Siyasette yumuşatıcı kullanılırsa
Son senelerde siyasi partilerin ülkemizin milli meselelerinde bir araya gelmediklerine şahitliğimiz var. Bu konuda uluslararası sözleşmeler veya kanunların çıkmasında iktidara destek yerine köstek olmak için muhalefet edenleri milletimizle birlikte görüyoruz. Özellikle milletlerarası arenada ülkemizin menfaatlerini savunan yasa önerilerinde sırf muhalif olmak adına karşı çıktıklarını da yakinen biliyoruz. Halbuki farklı siyasi görüşlere sahip insanların bir araya gelerek ortak çözümler bulması, toplumsal barışın sağlanmasına önemli katkılar sağlamaları gereklidir.
İşte son günlerde özlenen tabloyu Ak Parti, CHP ve MHP arasındaki siyasi yumuşamayla gördük. Toplumda birlik ve beraberlik duygusunu güçlendiren bu türden yumuşamaları başlatan CHP’nin taze başkanı Özgür Özel oldu. Genel Başkanlığını bir nev’i akredite ederken öte yandan kamuoyunda uzlaşmacı tavrı ile puan almayı beceren Özgür başkan ile TBMM de görev yaptığımız günlerden tanışıyoruz.
2017 senesinde CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Tanrıverdi benimle ilgili Kemal Kılıçdaroğlu’na sosyal medyadan hakaret ettiğimi iddia ederek meclis başkanlığına soru önergesi verdiğini Özgür Özel’e söyleyince o “Ben Kemal Bey’in vekiliyim benden özür dile” demişti. Sonraki bir gün TBMM de yaptıkları eylemde basın locasının kapısını zorla açtırdığında “Erbay Bey, burası özgür bir parlamento biz geldiğimizde kapıları açacağız, sen de görevine devam edeceksin” mealinde çıkışmış, Manisa, Akhisar- Medar köyündeki akrabalarımdan bahsedince işi tatlıya bağlamıştık.
CHP Genel Başkanı olduktan sonra ilk görüşmesini Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıktan sonra Devlet Bahçeli ile devam ettiği görüşmelerden sonra açıklama yapılmadı ama dış dünyada olumlu görüntüler olduğunu düşünenlerdenim. Muhalif nitelendirilen gazeteci Taha Hüseyin Karagöz’ün düğününe davet etmek için yaptığı ziyaret sonrasında ikisi de medyada linç yediler. Medeni bir şekilde ülkesinin siyasileri ile bir araya gelmek, muhalif de olsa görüşüp dertleşmek ne vakit kötü oldu anlamakta zorlandım. Görüşme sonrası öküzün altında buzağıyı kim koydu diye soran gazetecilere sadece ‘pes’ diyor, zihniyetlerini şiddetle kınıyorum.
Hiç şüphesiz siyasi istikrarın sağlanması, ekonomik istikrarın temelini oluşturur. Dolayısıyla partiler arası iş birliği ve uzlaşma, ekonomik reformların daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak ülkenin ekonomik büyümesine de katkı sağlayabilir.
Siyasi partiler arasında gerçekleşen bu iş birlikleri, demokratikleşme sürecini hızlandırabilir ve hukukun üstünlüğünü güçlendirebilir. Partilerin parlamentoda ortak çatı altında toplanması, demokratik değerlerin güçlenmesine ve insan haklarının korunmasına olanak sağlayabilir.
Unutulmamalıdır ki birlik ve beraberlik içinde hareket eden bir Türkiye, uluslararası alanda daha güçlü bir konuma sahip olabilir. Siyasi partiler arasındaki iş birliği, ülkenin dış politikadaki etkinliğini artırabilir ve uluslararası ilişkilerde daha güçlü bir rol oynamasına imkân tanıyabilir.
Son çıkışıyla siyasi istikrarın sağlanmasına katkı sağlayan Özgür Özel’e ulaşmanın zor olabileceğini düşünerek ortak yaşama kültürümüze önemli katkı sağlayacağına inanarak hayırlı işlerde buluşmasını diliyorum ve’s-selam.