üretmede, politika ve çözüm getirmede taklitten uzak durmalı, kendilerinden olanı tercih etmelidirler. Politika ve çözüm ahlakları ve kalitesi; insan, çevre ve yaratıcı ile barış içerisinde olmalıdır. Akılsızdan, ilimsizden, ahlaksızdan ve sorunları asıl üretenler ve çözümlerinden uzak durmalıdır.

Siyaset yapan, ülkeyi yönetmekten öte şekillendirmek isteyen her siyasetçinin asıl önemli ve kıymetli olan işlerinden biri, tertip ve nizam içinde kaliteli zihniyet ve fikir sahibi olmak ve buna uygun kaliteli ve ahlaklı insan ve siyasetçi/ler yetiştirmektir. Ülkenin kalitesi ve ahlakı, insan ve siyasetçilerin kalitesi ve ahlakı kadardır. Ürettiği fikir kadardır, ülkeye verdiği şeklin kalitesi kadardır. Sorunlara getirdiği çözümlerin kalitesi kadardır.

Yol da bellidir, usul de bellidir. İnsan da bilinmektedir, toplum da bilinmektedir. Hayırla yâd edilmek için, duayla hatırlanmak için yapılacak da bellidir. Tamamen kendinize ait zihniyet ve fikirle kendinizden olan politikayla çözüm üretmektir. Yoksa yüzyıllardır dünyaya sorun üretenlerin yeni ürettiği bir sorunun ancak şâhidi ve kâtibi olacaksınızdır.