Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2411.66
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ağustos 2022

Siyasetçinin beyhude uğraşı

Motorlu araçlar bile sanayiye tamire gittiği zamanda kaportacı “Durun hele bir motora da bakayım demez. Ben sadece kaportacıyım. Motor, benim işim değil” deyip motor ustasına gönderir. Motorcu da alanı olmayan elektrik aksamına asla bakmayıp elektrik ustasına gönderir.

Bu ustalar böyle yapıyor da bir motorlu araç için birbirinin işine karışmıyor da nasıl olacak da bir sivil toplum kuruluşu, bir siyasi parti olacak ve insan ve insanlık ile alakalı her şeyi bilecek? Koskoca bir sivil toplum kuruluşu, bir siyasi parti; bir dernek, bir vakıf yönetecek, memleket yönetecek, ülke yönetecek, dünyaya bir söz söyleyecek ve gerektiğinde başını kaldırıp dünyaya kafa tutacak!

Bunun böyle olmasının yolu, ilkel değil sistematik usta çırak terbiye düzenidir.

İnsan işlemeyi ve değerlendirmeyi bilen sistematik bir düzen; daima mükemmel ya da mükemmele yakın yetişmiş insan, yüksek edep ve ahlak içerisinde olan bir toplum, müthiş işlenip değerlendirilmiş ve iyi teşkilatlanmış, vazife şuuru yüksek olan kurumlarla sağlanabilir. Toplum tarafından doğru seçilmiş siyasetçilerle de bu düzen, ayakta kalabilir.

Doğru siyaset ve doğru siyasetçileri belirlemek ve seçmek, insanlığın en zorlayıcı işlerinden biridir. Siyaset ve siyasetçinin doğrusunu seçebilirseniz toplumunuzu edepli, ülkenizide ahlak yurdu yaparlar. Edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkân yolculuğunda sistematik davranırlar. Varlığı bilinen ya da bilinmeyen birçok sorunu tespit edip çözerek toplumu ve ülkeyi dertlerden kurtarırlar.

Siyaset ve siyasetçileri yanlış seçerseniz ne insan sistematik işlenebilir ne de hayırlı değerlendirilebilir. Eğer siyaset ve siyasetçileri yanlış seçerseniz toplumunuzu edepsiz, ülkenizi de ahlak kurdu yaparlar. Edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkân yolculuğunda ilkel davranırlar. Toplum ve ülkenizi huzurdan, barıştan uzak tutup insanı israf eden ilkel bir düzenle canınızdan dahi edebilirler.

İnsanları ve insanlığı ilgilendiren sıkıntılı konuların ilk çözüm yeri kurumlardır. Bu kurumların başında ise siyaset kurumları yani siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları gelir. Doğru siyaset; önce gerçek ve doğruyu görmektir. Başlangıcı doğru olmayan hiçbir matematik problemi daha sonraki işlemler doğru olsa bile bize doğru sonuç vermeyeceği gibi insanın işlenmesi ve değerlendirilmesinde ilkel bir düzenin başlangıcı yanlışsa sonrasında doğru işlemleriniz olsa dahi toplum ve ülkenizin elden çıkabileceği bir sonuca varırsınız.

İlkel bir düzenden dolayı insan ve insanlık problemleri, toplum ve ülkelerde bir kere kök salmaya görsün, bırakın o ülkeyi bütün insanlara cehennem azabını yaşatmadan asla sona ermez.

Bu sebeple her sivil toplum kuruluşu yönetici ve siyasi parti siyasetçileri, insani problemleri oluşmadan sezebilmeli ve insanı işleyebilen ve değerlendiren sistematik bir düzeni derhal kurmalıdır. Tıpkı matematik problemlerinin başlangıcının yanlış olması ile sonucun da yanlış olacağı gibi matematik işlemine ve kurulu ilkel düzenlere yama yapmaya çalışılması beyhude bir uğraştan öteye geçemeyecektir.

O yüzden siyasetçi ve sivil toplumcuların ömrü, ilkel düzenleri ayakta tutmak için asla yama yapmakla geçmemeli, insanı işleyen ve değerlendiren, insanı israf etmeyen sistematik bir düzen kurmak asıl ömürleri olmalıdır. Bu sistematik düzenlerin örneklerini Osmanlı Devleti’nde bulabilirler. Roma İmparatorluğu’nda bulabilirler. Hazreti Peygamber ve Hulefa-i Râşidin döneminde bulabilirler. Aranmayan ve gönüllerde kurulamayan hiçbir düzen de kalıcı olamaz, insan ve insanlığı kurtaramaz.