Siyasete bulaşan kan
Gecenin yorgunluğunu henüz üzerinden atamadan, eskiden olduğunun biraz dışında, sakince açıldı kapı. O güne kadar hakaret dolu tavırlarla yanına gelenler, bu sefer beceremedikleri bir nezaketle odaya girdiler. İki dilim kızarmış ekmekle peynirden oluşan kahvaltısını getirip, iştahı iyiden iyiye kesilmiş mahku00fbma göstermelik bir saygı ile sundular. Her gün göğsünde sigara söndürdükleri bu kişiye bu günkü özel hizmetin nedeni ne idi acaba?
Kalabalık bir doktor grubuyla odaya girenler istihzai bir gülümsemeyle baktılar mahku00fbma. Başlarındaki profesörün kontrolündeki bu doktor heyeti, bir zamanlar halkın yüzde 60 çoğunluğunun tercihiyle koca bir ülkeye başbakan olmuş bu kişinin sağlığına böyle ehemmiyet göstermemişlerdi. Her biri ihtisas sahasına göre sırayla muayene etmeye başladır mahku00fbmu. Kalbini dinleyen Doktor "Kalp Sağlam" raporunu vermişti muayeneden sonra. Atışların her birinde milyonlarca kalbin hüznünü duymamıştı doktor. Bir başka doktor nabzını tutup tansiyon aletiyle ölçüm yapıyordu. Hangi alet ruhlarda kopan fırtınanın büyüklüğünü ölçebilirdi ki. Ağzını açtırıp, boğazını muayene eden bir diğeri aylarca orada düğümlenen kelimeleri okuyamamıştı ki "Normal" raporunu yazıvermişti. "Heyetimizce sağlam görülmüştür" raporu ile "İdam edilmesinde bir sakınca yoktur" ibaresi aynı anlama geliyordu, biraz sonra dünyevi ihtirasları uğruna öldürecekleri, milyonlarca vatandaşın sevgilisi olmuş kişi için. Masum olup olmadığına değil de sağlıklı olup olmadığına dikkat ediyorlardı nedense.
Ada kumandanının emriyle koyu renk takım elbisesini beyaz gömleğinin üstüne giydi. Kravatını taktı. Ayakkabılarını giydi ve kendisini son yolculuğa çıkaracak olan heyeti beklemeye başladı usulca. Henüz kendisine bir şey söylenmemişti ama o her şeyi çok iyi tahmin ediyordu. Bu hazırlık son yolculuğun hazırlığıydı belli ki. 16 ay gibi uzunca bir aradan sonra ilk defa kucaklaşacaktı eskiden her gün iç içe olduğu doğanın güzellikleriyle. Ama elleri kelepçeli olduğu için onu da başaramamıştı. Sonbahara yönelmiş doğanın yüzüyle yüz yüze gelmekte çok önemliydi bu durumda. Gece ile gündüzün farksız yaşandığı onca günden sonra bu günün 17 Eylül olduğunu zor da olsa tespit edebilmişti hafızasında. Aylarca fiziki ve ruhi işkenceden bitap düşmüş vücudun değil kaçmaya, yürümeye bile takati yokken, ellerine vurulmuş kelepçe, kana susamışların kinlerini ortaya koyuyordu. 16 ay kaldığı Yassıada'dan ayrılırken kendinden önce alınan ve geride kalan arkadaşlarını düşündü. Hiç birinden haberdar edilmemişti. Acaba ne halde idiler?
Havada kendilerine eşlik eden martıların kanat sesleri ve bindikleri hücumbotun, suları yara yara giderken çıkardığı seslerin eşliğinde yol alırken, yine de ülkesini düşündü yolculuk boyunca. Yarım kalan yatırımlar, kalkınma hamleleri, yaklaşan seçimler, İsmet Paşa ile eski didişmeleri, Cumhurbaşkanına sunduğu ve kabul edilmeyen istifaları, zamanında alınmayan siyasi kararlar, 9 subay olayları, MİT'in niçin ihtilali haber vermeyişi gibi onlarca konu ve olay geçiverdi gözlerinin önünden bir film şeridi gibi. En son Atatürk'ün "En dikkatli olacağımız husus ordunun siyasete bulaşmamış olmasıdır." sözü geldi aklına, elleri kelepçeli, askerlerin kontrolünde seyrederken denizde. Galiba biraz geç kalınmıştı.
2 kilometre geriden gelen başka bir hücumbotun eşliğinde İmralı'ya gelinmişti. Zaman gün ortasını gösteriyordu. Telkin için bir hoca bulundu ama yalnız görüşmelerine "yasak" diye müsaade edilmemişti. Son sözlerini kağıda yazmak isteyince son kez kelepçeleri çözüldü ve titreyen parmaklarından şu cümleler döküldü beyaz kağıda.
"Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletime ve milletime ebedi saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum. Kimseye kırgın değilim."
Darbe ile alaşağı edilmiş ve idam için her türlü hilenin kurulduğu mahkemelerde, işlemediği suçlardan idama mahku00fbm olan kişinin, idam sehpasının dibinde bile ülkesinin bekasını talep etmesi manidardır.
İdam için hazırlanmış beyaz gömleği giydi. Elleri tekrar kelepçelendi. Her iki yanında gardiyanlar olduğu halde cezaevinin ortasına kurulu darağacına doğru yürümeye başladı. Tarihe not düşmek için fotoğrafçılar deklanşöre bastı. Dilinde Kelime-i Şehadet terennümleriyle halkın sevgilisi, sevgilisine, yaratanına gidiyordu. Yargılandığı konularda masum olduğunu yargılayanlar da en az kendisi kadar iyi biliyorlardı. Ama onu yargılatan iradenin arzusu bu yönde idi. Çünkü ondan ve onun temsil ettiği anlayıştan kurtulmak ve bir daha dirilmemek üzere tarihe gömmenin yolu bir zamanların kudretli adamının idamından geçiyordu.
Sehpaya çıkarıldı. Sandalye üzerinde ayakta bekletildi. Boynuna ip geçirildi. Cellat sehpadan uzaklaştı. Savcının cellada işareti ile ayaklarının altındaki sandalye çekildi veu2026
Boşlukta sallanan bir ülkeu2026