Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2408.81
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Aralık 2015

SİYASET VE EKONOMİ -1-

Sn. Ülker Tarhan kurduğu Vatan Partisini kapattı. Beklenen bir sonuçtu. Partisini kapatmasınıngerekçelerini önemsiyorum. Üzerine de konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Ancak mevcut devam eden partiler üzerinden yapacağımız yorumlar fanatikleri ve karşı fanatikleri üzerinden ya övgü ya da sövgü nedeni olacak. Bu nedenle genel anlamda siyaset ekonomi ilişkisini değerlendirmek istiyorum. Zira gündelik olayları gündelik yorumlar üzerinden okumak sorunu yerinde bırakmak demektir. Mevcut Ak Parti iktidarında en büyük sorun çıkan sorunun konjonktüre göre çözülmesidir. Uzun vadeli çözümler üretilememesi sorunların azalmamasını doğurmaktadır ki bu da sürekli mevzuat değişikliğine neden olmaktadır.

Sn. Tarhan'ın "ilahlar" noktasındaki açıklamasına yorum dahi yapma gereği duymuyorum. Ancak HDP hakkında söylediği "proje" ifadesini önemsiyorum. Şu anda Türkiye içi dinamiklerinin oluşturduğu koalisyonun bir projesi olan HDP, aynı PKK gibi dış ülkelerin radarına girmiştir. Kullanılmaya çok elverişli ve hevesli olan HDP yöneticileri proje olarak kendilerine destek veren iç ortakların elinden çıkmış şu anda uluslar arası alanda her türlü projenin içinde olmak için hareket etmektedir. Bu önemli ve ayrıca irdelenmesi gereken bir husustur.

Sn. Tarhan "Evet belki konjonktür hazretleri çok güçlüydü. AKP'den kurtuluş yolu olarak ilahlar HDP'yi işaret etmişti, Bir proje ile karşı karşıya kalmıştık tamam. Evet para lazımmış bulamadık, daha çok inanç lazımmış yeterince aşılayamadık" şeklinde beyanda bulunmaktadır.

Para lazımmış bulamadıku2026

Bu ifade çok önemli ancak devletin en üst yargı organında çalışmış, CHP de uzun süre genel başkan yardımcılığı ve milletvekilliği yapmış bir kişi siyaset için para gerekli olduğunu anlamamış öğrenememişu2026

Bu siyaset kurumunu arka planda yöneten anlayışın gerçeklerle karşılaşmasının tipik bir örneği. Zira bu kesimin siyaset alanı olan CHP para ihtiyacı olmayan bir yapı. Bu nedenle orada siyaset yapan kişiler siyasetin sadece düşünce ile olmadığını insanlar etrafında bir organizasyon ile bunun gerçekleştiği gerçeğinden uzaklar. CHP çatısından çıkıldığında ise gerçeklerle karşılaştılar. Bu gerçekler üzerinden siyaset kurumu ile ekonomik ilişkileri beraber değerlendirdiğimizde kabul edelim paranız yok ise Türkiye'de siyaset yapamazsınızu2026

Bu gerçek üzerinden parası olanların siyaseti ne için yaptığını ya da siyaset kurumunun para olan bu ilişkisinden meşru bir sonuç çıkıp çıkmayacağını herkesin düşünmesi gerekiyor. Bu noktada şeffaflığın olmadığını ya da çok az olduğunu belirtmek gerekiyor. Mevcut yerel yönetimler ve yaptıkları çok konuşuluyor çok tartışılıyor. Peki parti ayırt etmeden bu yerel yönetimlerin para/yönetim ilişkileri eleştirilirken neden bu konuda düzenlemeler ama ciddi düzenlemeler yapılmaz. Bu konuda etkin müdahale ve denetim yolları oluşturulmaz.

Siyaset ekonomi ilişkileri şeffaflaşmak zorunda. Siyasilerin ekonomik ilişkileri de. Burada adım atılamamasının en önemli nedenlerinden bir tanesi belki de en önemlisi herkesin kendi partisi dışındakilerin kirli işlerini görmesi kendisininkileri görmemeleri. Bu nedenle de sürekli devam eden bir basın üzerinden yolsuzluk politikası sürmekte. Bir yerde bunların önünü kesmek için geçmişi değil de geleceği düzenleme mecburiyetimiz bulunmakta. Eğer geçmiş ile hesaplaşarak bu işleri çözeceğimizi düşünüyorsak o zaman bu işleri hiç çözmeyeceğiz demek daha doğru zira ikisi aynı anlama geliyor.

Ya bürokratlar eli ile oluşturulan basın tarafından pişirilen ve doğal müttefikler ile beslenen RP/trilyon davasında ya da 17-25 Aralık operasyonlarında kendini gösteriyor siyasetin ekonomi ile olan ilişkisinin sorunlu olduğuna dair girişimler, ya da İzmir Büyükşehir Belediyesine karşı yapılan mali operasyonda olduğu gibi iktidarın muhalefete baskısı olarak görülüyor. Her ikisinin de destekçisi ve karşı destekçisi zaten hazır olduğu için birisi için ak olan diğeri için kara..

Gerçek nedir?

Bu kimsenin umurunda değilu2026 Umurunda olsa idi bu konuyu şimdiye kadar çözerdik. Biz önemsiyoruz. Bu nedenle de yazıyoruz. Demokrasi ancak şeffaf bir ekonomi siyaset denkleminin kurulması neticesinde olabilir. Demokrasimizin gelişmesini istiyorsak bu konuyu düşünmek ve gereğini yerine getirmek zorundayızu2026@CavitTtli